Annons

Världens bästa affär

I dag lanserar Dagens industri ett nytt utsläppsindex. Börsens större bolag får en siffra på utsläpp av koldioxid i relation till omsättningen. Indexet publiceras fyra gånger om året och blir därmed en siffersatt kvartalsrapport om klimatomställningen i det svenska näringslivet.

THE SKY IS THE LIMIT. Framtida internationella nyheter om friskare hav, renare luft och snabbt fallande CO2-utsläpp kommer att vara en euforisk seger för hela mänskligheten.
THE SKY IS THE LIMIT. Framtida internationella nyheter om friskare hav, renare luft och snabbt fallande CO2-utsläpp kommer att vara en euforisk seger för hela mänskligheten.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Det finns gott hopp. Överallt i hela landet planerar små och stora företag att snabbt minska eller eliminera utsläpp av koldioxid i det landsomfattande projektet Fossilfritt Sverige.

SSAB i Luleå och resten av stålbranschen investerar i ny teknik som byter ut förbränningen av kol i smältugnarna till förbränning av vätgas.

Cementa på Gotland ska fasa ut fossila bränslen och använda el i kalkbränningen samt använda koldioxiduppfångning för att få bort utsläppen från omvandlingsprocessen.

Byggindustrin har redan börjat använda en ny typ av cement med lägre utsläpp under tillverkningen. Hela transportledet i branschen ska vara fossilfritt. En revolution i detta tysta är att Trafikverket nyss har höjt priset för skadan från CO2-utsläpp från 1,14 kronor per kilo till 7 kronor per kilo i de samhällsekonomiska kalkylerna. Eftersom den offentliga sektorn är byggindustrins största enskilda kund kommer det att få mycket stor betydelse för all beräkning som rör sektorn framöver.

Flyget vill vara fossilfritt redan 2030. Målet ska nås med den så kallade reduktionsplikten, allt större inblandning av biobränslen, samt med elflyg på kortare distanser.

Samma sak gäller för åkeribranschen, skogsindustrin och fordonsindustrin som helt och hållet går över till biodrivmedel och eldrift. Det har i sin tur betydelse för investeringar i bioraffinaderier som nu planeras i Göteborg och Norrbotten.

I dagligvaruhandeln har man aviserat utfasning av all nyanvändning av plast i förpackningarna. Istället kommer man använda cellulosabaserade produkter och returplast.

Sjöfarten vill gå över till metanol och biogas.

Gruvnäringen vill ha en snabb elektrifiering av all brytning, vilket förbättrar luften i gruvorna och tar bort behovet av dyr ventilering.

De svenska fossilfria projekten har rönt internationellt intresse, bland annat i Indien och Kina. Ett starkt argument är att drivkrafterna hos de svenska företagen är tydligt kommersiella.

Omvärldsbilden är ju kristallklar. Med undantag av några djupt kontroversiella stats- och regeringschefer visar världens ledare att de menar allvar med sina åtaganden i Parisavtalet. Europas största utsläppsekonomi, den tyska, presenterade nyligen ett ambitiöst klimatpaket. Storbritannien har, mitt i brexitröran, utlyst nationellt nödläge på grund av klimatförändringarna. Indiens regering har lanserat ny energiplan med biogas och el. Kina är med bred marginal störst i världen på solenergi. Man kan ha synpunkter på hastighet och beslutsvilja men ord betyder något. Riktningen är klar.

Det är också opinionen. De ungdomliga protesterna världen över har stark resonans hos de äldre generationerna. Klimatförändringarna oroar och i den rika världen står minskade klimatutsläpp högt på den politiska agendan.

På energimarknaden har förnybar produktion åter tagit fart efter en dipp förra året. International Energy Agency rapporterade i september att 2019 åter kommer att vara ett rekordår i nyinstallerad förnybar kraft, främst på grund av växande investeringar i solenergi i EU, Vietnam, USA och Japan. Kostnaden för solenergi har sjunkit med 80 procent sedan 2010 och konkurrerar ut kolet på nästan alla marknader.

För ett exportföretag med världen som marknad kommer fossilfritt att bli en klar konkurrensfördel när kunderna koldioxidsäkrar sina värdekedjor. Och för investerare kommer riktningen i ett utsläppsindex att bli alltmer intressant. Att investera i ett företag som är på väg mot fossilfri produktion kommer att vara säkrare än det motsatta.

Centralbankscheferna i Frankrike och Storbritannien publicerade i våras en artikel där de argumenterade för att fossila investeringar är den största enskilda risken i det finansiella systemet eftersom de riskerar att bli värdelösa. Ett nu ganska stort antal internationella kapitalförvaltare, däribland svenska Folksam, AMF och Alecta, har gått samman i olika initiativ för att klimatsäkra sina investeringar.

En annan aspekt, som också lockar företag, är att visionen om fossilfritt är ljus. Framtiden ter sig så mörk för så många, vilket riskerar att lägga ett deprimerande raster över alla delar av samhället. Det tycks inte finnas ett enda positivt framtidsprojekt. Demokratiernas valrörelser handlar mest om hot.

Men en stad utan förbränningsmotorer är fantastisk, tyst och ren. Solenergirevolutionen kan, om den fortsätter som nu, bryta destruktiva beroenden av auktoritära regimer och skapa en helt ny frihet och radikalt låga energipriser. Framtida internationella nyheter om friskare hav, renare luft och snabbt fallande CO2-utsläpp kommer att vara en euforisk seger för hela mänskligheten. Att koppla samman sitt företag med en sådan enastående idé borde vara en självklarhet för alla.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?