Det är inget nytt med detta, det har varit en pågående strategi i flera år. Skillnaden är att Socialdemokraterna nu berättar öppet att detta är deras taktik, igångsatt av idén att koppla stormningen av Kapitolium till svensk inrikespolitik. Det är i varje fall den rimliga tolkningen av uttalanden från partisekreteraren Lena Rådström Baastad.
Strategibeslutet är troligen förklaringen till att de socialdemokratiska utfallen har verkat så ospontana, som när den normalt sett sansade Peter Hultqvist stod med minneslapp i handen och uttalade kraftord i Aktuelltstudion. Det här är helt enkelt inte en djupt känd ilska bland S-politiker utan en strategi som man har listat ut på partihögkvarteret.
Expressen rapporterade på fredagen om att partiledningens vägval har väckt irritation i LO-förbundet Byggnads och i andra delar av socialdemokratin. ”Man kan inte slå folk i huvudet och tala om vad folk ska tycka och tänka, och sen komma och säga att de ska rösta på en. Det kommer inte att fungera”, sa Byggnads ordförande Johan Lindholm. Och Bodens uppmärksammade S-kommunalråd Claes Nordmark konstaterade att SD-spåret inte kan vara partiets huvudnummer. Den fackligt anknutna debattören Daniel Suhonen var också kritisk i Sveriges Radio på fredagseftermiddagen.
Det som är LO:s problem är att stora delar av medlemskåren sympatiserar med Sverigedemokraterna. Det var därför förre LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson inför senaste valet inte ville använda budskapet att Sverigedemokraterna är tvivelaktiga från demokratisk synpunkt, utan endast uppehålla sig vid att SD bedriver en politik som går emot fackliga intressen.
I ett inlägg i fredagens DN presenterades en opinionsmätning, beställd av politikkonsultbolaget Nordic Public Affairs, som visade att 73 procent av de tillfrågade anser att sakpolitiken är viktigare än vilka partier som samarbetar med varandra. Resultatet är knappast överraskande.
Hoppet för en bra valrörelse är nu att S har startat sitt negativa kampanjande för tidigt, och att luften går ur den strategin i god tid före valet. Svensk politik förtjänar en valkampanj som handlar om vilken politik som bäst löser samhällsproblemen.