ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Väljarna flyr Januariöverenskommelsen

  • Mats Persson, avgången ekonomisk-politisk talesperson, och Jan Björklund, avgående partiledare. Foto: Claudio Bresciani/TT

LEDARE. Dagen efter sitt avgångsbesked kommenterade Jan Björklund sitt partis ställning efter uppgörelsen med S med att ”opinionssiffror går upp och ned”. Han gjorde det i en intervju i ”P1 Morgon” och tillade att Liberalerna ”hade förlorat väljare på kort sikt oavsett vilket val vi hade gjort”.

Det hör till dramaturgin att partiledare och partisekreterare tonar ned dåliga opinionssiffror, men i det här fallet torde det vara klart att det inte är ”osäkerhet” hos sympatisörerna, vilket Jan Björklund hävdade, utan besvikelse. Varannan väljare har försvunnit från L sedan valdagen. Och att döma av partiets tidigare historik i opinionsmätningarna är det kärnväljare som har försvunnit. De vill inte vara med längre.

I likhet med Mats Persson, skulle man kunna gissa. På torsdagen meddelades att han lämnar funktionen som ekonomisk-politisk talesperson, och att Johan Pehrson tar över. Enligt vad Di erfar på nyhetsplats vill Mats Persson inte vara den som företräder Liberalerna i förhandlingar med regeringen om Januariöverenskommelsen.

De opinionssiffror som Jan Björklund kommenterade kom från Novus/SVT. Där fick Liberalerna 2,7 procent efter ett konstant ras sedan valdagen. En sådan negativ opinionsutveckling för Folkpartiet/Liberalerna har inte uppmätts tidigare.

Om man tittar vidare på undersökningen är det statistiskt säkerställt att Sverigedemokraterna har vuxit förbi Moderaterna och därmed är Sveriges andra parti. Och Liberalernas placering under riksdagsspärren är statistiskt säkerställd.

Skulle detta vara ett valresultat skulle M och KD, stödda av SD, förfoga över en egen majoritet med 177 mandat. Detta eftersom varken Liberalerna eller Miljöpartiet skulle vara kvar i riksdagen. Om man räknar alliansen mot de rödgröna är alliansen avgjort mindre, 125 mot 144 (SD skulle få 80 mandat).

Så vad har uppnåtts med den nya uppdelningen som är den praktiska konsekvensen av Januariöverenskommelsen, alltså där gränsen går mitt i borgerligenheten? Jo, KD och SD går tydligt framåt i Novusmätningen medan två av partierna i Löfvens regeringsunderlag, L och MP, faller bort. Det parti, SD, som skulle oskadliggöras genom Centerpartiets och Liberalernas sidbyte skulle därmed få ännu mer inflytande om det var val i dag.

Och kanske kommer insikten i kapp Liberalerna, att problemen inte beror på att det egna partiet är splittrat eller att på man har försökt göra det bästa av en svår situation. Utan att partiet helt enkelt har gjort en annan bedömning av det politiska läget än partiets sympatisörer.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies