1515

Varning för import av USA:s skattehöjningar

”Skällsorden riktade mot vår samhällsmodell har tonat bort. Det råder, kort sagt, ett nytt politiskt läge.”

Citatet kommer från Stefan Löfvens första maj-tal. Statsministern syftade på den ökade efterfrågan på vänsterpolitik som han anser råder, inte bara i Sverige utan i hela världen.

Foto:Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery
Foto:Evan Vucci
INSPIRATION. Joe Biden vill driva igenom skattehöjningar för USA:s rikaste och storföretagen för att finansiera sitt ambitiösa infrastrukturpaket. Magdalena Andersson tycks se det som ett tecken på att Sverige borde göra detsamma.
INSPIRATION. Joe Biden vill driva igenom skattehöjningar för USA:s rikaste och storföretagen för att finansiera sitt ambitiösa infrastrukturpaket. Magdalena Andersson tycks se det som ett tecken på att Sverige borde göra detsamma.

Hans finansminister framförde ett liknande budskap i en färsk SvD-intervju. Magdalena Andersson refererade till Joe Bidens ”progressiva valbudskap” och hävdade att 2020-talet blir ett ”vänsterårtionde”, med fokus på gemensamma lösningar och minskande klyftor.

Hon har vid upprepade tillfällen efterfrågat höjda skatter i Sverige för att uppnå detta. 

Någon ny fastighetsskatt blir det dock inte, enligt ett uttalande från statsministern på onsdagen. 

Däremot lever drömmen om höjd kapitalskatt, vilket också är kärnan i Joe Bidens föreslagna skatteomläggning.

Det är knappast första gången som Socialdemokraterna utnyttjar svenskarnas närapå osunda intresse för amerikansk politik för att rättfärdiga den egna politiken. Efter attacken mot Kapitolium varnade man för att något liknande skulle kunna hända också i Sverige, om vi får en ”moderatledd högerkonservativ” regering.

Nu försöker man alltså legitimera skattehöjningar på hemmaplan med hänvisningar till en påstådd progressiv trend i USA.

Beskrivningen hade möjligen varit sann om Bernie Sanders vunnit valet.

Men faktum är att det bor en 78-årig mittenpolitiker i Vita huset, som vann valet på en moderat agenda i konkurrens med en extremt försvagad president. 

Joe Bidens parti tappade mandat i representanthuset och tog färre platser än väntat i senaten. Inte en enda republikan röstade för stimulanspaketet som röstades igenom kongressen i mars. 

Lika få ställer sig nu bakom presidentens infrastruktur- och skatteförslag.

Vi ska också komma ihåg att USA överlag har lägre skattenivåer än vad vi har, och därmed ett annat utrymme att agera. Joe Biden pratar heller inte om breda höjningar, utan nästan uteslutande om storföretagen och de rikaste, vilket ska ses som en flört med partiets högljudda vänsterfalang.

”Den rikaste procenten”, personer som tjänar motsvarande 4,5 miljoner kronor om året eller mer, föreslås få höjd federal inkomstskatt från 37 till 39,6 procent. Sedan tillkommer en del lokala och delstatsskatter.

I Sverige slår den högsta marginalskatten på 60 procent till redan vid en årsinkomst på 660.000 kronor i vissa kommuner. 

Skulle vi importera Joe Bidens förslag skulle alltså många få en skattesänkning.

När det gäller höjningen av USA:s kapitalskatt drabbas ännu färre enligt förslaget. Endast personer som tjänar över 1 miljon dollar om året omfattas, eller 0,3 procent av befolkningen. Deras skatt på kapitalvinster höjs från 20 till 39,6 procent, i linje med inkomstskatten. Dessutom vill man höja bolagsskatten från 21 till 28 procent.

Till och med skatteexperter har svårt att jämföra kapital- och bolagsskattenivåer mellan länder, på grund av regelverkens komplexitet. Men det råder ingen tvekan om att Sverige totalt sett ligger högt i internationella sammanhang. 

Företagare i Sverige har dessutom visat sig vara känsliga för skatteförändringar, vilket exempelvis manifesterades av Nordeas flytt.

Skulle Magdalena Andersson lyckas baxa igenom en höjning av kapitalskatten skulle sannolikt fler företagare och investerare fly landet, vilket inte lär drabba USA i samma grad. 

Därmed skulle både skattebasen och investerares förtroende för Sverige som någorlunda attraktivt företagarland dräneras. Det vore mycket olyckligt.

Så varför skulle hon? 

Finansministern säger sig dels vilja fortsätta att spendera även efter att den akuta krisen är avvärjd. Dels vill hon ha balans i räkenskaperna – två sunda ting.

Men det finns bättre sätt. 

Regeringen borde tänka större och använda krisen som en katalysator för förändring. Varför inte göra som USA och andra länder och satsa på framtidens infrastruktur och teknologi? 

Ska Sverige bli världens första fossilfria välfärdsland behövs investeringar i nya stambanor, utbyggda elnät och vätgasinfrastruktur, vilket vi borde låna till.

Men det krävs även riskkapital, och därmed ett förutsägbart skattesystem, en fungerande bostadsmarknad och utbildning som håller måttet.

Höjda kapitalskatter är med andra ord inte receptet, varken på kort eller lång sikt.


Innehåll från LogMeInAnnons

Så frigör LogMeIn den moderna arbetskraftens potential

I dag jobbar miljontals människor världen över på distans, vilket ställer stora krav på företag att se till att anställda får supporten de behöver och att säkerheten är den allra bästa. Med LogMeIns heltäckande molnlösningar blir arbetet sömlöst och IT-avdelningen får kraftfulla verktyg. I ett nytt partnerskap med Commaxx är LogMeIns produkter nu tillgängliga för den nordiska marknaden. 

LogMeIn grundades 2003 och är en pionjär inom fjärrarbete. Under pandemin har arbetsplatsen blivit ännu mer decentraliserad och efterfrågan på LogMeIns lösningar har ökat ytterligare. Idag hjälper LogMeIn miljontals människor och företag att arbeta så bra som möjligt – var som helst och när som helst. 

– Molnbaserad kommunikation och tjänster har blivit en del av vardagen och är därför avgörande för att företag ska lyckas i framtiden. Genom vårt partnerskap med Commaxx ser vi fram emot att hjälpa fler svenska och nordiska företag att anpassa sig i den nya eran av arbete, säger Gerald Byrne, Senior Director och Channel Sales.

– Det som gör oss unika är just att alla våra produkter är molnbaserade, vilket är ovanligt på marknaden med tanke på den bredden vi har. Man kan med några klick enkelt skala upp och ned allt från våra UCC-lösningar till vår säkerhetslösning LastPass, säger Barry McMahon, Senior Product Marketing Manager. 

En spridd arbetsplats kräver kraftfulla verktyg

 På en decentraliserad arbetsplats är det även viktigt att IT-avdelningen har verktygen som behövs för att enkelt ge anställda support. Med lösningar som Rescue och Central kan IT-personalen enkelt hantera alla anslutna enheter, var de än befinner sig. Förutom att kunna ge smidig support är det även av högsta vikt att man arbetar så säkert som möjligt. Med LogMeIns lösning LastPass som finns i deras Identityserie säkrar man de anställdas identitet, åtkomst, data och lösenord. 

–  LastPass kan generera slumpmässiga lösenord i alla möjliga skepnader och med ett inlogg kan du hantera alla lösenord på ett och samma ställe. Lösningen kommer ihåg lösenorden och fyller automatiskt in den krävda informationen, Barry McMahon.

Lösningen har även multifaktorautentisering, vilket ger en extra nivå av säkerhet. 

– När du kombinerar att kunna genera och hantera lösenord, samtidigt som du utmanar användaren att bevisa att den är vem den påstår sig vara, så får du en mycket omfattande säkerhetslösning som är lätt att använda. Det valideras av mer än 26 miljoner kunder, avslutar Barry McMahon. 

Länk: Vill du veta mer om LastPass? 

Om LogMeIn

 LogMeIn är en pionjär inom distansarbete och en drivkraft bakom dagens situation där vi kan arbeta var vi vill, och har blivit ett av världens största SaaS-företag med tiotals miljoner aktiva användare, mer än 3500 globala medarbetare, över 1,3 miljarder dollar i årlig omsättning och cirka 2 miljoner kunder världen över som använder LogMeIns lösningar som en viktig del i deras dagliga liv.

 

Mer från LogMeIn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogMeIn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?