1515

Värna högermajoriteten

LEDARE. Trots helgens inrikespolitiska höststorm ligger de långa linjerna i svensk politik fast. Vi har ett vänsterblock och ett högerblock och dynamiken mellan dem kommer att avgöra regeringsmakten även efter 2018.

KAKELKÄNNING. Moderatledaren Ulf Kristersson meddelade på söndagen att han ger upp sin första sonderingsrunda som regeringsbildare. Men han bör inte ge upp sitt politiska mål.
KAKELKÄNNING. Moderatledaren Ulf Kristersson meddelade på söndagen att han ger upp sin första sonderingsrunda som regeringsbildare. Men han bör inte ge upp sitt politiska mål.Foto:Henrik Montgomery/TT

Om man anser att SD på allvar hotar svensk demokrati är de politiska vägvalen enkla. Då gäller full isolering, noll samröre och kraftfull offensiv. Men det är inte så de politiska aktörerna har agerat sedan SD:s inträde i Riksdagen 2010, särskilt inte allianspartierna.

Socialdemokraterna gjorde med viss förtjusning gemensam sak med SD under alliansregeringen och lyckades stoppa skattesänkningar. Men det var ingenting mot vad som skulle komma efter 2014. Allianspartiernas urstarka opposition under Löfven-regeringen byggde helt och hållet på ett gemensamt röstemönster tillsammans med SD. Allianspartierna och SD stoppade skattehöjningar, vinstförbud och fick två ministrar att avgå. De lade hundratals gemensamma tillkännagivanden där de förklarade riksdagsmajoritetens syn på små och stora frågor.

Tillsammans gjorde de också valrörelsens enda tydliga utfästelse - Löfven ska bort. Efter valet gjorde de som de hade sagt. Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna avsatte tillsammans Löfven som statsminister. Dagen efter tillsatte de tillsammans en moderat talman.

Sakpolitiskt har SD och allianspartierna närmat sig varandra. SD har gått åt höger i den ekonomiska politiken, i synen på marknadsekonomin, i laddade arbetsmarknadsfrågor som lagen om anställningsskydd och i den allt viktigare Nato-frågan. I dag vill partiet behålla alla Nato-avtal och rusta upp försvaret mer än de andra partierna.

Den liberala triumfkänsla som tidigare präglade borgerligheten har bytts mot ett mer pragmatiskt öppet sinne. Man kanske kan kalla det för ansvarets nödvändiga mognadsprocess. Alla vet att migrationen inte kan vara så stor, det blir för dyrt och hotar ordningen i utsatta områden. Allt som EU gör är inte toppen. Även Sverige har nationella intressen. Tunga sociala åtaganden i välfärdsstaten ska värnas. Polis och försvar är centrala, skolan behöver främst ordning.

Samtidigt har Socialdemokraterna gått till vänster. Offentliga satsningar är svaret på allt. De accepterar inte grundläggande marknadsekonomiska mekanismer som vinst. Kapitalskatterna ska höjas, bostadsmarknaden ska regleras hårdare, fackets veto på arbetsmarknaden ska kvarstå.

I valet röstade 57,7 procent på det sakpolitiska högerblocket. M blev blocket största parti, tätt följt av SD. S gjorde sitt sämsta val någonsin.

I riksdagen finns nu en historiskt bred majoritet för en klassisk borgerlig politik och en svag vänsteropposition. För partier som prioriterar borgerliga dygder borde det vara självklart att bilda regering, med ett eller flera allianspartier, enligt denna logik. Moderatledaren gjorde helt rätt när han i fredags föreslog att de som vill bilda regering är välkomna, övriga kan lugnt avstå tills vidare. Att C och L slog igen den dörren dagen efter är en nyhet. Det hade varit bra att i förväg fått veta att L och C tänkte rösta nej till Kristersson ifall han går fram själv. Men det ändrar inte på grundläggande förutsättningar. I för Sverige viktiga frågor finns det en klar majoritet till höger.

Socialdemokraternas enda chans till makt i nuläget är att C och L på grund av antipatier för SD föredrar Löfven framför den sakpolitiska gemenskapen till höger. Därför höjer S skamfaktorn maximalt med tal om de "demokratiska" partierna. De menar inte vad de säger men greppet skrämmer och kan få Björklund och Lööf att ansluta sig till vänsterblocket. Ett sådant byte kommer att straffa sig. Man läser landskapet fel om man tror att de långsiktiga skiljelinjerna går mellan öppenhet och slutenhet, demokrater och auktoritära. De går mellan höger och vänster och den skiljelinjen kommer att spränga varje fråga i en S-MP-C-L-regering.

På sin presskonferens talade Jan Björklund mycket om vikten av en handlingskraftig regering. En sådan ska inte förväxlas med en bred regering över blockgränsen. Den kommer nämligen inte att komma överens och lida svårt av sin inre oenighet. S förlorade stort till V och SD och kommer att sky Centerpartiets nyliberala ekonomiska program.

Handlingskraften är mycket större inom sakfrågemajoriteten till höger. I frågor där allianspartierna och SD tycker lika borde saken vara klar. I frågor där man skiljer sig åt och där vänsterblocket är enigt blir det stopp. Om man sköter kontakterna med SD korrekt kommer SD inte att störta en M-regering på grund av småsaker eller extrema ståndpunkter. Regeringen kan utlysa extraval när den vill och ett sådant straffar SD om allmänborgerliga väljare tycker att partiet agerar oansvarigt.

En annan fördel på längre sikt är att det politiska klimatet gynnas om SD integreras i ett mer normalt politiskt arbete. Sverige har fått ett stort nationalistparti. Det har förlamat viktiga frågor och just nu hela politiken i ett decennium. De politiska partierna måste arbeta på ett annat sätt. Att fortsätta med olika DÖ-varianter är det dummaste man kan göra.


Innehåll från Orange CyberdefenseAnnons

Etisk hackning för bättre IT-säkerhet

Kan vägen till en säker IT-miljö börja med intrång? Självklart! säger Orange Cyberdefense. Deras etiska hackning är ett första steg i arbetet att hantera risker och bygga ett säkrare digitalt samhälle.

En utomstående tar kontroll över ditt affärssystem. Ditt kundregister läcker till obehöriga. Ert kassasystem ligger nere i dagar. Oavsett om du arbetar på en internationell storbank eller i en lokal matbutik är IT-säkerhet oerhört kritiskt för verksamheten, men att den inte alltid är i toppklass, det kan Oscar Hjelm skriva under på. Som etisk hackare på Orange Cyberdefense är det hans uppgift att testa och utvärdera säkerheten i en organisations IT-miljö, ett första steg i arbetet att höja säkerhetsnivån. 

– Etisk hackning innebär att man under kontrollerade former utsätter en organisation för de risker som verksamheten kan mötas av. På så sätt kan säkerhetsluckor och andra brister upptäckas och täppas till i tid. Hacking to help, no to harm, det är mitt jobb, säger Oscar Hjelm, Ethical Hacker på Orange Cyberdefense.

Cyberbrott blir allt vanligare

Och Oscar Hjelms kompetens behövs. På samma sätt som den ökade digitaliseringen erbjuder nya möjligheter för företag att utveckla sina affärer, så innebär digitaliseringen att företag blir en större måltavla. Marknaden för cyberbrott växer och ransomware, identitetsstölder, insiderbrott och informationsläckor blir allt vanligare. 

– Många organisationer har lyckligtvis fått upp ögonen för IT-säkerhet, men det finns fortfarande väldigt mycket att göra. Få företag har till exempel några rutiner för att testa IT-säkerheten, säger Oscar Hjelm.

Viktigt synliggöra risker

Uppdragen som etisk hacker ser väldigt olika ut. Ibland anlitas Oscar Hjelm redan i utvecklingsfasen av ett system, allt från en webbshop till komplexa kontrollsystem inom industrin. Ibland får han ta sig an befintliga system som genom åren byggts ut och modifierats. Oscars tester är alltid skräddarsydda för att passa uppdraget.

– Både nya och äldre system behöver regelbundna genomlysningar så att sårbarheter kan hittas. Det är oerhört viktigt att synliggöra vilka risker som finns, så att organisationen har möjlighet att prioritera de åtgärder som behöver göras, säger Oscar Hjelm.

Rapport med åtgärdsförslag

Resultatet av den etiska hackningen sammanställs i en rapport över brister och sårbarhet i organisationen, plus förslag på lämpliga åtgärder. Det kan till exempel handla om bättre rutiner, övervakning, virusskydd eller brandväggar. Inte sällan lämnar då Oscar Hjelm över uppdraget till någon av sina kollegor på Orange Cyberdefense.

– En fördel med Orange Cyberdefense är att vi kan hjälpa till med i princip allt inom säkerhet, säger Oscar Hjelm.

Fakta om Orange Cyberdefense

Orange Cyberdefense är expertenheten för cybersäkerhet inom Orange Group, som tillhandahåller managerad säkerhet, managerade detect- och responsetjänster till organisationer runt om i världen. Som en aktör med global förankring och lokal närvaro strävar vi efter att bygga ett säkrare digitalt samhälle.

www.orangecyberdefense.com 

Mer från Orange Cyberdefense

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Orange Cyberdefense och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?