Annons

Värre vara rik än kriminell i Sverige

LEDARE. De anmälda personrånen har ökat med 22 procent sedan 2014. Det bör man göra något åt, även om en del av offren är rika.

Foto:Johan Nilsson/TT

Risken har ökat för förmögna näringslivsprofiler att utsättas för våldsamma personrån. Bara de senaste dagarna har flera incidenter skett och i fredags grep polisen fyra personer misstänkta för kidnappningsplaner av en näringslivsperson efter en biljakt på Östermalm.

Bostadsrånen har blivit ett alternativ till butiksrån i det kontantlösa samhället. Sociala medier och öppna bilregister gör det lätt för brottslingarna att hitta rika offer. Statusprylar som dyra klockor är synliga. Attackerna sker både på gatan och i de egna hemmen. 

När folk är hemma kan rånarna under vapenhot få veta var värdeföremålen finns och få koder till kassaskåpet. Bilkapning, att med vapenhot tvinga föraren att lämna ifrån sig bilen, har länge funnits i USA, och en del andra länder. När svenskarna skaffade mer exklusiva bilar kom trenden hit.

Di, Expressen och SvD har den senaste veckan skrivit om rånvågen mot rika människor. Expressens ledarskribent Patrik Kronqvist beskriver (22/11) hur vänstern ”hånskrattar” när näringslivsprofiler som Patrik Wahlén talar om rädsla för våldsamma rån. Riksdagsledamoten Ali Esbati (V) twittrar ironiskt, DN Kulturs Kristofer Ahlström skriver, apropå risken att rånare klär ut sig till bud ”vems rädsla är mest befogad: kanske leveransbudets, som inte vet om det står en paranoid högerdebattör redo med tillhygge i hand när hen ringer på”.

Under denna smaklösa fernissa av skolgårdsmobbning ligger övertygelsen att rikedom är stöld, och därmed omoraliskt. En del mobbare antyder att det till och med skulle kunna rättfärdiga   brott mot rika människor. Det är en del av den politiska retorik som förklarar, och försvarar, våldet med klyftor. Detta trots att Sverige är ett av Europas och världens mest jämlika länder. 

Vänstermobben lever i ett land där det är värre att vara rik än kriminell. Den vulgariserar debatten som om den gällde brödstölder i Charles Dickens 1800-tals England. Men problemet är verkligt. De anmälda personrånen har ökat med 22 procent 2014-2020. Samtidigt har andelen som i BRÅ:s trygghetsundersökning uppger att de har rånats mer än dubblerats. De flesta är unga män i fattiga förorter, några få är kvinnor, en del är rika medelålders personer. De har alla rätt att förvänta sig att politiker från höger till vänster agerar för att det ska upphöra. Rätten till skydd för liv och egendom är grundläggande i ett samhälle. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera