Välkommen till företagarnas värld, Guillou

LEDARE. Jan Guillou har fått strul med Skatteverket. Han har blivit upptaxerad eftersom myndigheterna anser att hans författarverkstad i norra Uppland är en permanentbostad. Nu kommer jag att bli uthängd som skattesmitare, spår han själv i sin senaste söndagskolumn i Aftonbladet.

Aftonbladet 19/1.
Aftonbladet 19/1.

Och visst kan man räkna med att Jan Guillou kommer att bli kritiserad med tanke hans höga profil i skattefrågor. 

Men det vore fel. Även en vänsterdebattör som anser att skattesystemet är felaktigt ska nyttja de möjligheter som finns. Den politiker som tycker att rutavdraget är orättvist ska naturligtvis ändå använda sig av det. Skatt är i första hand ett regelsystem, inte någon morallära som ska tillämpas olika beroende på ideologisk hemvist.

Det är följaktligen bra att Jan Guillou bedriver sin verksamhet i ett aktiebolag. Det är det enda rimliga för en företagare i hans storleksklass. Han har omkostnader och behöver kunna investera.

I kolumnen beskriver han hur skattemyndigheterna trakasserade honom för över 30 år sedan, innan han bildade aktiebolag. Och nu drar han slutsatsen att den skatterevision han utsatts för knappast är resultatet av något stickprovsurval. Han påpekar att han är den författare som under de 30 senaste åren har betalat mest i skatt.

Jan Guillou behöver inte känna sig utpekad. Han har helt enkelt fått dela erfarenhet med tiotusentals företagare som har fått problem med Skatteverket.

Sveriges företagare vet vad det innebär när man inte har samma uppfattning som myndigheterna. Att alla papper från de senaste fem åren ska fram, som i Jan Guillous fall, är helt normalt. Att man måste ligga ute med det ifrågasatta skattebeloppet till dess frågan är avgjord i domstol är en inte ovanligt.

Vissa typer av kostnader är ständigt granskade. Arbetsrum hemma, resor, mobiltelefon, annan utrustning och mycket mer som Skatteverket ibland bedömer som privata omkostnader.

Många företagare undviker sådana avdrag för att slippa tjafs med Skatteverket. Och för att slippa framstå som skattesmitare, när man faktiskt inte är det. Och många fler än Jan Guillou har fått uppleva att det inte spelar någon roll om man i största allmänhet har varit framgångsrik och betalat in stora skattebelopp, Skatteverket kan komma ändå.

Så välkommen till företagarnas värld, Jan Guillou. Kanske nästa kolumn kan handla om den omistliga insats som företagarna gör för Sveriges välstånd och välfärd?


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?