1515

Värnskatten kommer aldrig att återinföras

LEDARE. När budgeten presenterades handlade många frågor om dess fördelningspolitiska profil. Finansminister Magdalena Andersson var förberedd med diagram som visade att det var den slopade värnskatten och det nya taket för uppskjuten reavinst som ökade inkomstskillnaderna. Båda dessa skattefrågor har drivits igenom av Liberalerna, påpekade hon.

DUBBLA SPÅR. Magdalena Andersson tar i debatten avstånd från slopandet av värnskatten. Men i själva budgetpropositionen radar hon upp alla goda argument för att ta bort den.
DUBBLA SPÅR. Magdalena Andersson tar i debatten avstånd från slopandet av värnskatten. Men i själva budgetpropositionen radar hon upp alla goda argument för att ta bort den.Foto:Anders Wiklund/TT

Sedan januariöverenskommelsen har Magdalena Andersson knappt missat ett tillfälle att påpeka att en slopad värnskatt inte är hennes prioritering och att hon tycker att det är en olämplig åtgärd. På onsdagen sa hon att avskaffandet får ”en extrem fördelningsprofil”.

Ändå tyder formuleringarna i budgeten på att värnskatten inte kommer att återinföras ens om Socialdemokraterna själva fick bestämma.

I budgetpropositionen gör regeringen bedömningen att avskaffandet av värnskatten på sikt är självfinansierande. Det kommer alltså att komma in lika många nya skattekronor som de som faller bort, eftersom slopandet leder till fler arbetade timmar.

Detta är en uppgift som bekräftar det många har anat och forskningen har visat. Frågan är varför Finansdepartementet lyfter fram det i budgettexten – finansministern behöver väl inga argument för slopandet, det är ju framtvingat av Liberalerna?

Budgeten har tre och en halv sida med bara positiva argument för borttagen värnskatt, en signal om att den inte kommer att återinföras.

Det skulle i så fall följa ett mönster från efterdebatten om arvsskatten (slopades av en S-regering) och förmögenhetsskatten (slopades av alliansregeringen). Där har den socialdemokratiska linjen i efterhand gått ut på att säga att ”det var inga bra skatter”, och så hänvisar man till att just dessa skatter fick negativa effekter. Det kommer man att kunna säga även om värnskatten. Kanske så här: ”Visst ska de mest högavlönade bidra mer, men en skatt som i praktiken inte ger någon nettoinkomst till staten gör ingen nytta.”

Det är intressanta beräkningar som Finansdepartementet gör i budgeten. Med slopad värnskatt kan antalet arbetade timmar i ekonomin öka med 0,13 procent, vilket motsvarar 7 000 årsarbetskrafter. Och räknat i skatteintäkter blir nettosumman, som sagt, noll.

Denna förväntade ökning av arbetade timmar får tanken att svindla. I 25 år har alltså regeringar av olika kulör behållit en skatt som inte drar in några pengar och som får människor att arbeta mindre.

Regeringen bidrar dock inte till ett vettigare sätt att tala om skatter. Exempelvis återkom Magdalena Andersson flera gånger under budgetdagen till att bankernas vinster motiverar en bankskatt. Som om normalläget är att all vinst över en viss nivå ska tillfalla staten.

Det är också besvärande att regeringen säger att bankskatten ska gå direkt till försvaret – ett resonemang som C och L tydligen tolererar. Så fungerar inte finanspolitiken, det finns inga direkta kopplingar. Det går inte att öronmärka pengar mer än möjligen på ett politiskt plan.

Men resonemanget om bankskatten liknar det som gällde när värnskatten infördes, den skulle ju ”värna” välfärden. Bankskatten ska alltså nu gälla försvaret, och det återknyter till den skatt under första världskriget som kallades just värnskatt, och som skulle ”värna freden”.

Svenska folket gillar skattesänkningar, och det har även Socialdemokraterna förstått. Skillnaden mellan skatt för löntagare och för ålderspensionärer åtgärdas följaktligen genom att pensionärer får sänkt skatt, inte genom att löntagarna får höjd.

Och trots skattesänkningarna räknar regeringen i budgetpropositionen med ökade skatteintäkter varje år under resten av mandatperioden.

Vem plockar upp handsken och går till val på en sundare skattepolitik där varje skatt ska vara effektiv och inte symbolisk? Vem kan tala klarspråk om att skatter är ett dåligt sätt att åstadkomma fördelningspolitik? Och vem tar strid mot synsättet att den som får sänkt skatt har ”fått” någonting av staten – det var ju inte statens pengar från början?

Svenska folket är moget för en bättre skattedebatt.


Innehåll från EuropcarAnnons

Ledande mobilitetsleverantören som elektrifierar hela Sverige

Europcar är den ledande leverantören i Sverige av delad hållbar mobilitet, med högst andel elektrifierade bilar. Men det rör sig inte bara om hyrbilar utan Europcar vill i framtiden erbjuda olika typer av mobilitet. Under 2021 har företaget presenterat såväl VW California, en husbil som går att köra på HVO100, men också ett betatest på SEAT MÓ som är en elektrisk motorcykel, så kallad mikromobilitet.

– 40 procent av vår fordonsflotta är elektrifierad och vi har som mål att ha 100 procent fossilfri fordonsflotta till år 2025. Vår vision är kunna erbjuda ett spektrum av mobilitetslösningar, en multimodal plattform med erbjudanden som underlättar för människor att röra sig på ett hållbart sätt i samhället, berättar Cathrin Idén Chief Commercial Officer på Europcar.

En hållbar mobilitet från norr till söder

Som den ledande leverantören av mobilitetslösningar är Europcar verksamma i hela landet, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Laddbara elbilar går att hyra överallt, inte bara i storstäder utan i hela Sverige.

– Utöver hög tillgänglighet och tillgång på bilar har vi ett högt nyttjande på våra fordon. Den genomsnittliga körsträckan på privatägda bilar i Sverige ligger på cirka 1100 mil per år men våra bilar rullar tre gånger så långt, säger Mickael Bogered, CEO för Europcar Sverige.

Bilen, bränslet och beteendet

Europcar vill utmana normen vad gäller hållbarhet och har bland annat tre nyckelord i sitt arbete; bilen, bränslet och beteendet. För Europcar är hållbarhet viktigt och genom att köpa in laddbara bilar och hyra ut dessa kan privatägda bilar ersättas. En stor del av arbetet handlar också om att skapa en medvetenhet hos kunderna hur de kan agera hållbart.

– Vi brukar prata om bilen, bränslet och beteendet. Angående bilen gäller det att utmana normen, varför ska du till exempel åka i en stor kombi själv? Kanske går det att istället att åka stora delar av sitt transportbehov i en mindre bil och när det sen är dags för fjällen eller sommarsemester kan du hyra en större, rymligare bil av oss. Hyr bilen du behöver när du behöver den, berättar Mickael Bogered.

– I bränslet ligger vår strategi att elektrifiera Sverige. Vi har ett stort utbud av rena elbilar, el-transportbilar och SEAT MÓ125 elmotorcyklar. Därmed erbjuder vi ett större utbud än någon annan mobilitetsleverantör. Sen vad gäller beteendet handlar det om vad du väljer för mobilitetslösning. Behövs verkligen bilen för alla sträckor? Kanske är det bättre att i vissa situationer använda sig av en elektrifierad motorcykel? Om du som kund väljer bilmobilitet, hur mycket förbrukningen kan påverkas av ditt eget beteende, säger Cathrin Idén. 

Fler delade bilar innebär färre bilar på vägarna

Europcar ser sig som en viktig del av samhället, med en stark vilja att bidra till en hållbar samhällsutveckling.  Att kunna kombinera olika hållbara mobilitetslösningar. Det handlar om cykel, kollektivtrafik och elbil när behovet finns. Men också att få företag att fundera på sitt mobilitetsbehov.

– Med fler delade bilar blir det färre bilar. Istället för företagsbilar kan företag istället hyra av oss vid sina toppar och därmed kunna lastbalansera sin egen verksamhet. Vi tittar på bilpooler till företag som också kan nyttjas av allmänheten, avslutar Cathrin Idén.

Mer information om Europcar

Europcar tror att vägen till hållbar mobilitet nås genom ökad elektrifiering, ökad delning och att erbjuda fordon matchade för det aktuella behovet. Denna vision återspeglas i Europcars flexibla mobilitetslösningar. Oavsett om behovet gäller dagar eller år - ifall det rör sig om storstäder eller landsbygd - vill företaget utmana gamla tankesätt och ge ett mer flexibelt och hållbart alternativ till det traditionella bilägandet. Europar Sverige har 160 stationer och ca 5000 bilar i sin vagnpark. Europcar drivs i Sverige av Europeisk Biluthyrning AB som är ett dotterbolag till Volkswagen Group Sverige AB.

Besök oss på europcar.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Europcar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?