ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Välkommen revidering av narkotikapolitiken

  • UTVÄRDERING. Socialutskottet kräver en utvärdering av den svenska narkotikapolitiken av regeringen och ansvarigt statsråd Lena Hallengren (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

LEDARE. Ett enigt socialutskott kunde under torsdagen ställa sig bakom ett krav om att regeringen och Socialminister Lena Hallengren (S) ska utvärdera den svenska narkotikapolitiken. Det är ett välkommet besked för ett politikområde som förblivit orört i över 30 år.

Översynen av den befintliga lagstiftningen ska enligt utskottet ha till syfte att ”avgöra om den är förenlig med kraven på vård, beprövad erfarenhet och skademinimering”. Utskottet vill även se en nollvision om drogrelaterade dödsfall.

En känslig punkt i debatten kring narkotikapolitiken gäller kriminaliseringen av eget bruk som har legat fast sedan 1988. Detta straffbelägger användandet av droger, snarare än enbart innehav av narkotika. Av kritiker anses detta vara en bidragande anledning till Sveriges jämförelsevis höga narkotikadödlighet, den näst högsta inom EU i förhållande till befolkningsstorlek, och ger skäl till oro för att personer med missbrukarproblematik inte söker vård. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har tidigare föreslagit en utredning av just den här punkten.

Ett annat problem är att det kräver resurser från rättsväsendet att jaga såväl kriminella knarklangare som narkotikamissbrukare. Det är välkänt att den undre världen till stor del finansieras genom just narkotikaförsäljning. En utvärdering av narkotikapolitiken ger möjlighet att följa den portugisiska och norska modellen. Där har man gjort skillnad på dem som säljer droger och dem som är fast i ett missbruk, eller innehar små mängder för eget bruk.

Samordnaren vid SKR meddelade i samband med organisationens förslag att en trolig anledning varför frågan har varit så känslig är på grund av en politisk rädsla att framstå som kritisk mot Sveriges restriktiva hållning i narkotikafrågor. Det torde ligga nära sanningen.

En avkriminalisering verkar inte vara aktuellt. Det finns dock mycket att förlora på att vara trångsynt inför förändringar av narkotikapolitiken. Mycket har förändrats i Sverige på 30 år. Kriminaliteten ser annorlunda ut, Sverige är öppnare och lagstiftningen behöver anpassas efter samtidens utmaningar. Det är inte hälsosamt att ett politikområde blir cementerat i förlegade värderingar, när resten av samhället går vidare.

Den svenska narkotikapolitiken lämnar i dag mycket att önska. Politikerna skulle göra rätt i att ge polisen förutsättningar att jaga kriminella knarkkungar i stället för personer fast i missbruk.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer