1515
Annons

Våga vara principiell i skattedebatten

LEDARE. Enligt Januariöverenskommelsen ska en stor skattereform genomföras och flera andra skatteförändringar är uttryckligen angivna, som slopad värnskatt och bredare rut-avdrag.

Kjell-Olof Feldt. I en annan tid.
Kjell-Olof Feldt. I en annan tid.

Men här finns inga principiella resonemang om vad skatter är bra för, och på vilket sätt de kan vara skadliga. Och det finns definitivt ingenting som handlar om moraliska aspekter av skatter.

Dessa utgångspunkter bör diskuteras. De principiella, för att tydliggöra varför vissa skatteförändringar görs. De moraliska, för att bättre kunna diskutera vad som är rimligt att ta ut av medborgarna.

Politiker både till höger och vänster är dåliga på detta. Moderaterna var under alliansåren bra på skattediskussion bara delvis. Försvaret av jobbskatteavdraget hade en moralisk klangbotten – det ska löna sig mer att arbeta än att inte göra det. Men oviljan att sänka marginalskatterna bortsåg både från principiella och moraliska argument. Där hänvisades till statsfinanserna, trots att det knappt skulle märkas där om värnskatten slopades.

S har blivit än sämre på att föra en vettig skattediskussion. Visst kan man säga att partiföreträdarnas retorik har en moralisk infallsvinkel – att de som tjänar mer ska betala ännu mer i skatt. Men den saknar varje principiell riktning. Är det landets tillväxt som står i fokus? Eller är det rättvisa, och i så fall vad slags rättvisa? Eller effektivitet?

Det var något bättre förr. Göran Persson öppnade för kraftigt sänkt förmögenhetsskatt med principiella argument. Han slopade arvs- och gåvoskatten.

Värnskatten kommer nu att försvinna, utan att S behöver ändra sitt sätt att tala om skatter. Magdalena Andersson kan säga att hon administrerar denna skattesänkning motvilligt.

Tyvärr har S förlorat sin förmåga att tala pedagogiskt om skadliga skatter. Eva-Lena Ahlqvist beskriver i boken ”Jakten på den rättvisa skatten” hur finansminister Kjell-Olof Feldt på 1980-talet bäddade för den kommande skattereformen genom att förklara varför höga marginalskatter är skadliga. Första talet i den genren höll han på Beklädnads fackkongress, alltså den låglönegrupp som mer än någon annan såg sina jobb försvinna utomlands.

Det borde gå även i dag, om S slutar hetsa mot varje skattesänkning som föreslås från ”fel” håll, om S slutar tala om marginella sänkningar som om de hotade hela välfärden.


Innehåll från InfrontAnnons

Så kan kostnaden hållas nere när tjänster för självbetjäning inom bank och finans digitaliseras

Zlatko Vucetic, CEO på Infront.
Zlatko Vucetic, CEO på Infront.

De aktörer på finansmarknaden som står starka efter pandemin är de som kan erbjuda en plattform med digitala tjänster till sina kunder.

Det säger man på finansteknikbolaget Infront. 

– Fler och fler aktörer på finansmarknaden inser att de måste digitalisera sina tjänster om de ska kunna konkurrera med nya aktörer i branschen, säger Zlatko Vucetic, CEO på Infront.

När hela världen numera är online förväntar folk sig snabb åtkomst till digitala tjänster för all sina behov, och värdepappersmarknaden är inget undantag. 

Det oroliga omvärldsläget har dessutom bidragit till en ökad volatilitet på de finansiella marknaderna. Det i sin tur har lett till att bankkunder kräver en snabb och enkel tillgång till investeringsverktyg där de kan följa marknaderna och hantera orderläggning via mobila enheter när det passar dem.

– Att digitala tjänster har blivit en del av de flesta människors vardag är ingen hemlighet. Men just digitala tjänster för privatinvesterare som vill sköta sina egna investeringar är lite efter kurvan, säger Zlatko Vucetic.

Hög tid utveckla digitalt erbjudande

Trots att man har åstadkommit stora framsteg inom digitalisering på senare år så visar studier gjorda av bankplattformen Mambu tillsammans med Financial Times Focus och Oliver Wyman att det finns mycket kvar att göra för att möta kundens förväntningar. 

Studierna framhåller att banker och andra finansiella institutioner måste utveckla sitt digitala erbjudande snabbt för att undvika att tappa marknadsandelar till teknikkunniga konkurrenter.

–Det finns ett behov hos flera aktörer att modernisera och digitalisera sitt erbjudande, samtidigt som de behöver se över sina kostnader för sina system. Därtill behöver de hitta en lösning som är flexibel och skalbar med minimalt underhåll, säger Zlatko Vucetic.

Så kan fällor inom digitalisering undvikas

Digitaliseringen har sina utmaningar. Tydligast är kostnaden av att underhålla och kontinuerligt utveckla och uppdatera systemen. Här spelar ”Software-as-a-Service” (SaaS) en ledande roll.

En annan utmaning är det arv som man bär på. Medan banker, kapitalförvaltare och nätmäklare ser minskande marginaler delvis på grund av den ökande kostnaden av säkerhet och regelverk som krävs av myndigheterna, så kämpar de samtidigt med ineffektiva legacy-system som inte stödjer skalbarhet. 

Infront levererar smidig digitalisering

Genom att välja att jobba med en partner som kan erbjuda investeringslösningar som de driftar kan aktörer på finansmarknaden minimera sina resurs- och underhållskostnader och fortfarande erbjuda sina kunder den senaste teknologin.

– Vi ser en ökande efterfråga för våra lösningar som gör det möjligt för banker och kapitalförvaltare att erbjuda olika digitala tjänster beroende på kundens behov, allt i bankens egen miljö, säger Zlatko Vucetic och avslutar: 

– Finansiella rådgivarna kan inte längre lita enbart på att kundrelationer hanteras med personliga kontakter. Nyckeln är en lättåtkomlig, lättanvänd och kostnadseffektiv teknologisk plattform som ger kunderna kommandot över sina egna investeringar. Och det kan vi leverera.

Läs mer här. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Infront och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?