Annons

Välkommen till Sverige, Amazon

Den här veckan frågas Amazons grundare och storägare Jeff Bezos ut i USA:s kongress. Det är justitieutskottet i representanthuset som har kallat Amazon, Facebook, Google och Apple för att svara på frågor om konkurrenssituationen.

DN 29/7.
DN 29/7.

Det handlar om fyra historiskt framgångsrika företag som har ändrat affärslogiken på en lång rad samhällsområden. Deras betydelse för teknikutveckling och mänskliga kontakter kan inte överskattas. De är disruptiva, som alla verkligt framgångsrika företag är. Gamla verksamheter kommer att slås ut och nya föds tack vare dessa företag. Amazon var en online-bokhandel från början. Google en sökmotor. Apple tillverkade hemdatorer. Få trodde nog att de skulle kullkasta strukturer på ett så fantastiskt sätt som sedan skedde.

Politikerna vill hålla koll på dessa jättar. Det är befogat att ställa frågor till dem om affärsdominans, hantering av personuppgifter och skattefrågor. Men man ska inte tro att det går – eller är önskvärt – att stoppa denna utveckling som har betytt så mycket för så många människor.

Enligt envisa uppgifter kommer Amazon att göra en etablering i Sverige till hösten. Amazon är visserligen redan här, och svenskar handlar därifrån för 1 miljard kronor om året, enligt Handelns Utredningsinstitut. En svensk lansering skulle innebära en sajt på svenska och möjlighet att ansluta sig till lojalitetsprogrammet Prime, enligt HUI.

Rent fysiskt är Amazon redan på plats med tre datacenter i Mälardalen. Amazon har också tecknat kontrakt på kontor i Vasakronans hus i Stockholm (och bidrar därmed till AP-fondernas avkastning).

Om Amazon lyckas med sin etablering på den svenska marknaden kommer det att få stor påverkan på detaljhandeln. Bra eller dåligt? För priser och tillgänglighet är det i varje fall bra. För detaljhandeln kommer det att kräva ytterligare omställning.

Dåligt, är svaret från Aftonbladet och Dagens Nyheter på onsdagen. I var sin ledare varnar tidningarna för Amazon: Jeff Bezos uttalade mål är att dominera som monopolist snarare än att skapa goda förutsättningar för handel (DN). Företaget redovisar ofta förluster och slipper betala skatt (DN). Amazon negligerar grundläggande rättigheter för anställda (DN). Amazon är att likna vid en privatiserad stat (Aftonbladet). Bezos förmögenhet är lika stor som Nya Zeelands BNP (Aftonbladet). Amazons börsvärdering får många länders ekonomier att se små ut (DN). Affärsmodellen går ut på att skapa monopol och man skyr inga medel (Aftonbladet). Arbetarna får inte tid att gå på toaletten (DN och Aftonbladet). Texterna är snarlika, med skillnaden att DN på fem ställen påpekar att det handlar om liberala principer.

Amazon har redan revolutionerat handeln. De konkurrerar med andra plattformar, men också med den fysiska detaljhandeln. Amazon ger småsäljare möjlighet att nå ut, och är givetvis beroende av att varken säljare eller kunder är missnöjda. Det finns en diskussion om att företag inte ser något annat val än att sälja genom Amazon, precis som i fallet med de stora hotellbokningssajterna (men små hotell hade inga globala marknadsföringsmöjligheter innan dessa sajter fanns).

I dag ler vi åt reaktionerna från när Ikea startade. Ingvar Kamprads företag motarbetades och portades från vissa möbelmässor. Men företaget demokratiserade inredningen. Även den som inte bodde i stan kunde beställa möbler från katalogen. Den som bildade familj slapp ärva svärmors soffa. Priserna sjönk dramatiskt. H&M har en liknande historia.

Ingvar Kamprads och Erling Perssons innovation var inte möbler eller kläder, utan logistik. Att skapa överkomliga priser handlar om att pressa priserna i alla led och bygga rationella kedjor. En effektivisering ska alltid komma kunderna till del och synas på prislappen.

Det är faktiskt samma sak som Amazon sysslar med. Logistik.

Det råder stor konkurrens om techjättarnas fysiska etableringar. Sverige måste givetvis delta och lyckades bra med Amazons datacenter i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås. DN-ledaren kritiserar dock att energiskatten har sänkts för dessa datahallar och särskilt att Facebook fick ett investeringsstöd på 100 miljoner kronor för tio år sedan för sin investering i Luleå. Tidningen kallar det ”allmosor till miljardärer” betalda med ”svenska arbetares pengar” (på webben ändrades det till ”svenska skattebetalares pengar”).

Hur stater ska kunna stoppa Amazon - och varför – är mycket oklart. Bra för konsumenterna skulle det inte vara.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?