1515
Annons

Välkommen till företagarnas värld, Guillou

LEDARE. Jan Guillou har fått strul med Skatteverket. Han har blivit upptaxerad eftersom myndigheterna anser att hans författarverkstad i norra Uppland är en permanentbostad. Nu kommer jag att bli uthängd som skattesmitare, spår han själv i sin senaste söndagskolumn i Aftonbladet.

Aftonbladet 19/1.
Aftonbladet 19/1.

Och visst kan man räkna med att Jan Guillou kommer att bli kritiserad med tanke hans höga profil i skattefrågor. 

Men det vore fel. Även en vänsterdebattör som anser att skattesystemet är felaktigt ska nyttja de möjligheter som finns. Den politiker som tycker att rutavdraget är orättvist ska naturligtvis ändå använda sig av det. Skatt är i första hand ett regelsystem, inte någon morallära som ska tillämpas olika beroende på ideologisk hemvist.

Det är följaktligen bra att Jan Guillou bedriver sin verksamhet i ett aktiebolag. Det är det enda rimliga för en företagare i hans storleksklass. Han har omkostnader och behöver kunna investera.

I kolumnen beskriver han hur skattemyndigheterna trakasserade honom för över 30 år sedan, innan han bildade aktiebolag. Och nu drar han slutsatsen att den skatterevision han utsatts för knappast är resultatet av något stickprovsurval. Han påpekar att han är den författare som under de 30 senaste åren har betalat mest i skatt.

Jan Guillou behöver inte känna sig utpekad. Han har helt enkelt fått dela erfarenhet med tiotusentals företagare som har fått problem med Skatteverket.

Sveriges företagare vet vad det innebär när man inte har samma uppfattning som myndigheterna. Att alla papper från de senaste fem åren ska fram, som i Jan Guillous fall, är helt normalt. Att man måste ligga ute med det ifrågasatta skattebeloppet till dess frågan är avgjord i domstol är en inte ovanligt.

Vissa typer av kostnader är ständigt granskade. Arbetsrum hemma, resor, mobiltelefon, annan utrustning och mycket mer som Skatteverket ibland bedömer som privata omkostnader.

Många företagare undviker sådana avdrag för att slippa tjafs med Skatteverket. Och för att slippa framstå som skattesmitare, när man faktiskt inte är det. Och många fler än Jan Guillou har fått uppleva att det inte spelar någon roll om man i största allmänhet har varit framgångsrik och betalat in stora skattebelopp, Skatteverket kan komma ändå.

Så välkommen till företagarnas värld, Jan Guillou. Kanske nästa kolumn kan handla om den omistliga insats som företagarna gör för Sveriges välstånd och välfärd?


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?