1515

Vattenfall måste ompröva Ringhals

LEDARE. Vattenfall har bytt fot i kärnkraftsfrågan. Det är den rimliga tolkningen av de uttalanden som produktionschefen Torbjörn Wahlborg gjorde i söndagens ”Agenda” i SVT. 

KAPITALFÖRSTÖRING. Ringhals 2 stänger vid årsskiftet och Ringhals 1 om ett år. Det borde politikerna ändra på.
KAPITALFÖRSTÖRING. Ringhals 2 stänger vid årsskiftet och Ringhals 1 om ett år. Det borde politikerna ändra på.Foto:BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Han konstaterar att de kvarvarande reaktorerna (efter stängningen av Ringhals 1 och 2) kan leva betydligt längre än 2040. Han säger att bolaget planerar för 60-årsdrift, men att det inte är en absolut gräns.

Johan Svenningsson, vd för Uniper som är delägare i svensk kärnkraft, talade i samma program om slutåret 2045 som kan bli 2065 och att det kanske till och med kan byggas ny kärnkraft.

Tidigare har budskapet varit mer tudelat från i varje fall Vattenfall. Bolagets företrädare har argumenterat för att ny kärnkraft inte är bärkraftig och försvarat den förtida nedläggningen av Ringhals 1 och 2. Även om Vattenfall har sagt att övrig kärnkraft ska drivas vidare har det varit lätt för kärnkraftsmotståndare att luta sig mot Vattenfalls uttalanden.

Både kärnkraftsuppgörelsen från 2009 (alliansen) och den från 2016 (blocköverskridande) bygger på att det inte ska finnas något slutdatum för kärnkraft men att den måste bära sina egna kostnader, och alltså inte subventioneras.

Kärnkraftsmotståndare, exempelvis inom C och MP, har gärna tagit fasta på att kärnkraftens ekonomi ibland är tuff, varför man kan räkna med att ägarna lägger ned självmant.

På så vis kom bägge överenskommelserna att tillfredsställa såväl kärnkraftsvänner som motståndare.

Men mycket har förändrats på några år, och det kan förklara tonviktsförskjutningen i Vattenfalls formuleringar.

Enligt den Novusmätning som Energiföretagen gör årligen har stödet för kärnkraft stigit påtagligt de senaste åren. Flera politiska partier har också börjat tala om att stryka målet att Sverige ska ha 100 procent förnybar elproduktion 2040. Även om det också står att det inte ska uppfattas som ett stoppdatum är det uppenbart att branschen måste förhålla sig till detta datum.

Det har skett en förändring i debattläget. Det viktigaste för kärnkraftsförespråkare är inte längre att parera kärnkraftsmotståndarna med dubbeltydiga formuleringar, utan att säga som det är: att Sverige behöver kärnkraft under lång tid framöver.

Fukushimaolyckan 2011 förändrade förutsättningarna för kärnkraften. Tyskland bestämde sig för att avveckla allt. Nya regler infördes om oberoende härdkylning. Samtidigt som branschen tvingades till dyra säkerhetsinvesteringar var elpriset mycket lågt. Under några år var det motigt för kärnkraften bland annat på grund av effektskatten som sedan avskaffades.

Så vad hände sedan? Det är uppenbarligen klimatfrågan som har lett fram till detta nya läge. Man skulle kunna invända att klimatkrisen var lika uppenbar för tio år sedan som nu, men medvetandegraden har ökat. Parisavtalet har tillkommit. Elektrifieringsboomen har blivit påtaglig. Klimatförändringarna har tilltagit som hot hos stora delar av allmänheten.

Därför bör inte Moderaterna låta sig skrämmas av regeringspartierna när dessa säger att det vore oansvarigt att ändra i energiuppgörelsen från 2016. Politikerna bör ställa sig bakom kärnkraften på ett tydligare sätt. M borde utan problem kunna få med sig KD, L och SD och kräva nya direktiv till Vattenfall om Ringhals.

Man måste inse att stora delar av den förnybara energimarknaden domineras av subventioner, och därför är det svårt att veta huruvida kärnkraften är lönsam i relation till andra kraftslag. Kärnkraft som redan är utbyggd har hur som helst en mycket låg produktionskostnad. Man bör bli bekymrad när reaktorer läggs ned i förtid.

Energiexperten Staffan A Qvist argumenterar för att Ringhals är lönsamt och att reaktor 1 och 2 inte borde stängas. Han påpekar också att minoritetsägaren Uniper inte ville fatta nedläggningsbeslutet 2015 men blev överkörd av Vattenfall.

I ”Agenda” vidtog en debatt mellan M-ledare Ulf Kristersson och MP- språkröret Isabella Lövin. Det gällde bland annat effektbristen, alltså den maximala mängden el som kan produceras och användas. Men Isabella Lövin ville hellre påpeka att Sverige ibland har överskott på el, som exporteras.

Detta tar hon som argument för att Sverige inte behöver producera mer fossilfri kärnkraftsel. Men det är väl bra att Sverige exporterar sin fossilfria kärnkraftsel, via någon av de nya kablar som ligger på Östersjöns botten?

För energinationalisterna i Miljöpartiet är det viktigare att stänga kärnkraftverk än att Sverige hjälper till att tränga bort behovet av fossilel i grannländerna.


Innehåll från SmiLe IncubatorAnnons

Här är Life Science-inkubatorn som erbjuder stöd till startups: ”Vi är entreprenörens bästa vän”

Teamet på SmiLe Incubator.
Teamet på SmiLe Incubator.

Det är ofta dyrt och tidskrävande att utveckla produkter inom Life Science.

SmiLe Incubator har under lång tid framgångsrikt hjälpt entreprenörer att bygga livskraftiga bolag – och speciellt duktiga har man varit på att lyfta fram kvinnor.

– Vi är framgångsrika och attraherar intressanta bolag för att vi jobbar mycket med mångfald och jämlikhet. Det har lett till att vi i högre grad än andra får de kvinnliga entreprenörerna till oss, säger Ebba Fåhraeus, vd på SmiLe Incubator. 

Forskning inom Life Science, alltså läkemedel, medicinteknik eller annan hälsoteknik, kan vara dyr att bedriva. Att sedan skapa en affärsmässig verksamhet av sin forskning kan också vara en utmaning.

SmiLe Incubator är en icke-vinstdrivande inkubator som erbjuder både en infrastruktur med 10 välutrustade laboratorier och avancerade instrument, och ett team av experter för att kommersialisera affärsidéer.

SmiLes affärsutvecklare är alla seniora, med tillsammans över 250 års erfarenhet av att arbeta i och driva både globala och nystartade företag inom Life Science.

– Många av dem har en Giving Forward-tanke. De fick själva hjälp och nu vill de hjälpa andra, förklarar Ebba Fåhraeus.

Många kvinnliga entreprenörer 

SmiLe arbetar hårt med att lyfta fram kvinnliga entreprenörer. Av inkubatorbolagens vd’ar är 50% kvinnor. Räknar man med grundare är siffran 68%. 

– Vi är Sveriges mest jämställda inkubator och hos oss plockar kvinnor in lika mycket riskkapital som män, säger Ebba Fåhraeus.

En annan hjärtefråga är kulturell mångfald. I SmiLes eget team finns sju nationaliteter representerade, men i communityn finns över 20 nationaliteter.

– Forskning visar på en tydlig koppling mellan mångfald och resultat. Det har vi tagit fast på här, säger hon.

SmiLes verksamhet är externt finansierat. Att som bolag ingå i inkubatorn är kostnadsfritt. Här får man hjälp med allt från att bygga nätverk, hitta och förhandla om riskkapital, söka patent, regulatoriska frågor, reda ut bolagsjuridiken och förhandla med de första kunderna och leverantörerna. 

– Vårt eget resultat mäts på ett enda sätt: att vi skapar framgångsrika entreprenörer. Vi är entreprenörens bästa vän, avslutar Ebba Fåhraeus.

Om SmiLe Incubator
SmiLe Incubator hjälper entreprenörer och tidiga bolag att kommersialisera sina idéer genom kvalificerad affärsrådgivning, ett internationellt kontaktnätverk samt en unik tillgång till välutrustade laboratorier. SmiLes medlems- och alumnibolag har tillsammans tagit in mer än 4,7 miljarder i riskkapital sedan 2014 och18 av dem har börsnoterats.

Läs mer på: www.smileincubator.life

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SmiLe Incubator och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?