1515

Var inte säker på att krisen vinner val åt S

LEDARE. Socialdemokraternas uppgång i SCB:s stora partimätning är exceptionell. Det är ingen tvekan om att krisen har lett till ökat stöd för regeringspartiet (även om förtroendet för statsminister Stefan Löfven nyligen har vikt nedåt igen).

Stefan Löfven efter partiledardebatten i söndags kväll.
Stefan Löfven efter partiledardebatten i söndags kväll.Foto:Jonathan Näckstrand

Det är helt enligt läroboken – när en yttre fiende angriper sluter landet upp bakom sin ledare.

Men en regering kan inte åka med krisen som fripassagerare, den måste styra fartyget och göra det på rätt sätt. Historien visar att stödet handlar om hur man hanterar situationen. Efter finanskrisen 2009, där Sverige klarade sig jämförelsevis bra, gjorde regeringspartiet Moderaterna sitt bästa val sedan allmänna rösträttens införande. 1990-talets ekonomiska kris, som var hemkokt i Sverige, ledde till storförlust för de borgerliga regeringspartierna 1994.

Andra samhällskatastrofer har tämligen genast prövat regeringsdugligheten. Tsunamin i Thailand bidrog till Socialdemokraternas valförlust 2006. Den valhänta hanteringen av M/S Estonias förlisning fick inget utslag eftersom den ägde rum precis efter ett val.

Det som nu drabbar Sverige (och världen) är en kris som är djup och bred. Den påverkar alla i Sverige på något sätt, och den handlar i högsta grad om regeringsmaktens utövande.

I söndags kväll möttes alla partiledarna i en SVT-debatt. Oppositionspartiernas kritik gällde uteblivna tidiga åtgärder, bristerna i äldreomsorgen och strulet med virustesterna.

Det är mer troligt att väljarna bryr sig om pågående brister än enskilda beslut på ett tidigare stadium. I samband med tsunamin gjordes allvarliga felsteg de första dagarna, men det var när de stora systemfelen rullades upp som regeringen sattes under press. Väljarna följer det som lärs ut på bilskolan - en god förare är inte den som aldrig gör misstag, utan den som har förmåga att reda upp misstagen.

Stefan Löfven intog en defensiv och passiv hållning i debatten. Regeringskollegan och miljöpartisten Per Bolund fick flera gånger träda in och försvara regeringens åtgärder.

Om Socialdemokraterna ska behålla det höga opinionsstödet måste regeringen visa att man klarar den styrning som är aktuell just nu. Därmed är provtagningen ett test även i en annan bemärkelse: Om man inte klarar att få ut folk i frontlinjen för att verkställa det egna målet om antal provtagningar, i en tid när rekordmånga är antingen arbetslösa eller avlönat sysslolösa (korttidspermitterade), har regeringen inte klarat testet.

 


Innehåll från ENFOAnnons

Därför hamnar beteenderisker i fokus efter pandemin

Under mars månad 2020 förändrades världen nästintill över en natt. Pandemin massförflyttade människor från deras arbetsplatser och säkra nät till köksbordet, med rejält ökade säkerhetsrisker som följd. Detta har ökat kraven på medarbetarnas säkerhetsmedvetenhet, såväl som på säkra accesstjänster. Men hur gör man för att hänga med på tåget?

Säkerhet, som alltid har varit en angelägen fråga, har sedermera blivit en topprioritet i fråga om IT-investeringar. En säker arbetsplats handlar dock inte uteslutande om teknik. 

– Digitalisering är en förändringsresa som kräver kontinuerlig utveckling och lärande. Det första steget handlar emellertid om människan snarare än tekniken. Det nya normala kräver ett helt annat beteende och en personlig säkerhetsmedvetenhet, på en djupare nivå än tidigare, konstaterar Sarvi Glemfors, ansvarig för affärsenheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på  Enfo.

Läs om Enfos tjänster inom cybersäkerhet  

Enfo har lång erfarenhet inom framtagande av såväl strategier och arkitektur, som planering baserad på de krav som ligger till grund för den digitala förändringsresan. Enfos tjänster inom området User Engagement fokuserar specifikt på slutanvändarens beteende och hantering av data, där kärnan är en säker och trygg digital transformationsresa med användarens behov i fokus. Sarvi betonar dock att en och samma strategi inte är applicerbar hos alla företag.

– Det är viktigt att utgå från sin egen verksamhet och kartlägga var man befinner sig i sin utveckling nu, kontra innan pandemin. Vari ligger förändringsbehovet och vad behöver man göra för att verkligen förändra sina medarbetares beteenden i grunden?

Gör inte allting själv

För att nå svaren på dessa frågor krävs en hel del research och långt ifrån alltid besitter man rätt kompetens in-house. Det är därför viktigt att inte sträva efter att göra allting själv. Då behov uppstår bör man istället anlita experter som kan rita de stora dragen på en övergripande nivå och lägga grunden för eventuella förändringar. 

– Användaren behöver alltid vara i fokus. Vilka ska använda de lösningar eller den teknik som ska implementeras? Hur beter de sig och hur tänker de kring säkerhet? Finns det några beteenderisker?

Läs mer om Enfos identitetslösningar  

Dataklassificering är en grundsten

Vikten av säkra lösningar och dito teknik kan emellertid inte underskattas. Ökande mobilitet medför många komplexa utmaningar. Patrik Duckert, ansvarig för området Digital Identity, betonar därför vikten av att skapa trygg och säker åtkomst till data, för att säkerställa att rätt person når rätt information. Liksom Sarvi konstaterar han att en teknisk lösning inte passar alla – eller gör allt. 

– Att klassificera och skatta sina data är därför en absolut grundsten i säkerhetsarbetet och för att åstadkomma en datadriven transformation. Vet man vilka data som behöver skyddas och hur, är det betydligt lättare att bygga tekniska lösningar som lägger på ett lock av ID-skydd eller åtkomstskydd. Samspelet mellan agil teknik och medvetna medarbetare är därmed en förutsättning för en lyckad verksamhetsdigitalisering, avslutar han.

Läs mer om Enfos Modern Workplace  

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?