Välkommen revidering av narkotikapolitiken

LEDARE. Ett enigt socialutskott kunde under torsdagen ställa sig bakom ett krav om att regeringen och Socialminister Lena Hallengren (S) ska utvärdera den svenska narkotikapolitiken. Det är ett välkommet besked för ett politikområde som förblivit orört i över 30 år.

UTVÄRDERING. Socialutskottet kräver en utvärdering av den svenska narkotikapolitiken av regeringen och ansvarigt statsråd Lena Hallengren (S).
UTVÄRDERING. Socialutskottet kräver en utvärdering av den svenska narkotikapolitiken av regeringen och ansvarigt statsråd Lena Hallengren (S).Foto:Henrik Montgomery/TT

Översynen av den befintliga lagstiftningen ska enligt utskottet ha till syfte att ”avgöra om den är förenlig med kraven på vård, beprövad erfarenhet och skademinimering”. Utskottet vill även se en nollvision om drogrelaterade dödsfall.

En känslig punkt i debatten kring narkotikapolitiken gäller kriminaliseringen av eget bruk som har legat fast sedan 1988. Detta straffbelägger användandet av droger, snarare än enbart innehav av narkotika. Av kritiker anses detta vara en bidragande anledning till Sveriges jämförelsevis höga narkotikadödlighet, den näst högsta inom EU i förhållande till befolkningsstorlek, och ger skäl till oro för att personer med missbrukarproblematik inte söker vård. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har tidigare föreslagit en utredning av just den här punkten.

Ett annat problem är att det kräver resurser från rättsväsendet att jaga såväl kriminella knarklangare som narkotikamissbrukare. Det är välkänt att den undre världen till stor del finansieras genom just narkotikaförsäljning. En utvärdering av narkotikapolitiken ger möjlighet att följa den portugisiska och norska modellen. Där har man gjort skillnad på dem som säljer droger och dem som är fast i ett missbruk, eller innehar små mängder för eget bruk.

Samordnaren vid SKR meddelade i samband med organisationens förslag att en trolig anledning varför frågan har varit så känslig är på grund av en politisk rädsla att framstå som kritisk mot Sveriges restriktiva hållning i narkotikafrågor. Det torde ligga nära sanningen.

En avkriminalisering verkar inte vara aktuellt. Det finns dock mycket att förlora på att vara trångsynt inför förändringar av narkotikapolitiken. Mycket har förändrats i Sverige på 30 år. Kriminaliteten ser annorlunda ut, Sverige är öppnare och lagstiftningen behöver anpassas efter samtidens utmaningar. Det är inte hälsosamt att ett politikområde blir cementerat i förlegade värderingar, när resten av samhället går vidare.

Den svenska narkotikapolitiken lämnar i dag mycket att önska. Politikerna skulle göra rätt i att ge polisen förutsättningar att jaga kriminella knarkkungar i stället för personer fast i missbruk.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?