1515
Annons

Värna skiftet för försvarsbolagen

Sverige tog på tisdagen ännu ett steg mot medlemskap i Nato i och med att samtliga medlemsländer skrev under anslutningsprotokollet.

MOT NYA AFFÄRER. Statsminister Magdalena Andersson, här i ett Stridsfordon 90, bör hjälpa försvarsindustrin att ta hem nya exportkontrakt när Sverige nu går med i Nato.
MOT NYA AFFÄRER. Statsminister Magdalena Andersson, här i ett Stridsfordon 90, bör hjälpa försvarsindustrin att ta hem nya exportkontrakt när Sverige nu går med i Nato.Foto:Anders Wiklund

Lika snabbt som regeringen bytte fot om Nato, lika snabbt har synen på försvarsindustrin förändrats. Till det bättre. Bankernas fondbolag har efter svidande kritik skrotat förbudet mot att investera i försvarsaktier. Och Sveriges högsta politiska företrädare kommenterar plötsligt affärerna i branschen i positiva ordalag. 

”Många länder rustar nu upp och det är klart att där finns det nu möjligheter för svenska vapentillverkare att vara med i det. Vi är väl kända för att vi har hög kvalitet på det tekniska innehållet och bra prestanda på våra produkter”, sa statsminister Magdalena Andersson till Di under förra veckans Nato-toppmöte i Madrid.

Bara några dagar före mötet i Madrid hade BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik landat sin hittills största exportorder: 152 Stridsfordon 90 för sammanlagt 15 miljarder kronor. Beställare var Nato-landet Slovakien. Affären slutfördes ovanligt snabbt, en direkt följd av Rysslands anfall på Ukraina. 

Stridsfordon 90 vann ordern i hård konkurrens från utländska tillverkare. Affären är bra för Hägglunds, som räknar med att tredubbla försäljningen de kommande fem åren, och för Örnsköldsvik som kan räkna med fler arbetstillfällen.

Inte undra på att Magdalena Andersson var nöjd.

Försvarets materielverk beställde i förra veckan två spanings- och ledningsflygplan av modellen Globaleye till Försvarsmakten. Ordern är värd 7,3 miljarder kronor, enligt leverantören Saab. Flygplanen är utrustade med radarn Erieye Extended Range, som har en räckvidd på mer än 550 kilometer. Men ett sådant flygplan i luften ser Sverige allt som sker i Östersjön. Som blivande Nato-medlem med särskilt för ansvar för innanhavet i öster är Globaleye precis vad Sverige behöver.

Andra affärer är på gång. Schweiz och USA har visat intresse för det mobila, snabbskjutande artillerisystemet Archer som tillverkas av BAE Systems Bofors. Kriget i Ukraina, som till stor del utkämpas med artilleri, har illustrerat hur viktigt det är snabbt kunna avfyra en salva och sedan omgruppera innan fienden hinner pejla in ens position. Archer lär bli ännu mer intressant när Sverige kommer med i Nato. 

Den svenska försvarsindustrin är internationell och högteknologisk. 65 till 70 procent av omsättningen kommer från export, och företagen lägger 18 procent av omsättningen på forskning och utveckling, enligt branschorganisationen Säkerhets- och försvarsföretagen.

Ledtiderna för affärer är normalt långa och behovet av kontakter på högsta beslutsfattande nivå är stort. Det underlättar om företagen har politikernas helhjärtade stöd. Här bör det svenska beslutet att leverera vapen till Ukraina vara vägledande. Det stöttades till sist av alla partier. Samma resoluta stöd bör politikerna ge Hägglunds, Bofors och Saab. 

Förutsättningarna för branschen har också förbättrats av att banker och investerare har tänkt om: att köpa aktier i eller låna ut till försvarsföretag anses inte längre strida mot deras hållbarhetskriterier. Detta skifte är viktigt. Utvecklingen av ny teknik, som artificiell intelligens, cybersäkerhet och kvantteknik, kräver stora mängder riskkapital. Men så länge det rådde ett förbud mot att investera i sektorn var intresset bland investerare lågt. Det kommer nu att ändras.

Nato är beroende av spetsteknologi, bland annat för att kunna möta hotet från Kina. Det land som har den vassaste tekniken har ett övertag innan det första skottet ens har avlossats. Nato har insett detta. På toppmötet i Madrid enades 22 av försvarsalliansens 30 medlemsländer om att skapa en innovationsfond, som ska investera i och stötta ny teknik som kan användas både civilt och militärt. 

Sverige har med sin forsknings- och teknikintensiva försvarsindustri goda förutsättningar att få en framskjuten roll i ett framtida teknik-Nato. Det nyväckta intresset för branschen skapar också förutsättningar för nya affärer. Som statsministern sa på mötet i Madrid: Det är möjligt att en del länder tycker att det känns ”extra bra att köpa från ett annat Nato-land”.

En höjd skatt leder inte till att en annan sänks

Fastighetsskatten tycks ha evigt politiskt liv. Trots att ingen av de potentiella regeringsbildarna påstår sig vilja ha en återinförd eller höjd fastighetsskatt har den blivit den mest omdiskuterade skattefrågan så här i början av valrörelsen.

FASTIGHETSSKATT. Socialdemokraterna säger sig inte vilja återinföra den. Ekonomerna säger att politikerna måste orka med att göra det. För alla andra gäller att vara vaksam när det utlovas skattesänkningar som ska väga upp.
FASTIGHETSSKATT. Socialdemokraterna säger sig inte vilja återinföra den. Ekonomerna säger att politikerna måste orka med att göra det. För alla andra gäller att vara vaksam när det utlovas skattesänkningar som ska väga upp.Foto:Fredrik Sandberg

Det började med att Moderaterna lät producera en valaffisch med budskapet att de fyra partierna till höger är överens om att inte återinföra eller höja fastighetsskatten - och underförstått att partierna på vänstersidan inte är överens om den saken.

Detta retade upp Socialdemokraterna som anklagade Moderaterna för fulspel - S vill inte alls återinföra eller höja fastighetsskatten, var svaret. (Detta trots att flera distrikt samt LO vill det.)

Bakgrunden är välkänd. Alliansregeringen avskaffade den dåvarande fastighetsskatten, och ersatte den med en ”kommunal fastighetsavgift”. Denna har ett tak, vilket gör att vänsterfolk brukar kalla skatten ”regressiv”, alltså att det är en mindre andel fastighetsavgift på dyra villkor än på billigare.

Ekonomskrået brukar förorda fastighetsskatt. Det beror på att det är en skattebas som är stabil, där skatten inte skadar ekonomins funktionssätt så mycket. En fastighetsskatt anses rättvis då den inte går att planera bort på samma sätt som en del andra skatter. Det finns också bostadspolitiska argument, om att det är för hög beskattning vid flyttning och för låg beskattning på den som bor kvar, vilket försämrar rörligheten på marknaden.

De som förordar fastighetsskatt brukar anse att detta ska ingå i en större skattereform, då man alltså överväger hela skattemixen för att göra den mer optimal eller enhetlig. 

På fredagsmorgonen medverkade professor Lars Calmfors i Sveriges Radio och argumenterade för fastighetsskatt. Han sa dock att han inte trodde att ”det politiska systemet” kommer ”att klara av” att införa en fastighetsskatt.

Den omständighet som ekonomerna ofta glömmer bort, legitimitet, är dock ingen detalj. Om människor är djupt negativa till en viss skatt är det en realitet. Vänsterpartiet, som uttryckligen vill återinföra fastighetsskatten, lockar färre än var tionde väljare.

Det finns ett moraliskt problem i fastighetsskatten – varför ska staten ha ökad skatt för att man själv bygger ut och förädlar sitt hus? Varför ska skatten öka för att grannen säljer? Varför ska man beskatta en icke-likvid tillgång?

Därutöver finns ett trovärdighetsproblem beträffande ett vanligt argument för fastighetsskatten. Det handlar om att skatten på arbete skulle sänkas för att väga upp den höjda fastighetsskatten. På torsdagen argumenterade Dagens Nyheter för att fastighetsskatten skulle återinföras och att skatten på arbete ska ned. Men i ledartexten fanns ingen vägledning om på vilket sätt inkomstskatten ska sänkas. Det är så det brukar vara – det är viktigare att argumentera för den höjda skatten än att precisera sänkningen.

Så är det också med idén om att en stor skattereform behövs. I januariavtalet fanns det med en sådan punkt, om en reform som skulle åstadkomma så mycket att den blev omöjlig. Och det blev inte ens en utredning om saken.

Några tidigare skattereformer har blivit historiska, men det innebär inte att det är ett bra lösning för framtiden. Ordet förknippas med att en skattereform ska genomföras över blockgränsen - och väljarna skulle därmed berövas möjligheten att ta ställning i en av de viktigaste politiska frågorna.

Tanken om en skattereform indikerar också att det skulle vara något allvarligt fel på det nuvarande systemet. Och visst är skatterna höga i Sverige, särskilt på arbete och på risktagande. Men samtidigt är en rad skadliga skatter avskaffade, som arvsskatten och förmögenhetsskatten. I en stor skattereform är risken att dessa förödande skatter kommer upp på bordet igen.

Allmänt sett finns det anledning att vara skeptisk mot skatteväxling, alltså att en höjning på ett ställe ska leda till en sänkning på annat håll. Hur har det gått med ”den gröna skatteväxlingen”? Politikerna höjde miljöskatterna men glömde bort den andra vågskålen, att sänka skatten på arbete.

Svenska skatter är redan höga. De tas ut delvis på fel saker. Skatternas utformning bör ses över. Och de bör sänkas generellt. Att sänka skattesatserna behöver inte innebära minskade skatteinkomster för staten - tvärtom. När det går bra för Sverige kommer goda skattepengar in till de gemensamma behoven.

Men när någon börjar diskussionen med att berätta vilka skatter som ska höjas ska man inte lita på att det verkligen blir någon sänkning i andra änden.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera