ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Väst har ansvar för sin populism

  • Foto: Jessica Gow/TT

LEDARE. USA har Trump och Europa har sina populister. Men allt går inte att skylla på Ryssland, problemen är hemkokta.

Financial Times hade på måndagen rubriken ”Mueller är guden som svek Demokraterna” eftersom den särskilda åklagaren Robert Mueller inte hittat bevis för att president Trump agerat olagligt. Uppdraget var att utreda om Ryssland försökt påverka valet 2016 - vilket de har, samt om Donald Trump har samarbetat med dem - vilket han inte har. Eller snarare, Mueller har inte med juridiken som verktyg kunnat bevisa att han har det.

Därför överlåter åklagaren nu åt justitieministern William P Barr att avgöra om presidenten bör åtalas. Det anser Barr dock inte. Representanthuset kan fortfarande kräva ett åtal, men det är då ett politiskt beslut och talmannen Nancy Pelosi har klargjort att hon är tveksam till det, ribban för ett sådant beslut ligger mycket högt. Det första steget blir att kräva att utredningen blir offentlig.

Det är helt klart att Ryssland söker splittra och påverka opinionen även i Europa. Det syns i de senaste årens val i Nederländerna, Frankrike, Tyskland och Brexit i Storbritannien. När det gäller Sverige ansåg Säpo i sin utvärdering av valet 2018 att ”Påverkansförsöken /.../ är omfattande och konstanta” men inte mer omfattande under riksdagsvalet än annars.

Optimisterna konstaterar att Emmanuel Macron slog högextrema Marine Le Pen i franska presidentvalet, och att dito holländska Geert Wilders visserligen ökade sitt stöd, men det stannade vid 13 procent. Men lämnarna vann Brexit-omröstningen och i svenska riksdagsvalet ökade SD sitt stöd från knappt 13 till nära 18 procent.

Nätaktivister som på starka krafters uppdrag sprider lögner och hat ska avslöjas och bekämpas. Men man bör samtidigt inse att det finns en grogrund på hemmaplan, annars skulle trollens budskap inte få fäste. Endast 40 procent av LO-väljarna röstar numera S och 25,9 procent av dem röstar på SD. Så skulle det inte se ut om de ansåg att S gör sitt jobb. Men S-ledaren Stefan Löfven var svarslös när han i SVT Agenda på söndagskvällen fick frågor om det svaga LO-förtroendet. I stället började han tala om klyftorna i allmänhet. 

Sverige och övriga Europa måste inse att de etablerade partiernas problem med missnöjda väljare som inte litar på dem är hemkokta. Om partierna inte tar de svåra besluten på hemmaplan blir opinionen här mer sårbar för de ryska nättrollen.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies