ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Välkommen insikt hos civilministern

  • Vill ha mindre invandring. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Civilminister Ardalan Shekarabi har släppt testballonger förut. 2016 föreslog han plötsligt ett nationellt tiggeriförbud. Tiggeri i Sverige, menade han helt riktigt, kan aldrig vara lösningen på fattigdom i Rumänien.

Nu kom nästa och denna gång i migrationsfrågan.

Socialdemokraterna pressas från flera håll mot en mer stram migrationspolitik. Kommun-Sverige mullrar om höga kostnadslägen för asylinvandrare och tunga socialdemokratiska kommunalråd vill att regeringen sätter stopp. Aida Hadžialić i Stockholms landsting skrev i fredags att välfärden inte klarar hög migration.

LO säger numera samma sak. Organisationen förde tidigare en strategiskt katastrofal kampanj mot SD och för en generös migrationspolitik. Resultatet blev att var tredje LO-medlem gick till SD, vilket är ett dödligt hot mot arbetarrörelsen som den känner sig själv.

Efter ett besök i Alvesta sällar sig civilministern på Facebook till de röster som förordar en mycket lägre migration jämfört med den vi har haft.

Ska vi klara av integrationen, menar han helt riktigt, kan vi inte ha en stor invandring under överskådlig tid och måste ”hålla mottagandet av nyanlända på låga nivåer”.

Han skriver även att staten måste, som ansvarig för den förda migrationspolitiken, ta ett ”väldigt stort ansvar för finansiering och möjliggörande” för att få de nyanlända i arbete. Kommunerna klarar inte det.

Och han tycker att ”hela samhället måste göra stora ansträngningar för att skapa en inkluderande nationell identitet”.

Självklart passar han också på att hetsa mot vinst i skolan, det fria skolvalet och etableringsfrihet för friskolor. Sådan är socialdemokratin.

Självklart är det också frestande att peka på alla röster som i åratal sagt samma sak och som socialdemokraterna och inställsamma pressröster stämplat ut som fascister. Och självklart kan civilministerns utspel vara lika lite förpliktigande som tiggeriförbudet.

Men man ska välkomna alla omsvängningar till det bättre. Det är utmärkt att civilministern visar att han förstår läget och att migrationsfrågan inte kan lösas av en omorganisation av Arbetsförmedlingen.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer