Hoppa till innehållet

Annons

Värna världshandeln

Utklippan två mil utanför Karlskrona är Sveriges sydöstligaste punkt. Här står den numera släckta fyren och vakar över segelbåtsturister, flyttfåglar och södra Östersjöns största sälkoloni.

SÖDRA ÖSTERSJÖN. Bilden från sajten Marinetraffic.com visar fraktfartygens läge vid lunchtid på söndagen. Östersjön är ett av världens mest trafikerade hav och är den viktigaste transportleden för rysk oljeexport.
SÖDRA ÖSTERSJÖN. Bilden från sajten Marinetraffic.com visar fraktfartygens läge vid lunchtid på söndagen. Östersjön är ett av världens mest trafikerade hav och är den viktigaste transportleden för rysk oljeexport.

På natten syns ett sällsamt skådespel i öster. Det är som om ett oändligt luciatåg drar fram längs horisonten, utan slut och början, med långsamt vandrande ljus. Här går fraktfartygen upp mot Nynäshamn och till hamnarna längre upp längs Norrlandskusten, men framför allt fartygen som ska in i Finska viken och till hamnarna utanför S:t Petersburg.

Näst efter Saudiarabien är Ryssland världens största oljeexportör. Alla köper rysk olja, mest européer men även amerikaner. Ungefär en tredjedel av den bensin och diesel som bränns i Sverige är rysk.

Primorsk utanför S:t Petersburg är Rysslands största oljehamn och den viktigaste exporthamnen. Den dygnetruntgående konvoj som böjer av utanför Utklippan och sedan vidare ner mot Bornholm och upp genom Öresund och Bälten är en livlina för rysk ekonomi. Och den rör sig hela vägen utmed Nato-länder eller nästan-Nato-länder.

Östersjön är ett av världens mest intensivt trafikerade hav. Om man tittar på sajten marinetraffic.com syns liknande ansamlingar i Röda havet, Persiska viken, runt Godahoppsudden, Malackasundet, Formosasundet, Sydkinesiska sjön. När denna text skrivs på söndagen ligger nära 300 fartyg i rutten St Petersburg - Öresund och nästan lika många i Malacka, en fascinerande ögonblicksbild av varuutbytet mellan länder.

När globaliseringen sköt fart efter kalla kriget beskrevs handel och ömsesidiga beroenden som en styrka för den nyvunna freden. Länder som handlar med varandra aktar sig för att starta krig, en Europatanke på global nivå. Det är också en europeisk linje i handelspolitiken och om det finns någon hård kärna i den annars ganska lösa svenska staten så är det handelsintresset.

Efter politiska bakslag först i Ryssland och sedan tydligt i Kina har väst kommit att tvivla på sin handelsdogm. USA reagerade först och kraftfullt med Donald Trumps isolationism och aktiva antiglobalism. Han beskrev handel med andra länder som en svaghet för USA, dels ekonomiskt men också ur ett mer generellt säkerhetsperspektiv. Tullarna på stål och aluminium 2018 infördes med hänvisning till USA:s säkerhet.

I Europa reagerade man som vanligt med viss försening men även här är en antihandelsopinion på frammarsch. Till och med i det extremt utrikeshandelsberoende Sverige hörs allt fler röster som likt Trump beskriver handel och ömsesidiga beroenden som en svaghet. Argumenten är påfallande lika Trumps vad gäller säkerhet. Handel med Ryssland och Kina ska stoppas eller minska.

Kinas politik i allmänhet och dess ambassadörer i synnerhet spär på de handelsfientliga stämningarna. Den kinesiska Stockholmsambassadörens aktiviteter, nu senast det fullständigt oacceptabla hotbrevet mot Kinakännaren och Expressenmedarbetaren Jojje Olsson, väcker den relevanta frågan om ambassadören bör utvisas, men också omedelbart frågan om handel och om Sverige till exempel bör ratificera EU:s handelsavtal med Kina.

Alla som har haft att göra med antagonistiska ambassader vet att deras verktyg och metoder är gränslöst försåtliga, men det brukar inte leda till rop på minskad världshandel. Stämningen är annorlunda nu. Handel med Ryssland och Kina och svenska företags närvaro i Kina har i Sverige kommit att uppfattas som en svaghet. Att stå upp för den långsiktiga svenska handelslinjen beskrivs som ”naivt”, ett kodord för revision. Globaliseringen ska rullas tillbaka, värdekedjor brytas, företag flytta ut och produktion flytta hem. Stämningen i resten av Europa är likartad. Trumps tänkande vinner mark överallt.

Samtidigt med denna utveckling i västvärlden har vårvintern 2021 kommit med mycket dåliga nyheter om säkerhetsläget.

Ryssland har mobiliserat stora mängder trupp och pansar längs gränsen till Ukraina. USA har uttryckt sitt stöd för Ukrainas integritet, liksom Nato, EU och Storbritannien.

Kina pressar Taiwan med ett nytt mönster av militära luftkränkningar över taiwanesiskt territorium och fortsatt illegal militär uppbyggnad i Sydkinesiska sjön. Även här har USA försäkrat sitt stöd till Taiwan och andra allierade.

Amerikanska trupper i hela Europa har höjd beredskap. Fransk och brittisk militär talar om att ett ”högintensivt krig” är troligt i närtid. 

Så varför har det än så länge inte blivit ett storkrig? Allt talar ju egentligen för det och de historiska parallellerna är övertydliga: en utmanande stormakt på uppgång, en på relativ nedgång, nya tekniker för information och vapen och komplicerade allianser.

Ett viktigt svar är 1990-talets tanke om att global handel främjar global fred. Ett militärt försvar och samarbete med likasinnade är grunden, men en internationell ekonomi, globala varuflöden och ömsesidiga beroenden av varandras finansmarknader och ekonomier är krigsavhållande.

Den långa linjen av fartyg genom Östersjön och Malackasundet är en styrka för fred och välstånd. Den ska vi hålla fast vid. Alternativet gör världen farligare. Väst ska stå upp mot den kinesiska diktaturens kränkningar och mot rysk aggression men också stå för våra handelsintressen.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från LexusAnnons

Nu lanseras helelektriska Lexus RZ

Ny teknik, snabbladdning – och japansk gästfrihet.

Det var receptet när Lexus ville skapa en unik helelektrisk bil.

Nu lanseras modellen i Sverige och tillverkaren har höga förväntningar.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Omotenashi, det japanska ordet för gästfrihet som fokuserar på att uppfylla alla tänkbara behov, har i decennier varit ett ledord för biltillverkaren Lexus.

Och när företaget tog fram skisserna på den nya interiören i den helelektriska modellen RZ 450e var just gästfrihet en av de viktigaste ingredienserna.

Detaljer som ett panoramatak med dimmer, Dimoramatak, som anpassar ljuset efter förarens (eller passagerarnas) önskningar och ger bättre takhöjd är ett exempel. Värmaren som håller kupén varm utan att ta kraft från batteriet, vilket garanterar komfort under hela resan, är ett annat.

Inuti bilen dominerar en stor pekskärm på 14 tum, och instrumentpanelens element med infravärme ger snabb och energieffektiv värme.

Teknik möter komfort

Lexus RZ 450e är byggd på en ny elbilsplattform som siktar på att maximera potentialen för nästa generations elektrifierade modeller. Den använder BEV-plattformen (e-TNGA) med integrerat litiumjonbatteri och är utrustad med Lexus intelligenta fyrhjulsdriftsystem.

Denna teknik ger en rad fördelar i allt från vridmoment, väghållning till chassikonstruktion.

Komfort och bekvämlighet är högprioriterat i kupén. Och den nya multimediaplattformen Lexus Link erbjuder utökade funktioner för uppkoppling, reseplanering och information.

Säkerhetssystemet Lexus Safety System+ ger avancerade funktioner för att upptäcka fler faror och undvika kollisioner.

Säkrare körning

Förutom det traditionella japanska hantverket förknippas Lexus ofta med ny teknik, något som också utlovas i Lexus RZ 450e. När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik – ”One Motion Grip” – kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Steer-by-wire innebär att det inte finns någon mekanisk koppling mellan ratten och hjulen, utan information skickas elektroniskt från ratten till däcken. Detta ger säkrare och mer behaglig körning.

Körglädje och snabbladdning

Målet med Lexus RZ 450e har varit att erbjuda en elbil som kombinerar komfort, teknik och prestanda.

Takashi Watanabe, chefsingenjör för RZ 450e har haft en tydlig målbild:

– RZ 450e har utvecklats med syftet att skapa en unik elbil som känns säker att åka i, behaglig att befinna sig i och är spännande att köra.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ  

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera