Annons

Välj en enkel lösning

Alla som har stått inför att lägga ner en verksamhet vet hur svårt det är att ta beslutet. Kanske vänder det, kanske uppstår en mirakulös lösning som inget sett, vi väntar till efter sommaren.

Men ofta vet man vad som behövs. Problemen kan vara svåra och komplicerade men lösningen är enkel. Nedläggning. Orsaken till att man tvekade, inser man efteråt, var att beslutet var jobbigt att ta eftersom andra personer ville att verksamheten skulle fortsätta.

Därför ska man lystra noga när någon säger att det inte finns några enkla lösningar, vilket är en vanlig utsaga. Just när någon säger så finns det ofta en enkel lösning, men den ska av skiftande skäl motarbetas.

I politiken, som ju är en konst i att lösa eller vinna intressemotsättningar, är fenomenet så vanligt att varningar för enkla lösningar har blivit ett argument i sig som inte behöver någon motivering. Det ska man inte nöja sig med.

Om man backar bakåt en bit ser man ofta att orsaken till att man dömde ut den enkla lösningen var att man tvekade inför konflikter, inte att lösningen var dålig.

Svensk skola led under många decennier av dålig ordning. Elever kom för sent och störde i klassrummet i en utsträckning som resten av OECD-området inte hade hört talas om. De dåliga skolresultaten beror på fler faktorer, men det låga antalet effektiva undervisningstimmar utan störning var - och är - en viktig sådan. Men Jan Björklunds tyst i klassen var en alltför enkel lösning, bland annat för att ordning stred mot idén om det av naturen goda barnet och för att lärarfacken hellre ville satsa på fler lärare än på bättre disciplin. Naturligtvis dömdes han ut som populist. Skolan lider fortfarande av bristen på den enkla lösningen, men ordningen är nu mycket bättre och uppskattas av eleverna. En enkel lösning man har kvar är att öka elevernas koncentration genom att ta bort mobiler från klassrummet.

På arbetsmarknaden var det likadant. Alla visste att den höga ersättningsnivån i sjukförsäkringen i kombination med full betalning från dag ett gjorde att missbruket bredde ut sig på 1980-talet. Det sjukskrivningsindustriella komplexet, som har tillgång till flera hundra miljarder, lanserade den ena fantasifulla teorin efter den andra tills Alf Svensson, av alla människor, sa som det var. Han anklagades självklart för att hota demokratin, människovärdet och samhällets sammanhållning. Men det blev en karensdag, det vill säga en självrisk, en självklarhet i privata försäkringssystem, och den enkla lösningen finns kvar.

När Fredrik Reinfeldt och alliansen öppnade debatten om utanförskapet blev reaktionen densamma. Den enkla lösningen att det ska löna sig att arbeta motarbetades in i det sista, men S har inte rullat tillbaka jobbskatteavdragen och inte höjt ersättningsnivåerna i socialförsäkringarna.

En enkel lösning som är i vardande är fler poliser. Under många år dömdes polisen ut som en alltför enkel lösning. Kriminologer, politiker och till och med polisen själv ansåg inte att en stark ordningsmakt betydde något för ordningen i samhället. Kriminalitetens orsaker är komplexa, men när maffian tagit makten i ett bostadsområde förstår alla att ett legalt och legitimt våldsmonopol är den enda möjliga lösningen, trots sin enkelhet.

Debatten om bevakningskameror följer samma snitslade bana tills de skruvas upp på brottsbelastade platser. Då försvinner droghandeln som genom ett trollslag och folk kan handla mat och gå till tunnelbanan utan att bli antastade, en lika enkel som nödvändig lösning.

Tiggeriförbud är ett liknande förslag. Det har inte för ett ögonblick föreslagits för att lösa fattigdomen i Rumänien av det enkla skälet att Sverige inte har något socialpolitiskt ansvar där. Förbud mot tiggeri handlar nu som tidigare under 1900-talet om att lösa ett ordningsproblem, i dag påkallat av den fria rörligheten inom EU. Kommuner är skyldiga att ta hand om invånare som inte kan försörja sig själva, men ska inte ta ansvar för alla i EU. EU-medborgare är välkomna hit för att arbeta och studera, men inte för att tigga.

En enkel lösning är lättbegriplig och kan förstås av alla. Den gränsar till vad man ibland kallar sunt förnuft, en egenskap som den politiska klassen lika mycket föraktar som trånar efter. Orsaken till att den enkla lösningen möter så hårt motstånd är att den utmanar intressen, ibland politiska, ibland ekonomiska. Det är inte ett skäl att backa, tvärtom.

En underskattad förklaring till den nationella rörelsens framgång är att den sedan en tid tillbaka är bäst på enkla lösningar, eller på sunt förnuft, bland annat för att andra partier i sin iver att ta avstånd också tar avstånd från det enkla. Tills de själva genomför förslagen.

Ett råd till mer frihetligt orienterade partier är att inte avvisa de enkla lösningarnas lockelse. Särskilt grundläggande liberala landvinningar som en man en röst, likhet inför lagen, fritt företagande och fri åsiktsbildning är enkla och lättfattliga lösningar som ständigt utmanas. Håll fast vid dem, hitta nya och fastna inte hos de bekymrade. De vill något annat.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera