Annons

Varning för S-märkt skatteretorik

Räkna med att Socialdemokraterna kommer att trappa upp skatteretoriken inför valet nästa år.

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson.Foto:Vilhelm Stokstad

Efter att januariavtalet har fallit finns det ingenting som håller tillbaka en sådan skattepolitik som skissas upp i den rapport som kom från en intern S-arbetsgrupp i början av sommaren. Gruppens ordförande var Magdalena Andersson.

I januariavtalet fanns det några punkter som handlade om skatter. Exempelvis skulle värnskatten avskaffas, och det har också skett. Men de övergripande skattefrågorna fick en egen punkt, som handlade om att en stor skattereform skulle genomföras. Det blev tidigt uppenbart att arbetet med denna skattereform inte skulle genomföras, i varje fall inte före valet. Reformen den riskerade ändå, med Socialdemokraternas retorik, att bli vänstertung. 

Men med januariavtalet försvann det sista av eventuellt hänsynstagande till partier mer högerut på skalan. Nu behöver Socialdemokraterna inte fundera över vad Centerpartiet och Liberalerna anser i skattefrågan.

Skatter är givetvis en budgetfråga, men detta handlar inte om att några nya skatter ska med i höstens budget. Det skulle inte gå, eftersom regeringen har svårt nog som det är att få igenom sin ekonomiska politik. Nej, detta handlar om valrörelsen.

Socialdemokraterna talar om skattepolitik med en retorik om mer skatter på kapital och på höga inkomster. Ett viktigt inslag är bilden av att det finns skattesubventioner, vilka bör avskaffas.

Det finns anledning att befara att detta intensifieras nu. Med januariavtalet borta blir det också lättare för S att vika sig för vänsterkritik om att regeringens ekonomiska politik skulle vara alltför borgerlig. För S är det viktigt att ta tillbaka de väljare som tycks ha sökt sig till Vänsterpartiet efter regeringskrisen. 

En upptrappat tonläge kan påverka debatten, särskilt eftersom debattörer även till höger visat sig vara sårbara för retoriken om skatter. Exempelvis pläderade Dagens Nyheters ledarsida nu i sommar för att det ”inte är bra” att partier vill sänka skatten på kapital och särskilt inte på investeringssparkonton. I argumentationen framfördes att alla inte har råd att köpa aktier. 

Det finns ingen majoritet för höjda skatter. Men det var inte ens 20 år sedan som de verkligt skadliga skatterna på arv och förmögenhet avskaffades och det finns en del som vill backa tillbaka. Därför krävs det att borgerliga politiker håller emot.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera