Annons

Välkommet att Thedéen ryter till om kontanter

Sverige är i snabb takt på väg att bli ett kontantlöst samhälle. Denna utveckling tilltalar inte riksbankschefen Erik Thedéen. I en utfrågning i riksdagen på tisdagen, som naturligtvis färgades av bankkraschen i USA, efterlyste han en lag för att värna kontanter som betalningsmedel.

CASH IS KING. Riksbanken vill se en lag som skyddar kontanter som betalningsmedel.
CASH IS KING. Riksbanken vill se en lag som skyddar kontanter som betalningsmedel.Foto:Henrik Montgomery

”Vi tycker att det bör lagstiftas så att man kan använda kontanter för samhällsviktiga och personviktiga inköp. Om vi inte gör det tar vi ett aktivt beslut som innebär att kontanter inte kan användas på några års sikt”, sa Thedéen.

Det är välkommet att en så viktig institution som Riksbanken sätter ned foten i denna fråga. Sverige kommer naturligtvis inte att bli ett kontantsamhälle igen. Lagen ska istället ses som ett sätt att bringa klarhet på ett område som har hanterats godtyckligt. 

Banker, handlare och hotell har på eget bevåg fasat ut kontanter, på goda grunder. Vi använder kort, Swish och Apple Pay i en utsträckning som få andra länder. All hård- och mjukvara som krävs för digitala transaktioner finns här. Bara 9 procent av alla köp sker med kontanter, och andelen krymper. Sedlar och mynt är dessutom dyra att hantera och utgör en risk för kriminell verksamhet som penningtvätt och rån. 

Men är det upp till banktjänstemän och affärsidkare att fatta detta samhällsviktiga beslut? Rysslands attack på Ukraina har satt ljuset på en unik egenskap hos kontanter: man vet exakt var man har dem. Det är den säkraste formen av pengar när banker, it-system och mobilnät riskerar att slås ut. Beteendet att rusa till bankomaten i tider av krig är rationellt.

Det är detta som är Thedéens argument. Om elförsörjningen slås ut, och betalningssystem hackas, så måste det finnas en backup. Vem eller vilka som kommer att omfattas av en sådan lag utvecklade inte riksbankschefen. Förhoppningsvis klarnar bilden när Betalningsutredningen läggs fram i slutet av mars.

Om det blir tvingande att ta emot sedlar och mynt kommer sannolikt banker och handlare att tvingas att tänka om. Den infrastruktur för kontanter som systematiskt monterats ned i ett decennium måste åtminstone delvis byggas upp. Detta innebär inte att utvecklingen på det digitala betalningsområdet avstannar, bara att vi skaffar oss bättre beredskap i fall det värsta skulle inträffa. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från EKNAnnons

Skånska exportsuccén förbättrar swingen med en liten elstöt

Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.
Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.

Genom att under samma tak erbjuda såväl fordon som banktjänster kan Nordens näst största bank sänka kundernas kostnader – och hjälpa dem att bli grönare.

– Vi har samma mål: att vara en drivande kraft i den gröna omställningen. Det gör oss till en perfect match, säger Pernilla Alkell, försäljningschef på Autolease Sverige.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

– När du sätter DeWiz runt handleden mäter den din golfswing i detalj – hastighet, vinkel, drivning, lutning, tid, var din bakswing slutar och mycket mer. Den mäter allt detta i realtid så att du kan träna medvetet varje gång du slår ett slag, förklarar Laszlo Varga som är vd på det skånska wearable tech-bolaget.

Sedan tidigare finns det teknik för att mäta bollbanan och allt som händer efter slaget. Laszlo Varga förklarar att hans bolag nu kan bidra med själva ”indatan”, det vill säga vad som egentligen leder till ett visst resultat.

Att kunna mäta golfswingen är en sak, men alla golfare vet att det inte alltid räcker att veta var felet ligger. Man måste också arbeta bort den dåliga vanan. Därför har DeWiz ännu en pedagogisk egenskap – nämligen den lätta elstöten du får när du inte swingar som du borde.

– Det är egentligen snarare en lätt elektrisk impuls som signalerar att du gjorde något fel. Det här handlar om betingning – det lilla obehaget du känner får hjärnan att över tid undvika just det misstaget och i stället ändra beteende mot de swingar som inte resulterar i obehag.

Sålde slut på allt

Kombinationen av realtidsanalys och modifiering av golfswingen har lett till en formidabel exportsuccé. Efter mindre än två år säljs DeWiz i 53 länder och exportandelen är 96 procent.

– Vi tänkte export från start givet att de allra flesta av världens 70 miljoner golfare finns utomlands. Och vi tänkte rätt, så rätt att vi i slutet av förra året hade sålt slut på hela produktionen. Det var ett angenämt problem, men likväl ett problem – och det var då vi tog kontakt med EKN.

Laszlo Varga insåg att DeWiz behövde en injektion av kapital för att kunna fortsätta växa. Marknadsföring kostar pengar och samtidigt krävde produktionen resurser. En rad komponenter hade lång leveranstid och skulle dessutom betalas i förskott, vilket skulle låsa upp kapital under en period. Och att ta in mer pengar via investerare skulle späda ut aktiekapitalet.

EKN kan täcka 75 procent av bankens risk

– Ett banklån var därför rätt väg att gå. Jag hade hört talas om statliga EKN och visste att de kunde vara med och dela bankens risk när exportbolag behöver låna pengar. När jag kontaktade EKN fick jag också veta att de numera också kan hjälpa nyetablerade tillväxtbolag och täcka upp till 75 procent av bankens risk. Det gör det så klart mycket lättare för banken att säga ja.

Tack vare samarbetet med EKN, Exportkreditnämnden så sa banken mycket riktigt ja. Enligt Laszlo Varga var stödet avgörande för tillväxtresan.

– Utan EKN hade vi behövt välja mellan att satsa på försäljningen eller att låsa fast kapitalet i komponenter som levereras om ett år. Men vi behöver så klart göra både och. Med EKN och vår bank i ryggen slipper vi välja och kan tänka tillväxt både på kort och lång sikt.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med bankfinansiering 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera