Annons

Välkommet besked om fri rörlighet

LEDARE. Torsdagens beslut om nya rekommendationer för inrikesresor är det rätta beskedet för Sverige. De skäl som har anförts för reserestriktioner är inte längre aktuella nu när smittskyddsläget är mer överblickbart.

Foto:Adam Ihse

Det avgörande argumentet för reserestriktioner har varit att människor inte ska ”belasta” sjukvården i fel del av landet. Detta var också motiveringen till regeringens förtydligande i maj om att man kan resa en sträcka som motsvarar en till två timmars bilfärd från bostaden. Man ska kunna ta sig åter till sin hemregion om man känner sig sjuk.

Men beskedet om ”en till två timmar” uppfattades nog av många – med tanke på tidsangivelsen – som mer begränsande än det tidigare beskedet. Hur som helst uteslöt det effektivt Gotland från all slags turism.

Svenska folket har ställt om sitt beteende grundligt sedan flera månader. Den sociala distanseringen har fungerat väl, och det utan repressiva inslag. Denna princip, av Stefan Löfven kallad ”folkvett”, har fått stor legitimitet. Det finns ingen anledning att tro att denna grundhållning skulle erodera för att det blir accepterat att förflytta sig inom landet.

Sommarfestivaler och konserter är fortsatt förbjudna. Buss- och tågföretag måste inrätta sin verksamhet för att det inte ska bli för trångt. Hotell och restauranger likaså. De starka rekommendationerna för riskgrupper kvarstår.

Det är alltså inte fråga om någon vanlig sommarsäsong. Men det finns ingen anledning i ett av Europas mest glesbefolkade länder att hindra allt från fjällvandringar till husvagnsresor.

Statistiken över tillgänglig sjukvårdskapacitet har förbättrats. Färre är inlagda och färre vårdas på intensiven. Om sjukvården i någon region inte skulle klara belastningen får åtgärder vidtas. De vårdansvariga i Visby har tillförsikt inför sommaren, att döma av deras uttalande på en presskonferens sent på torsdagseftermiddagen. Destination Gotland har i en artikel på Di Debatt lovat att strypa resenärsströmmarna på färjorna om vårdläget kräver det.

Inställningen att smittan kommer ”någon annanstans ifrån” och inte finns i det egna samhället undergräver ansvarstagande. Denna attityd har fått näring av reseförbudet.

Svenska folket behöver fri rörlighet.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?