ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Välj någon som kan påverka i parlamentet

  • Tomas Tobé (M) och Heléne Fritzon (S). Foto: Anders Wiklund/TT

LEDARE. EU-valet är komplext. Ska man rösta på samma parti som i riksdagsvalet? Ska man titta på vilken partigrupp i parlamentet man vill stödja? Eller på den enskilda kandidatens inriktning?

Valet blir inte lättare för att många stora Europafrågor inte bestäms av Europaparlamentet. De affischaktuella frågorna om ”ja till EU” eller ”make EU lagom” har inte särskilt mycket med parlamentet att göra. Frågan om EU ska få mer eller mindre makt bestäms av regeringarna i ministerrådet. En europeisk koldioxidskatt, för att ta ett exempel, beslutas inte i parlamentet. Eftersom EU i dag inte har beskattningsrätt måste regeringarna enhälligt säga ja till skatter på EU-nivå.

Med det här resonemanget är riksdagsvalet faktiskt vårt viktigaste Europaval.

En enskild parlamentariker kan dock påverka om hon eller han förstår hur man ska ta sig fram i systemet. Det handlar inte främst om EU-kunskap – i så fall skulle både Tomas Tobé (M) och Heléne Fritzon (S) ligga illa till. Båda svarade i SVT att EU-domstolen ligger i Haag. Att döma av deras rodnad efteråt kommer de nu aldrig att glömma att Luxemburg är rätt svar.

Nej, för att påverka i parlamentet måste man:

arbeta genom sin partigrupp – utan uppbackning därifrån blir ingenting uträttat.

sträva efter att bli ansvarig för en sakfråga, så kallad rapportör, eller skuggrapportör om det är en annan partigrupp som fått ansvar för en sakfråga, under mandatperioden. Det kan mycket väl bli en sakfråga som man inte tidigare är engagerad i, som varumärkeslagstiftningen, men det är bara att bita ihop och jobba hårt.

förstå att i Europaparlamentet får man ingen uppmärksamhet genom spektakulära utspel, debattartiklar eller kändissamarbeten. Det är det hårda arbetet som räknas.

utöver rapportörsuppdrag etc måste man hålla sig till en hjärtefråga och inte shoppa runt. Christofer Fjellner (M) lyckades för att han koncentrerade sig på handelsfrågor och Isabella Lövin (MP) för att hon bestämde sig för att ändra EU:s fiskepolitik.

Så välj någon som förstår hur man tar sig fram i politiken, som tillhör en stor partigrupp, och som är sakkunnig på ett visst område. Det kan vara Pär Holmgren (MP, klimatfrågor), Tomas Tobé (M, kriminalfrågor), Heléne Fritzon (S, migration), Maria Weimer (L, utrikespolitik) – det finns förstås fler exempel i dessa och andra partier.

Den man väljer ska kunna göra sig gällande i en politisk församling med 750 medlemmar – då måste den kandidaten begripa vad arbetet går ut på.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer