Annons

Väntat resultat med tanke på maktbalansen

LEDARE. LO:s nej till förhandlingsbudet var inte oväntat. Detta eftersom Lagen om anställningsskydd just är en lag. 

LO:s Susanna Gideonsson vid presskonferensen sent på fredagseftermiddagen.
LO:s Susanna Gideonsson vid presskonferensen sent på fredagseftermiddagen.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Hela utgångspunkten för en förhandling om att liberalisera uppsägningsreglerna är därmed skev – det handlar om att på frivillig väg förhandla bort ett maktprivilegium som är lagstiftat. Innebörden av gällande rätt vid arbetsbrist är att reglerna om turordning är dispositiva, alltså kan förhandlas bort, under en uppsägningsprocess. Men det är den fackliga sidan som bestämmer om denna möjlighet ska användas.

Maktbalansen tippar utan tvekan över till den fackliga sidan. 

Detta ska man minnas, eftersom det är en avgörande skillnad mellan förhandlingar om ett nytt huvudavtal och förhandlingar om löner. Om löneförhandlingarna inte leder någonstans finns inget ”förinställt värde” att falla tillbaka på. Till slut måste de komma överens.

Huvudavtalet är däremot arbetsmarknadens grundlag. Det är svårt att ändra i de delar som är lagstiftade, som arbetsrätten. Hoppet stod till att det skulle finnas tillräckligt mycket i andra vågskålar så att den fackliga sidan anser det värt att avstå sin maktställning. Men så blev det alltså inte.

Nu är vi alltså i detta läge, parterna har inte klarat att få fram en lösning och det är befogat att politikerna träder in. Det enda lagstiftningsalternativ som finns på bordet är utredningsförslaget från i somras. Det är inte den optimala lösningen, det bygger på de behov som formulerades av partierna i januariförhandlingen 2019. Det finns brister som bland annat hänger samman med att förslaget är utformat för de mindre företagen och inte för industribolagen.

Kanske är förslaget det bästa som kan göras nu. Men man måste ställa frågan, om politikerna nu ändå ska ingripa, varför man ska trycka igenom undantag från reglerna i las? Och dessutom lagreglera saker som i dag finns i avtal, som kompetensutveckling?

En annan, långsiktig, väg att gå är avskaffa las, vilket Svante Nycander förordade på Di Debatt (21/9). Då kommer parterna att tvingas utgå från ett jämlikt nolläge när de ska utforma detaljerna i en avtalad ”grundlag”, i likhet med vad som sker vid löneförhandlingar. Det är omvälvande, men tanken måste tänkas, nu när parterna inte har lyckats komma överens om en flexiblare arbetsmarknad.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera