ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Våga vara principiell i skattedebatten

  • Kjell-Olof Feldt. I en annan tid.

LEDARE. Enligt Januariöverenskommelsen ska en stor skattereform genomföras och flera andra skatteförändringar är uttryckligen angivna, som slopad värnskatt och bredare rut-avdrag.

Men här finns inga principiella resonemang om vad skatter är bra för, och på vilket sätt de kan vara skadliga. Och det finns definitivt ingenting som handlar om moraliska aspekter av skatter.

Dessa utgångspunkter bör diskuteras. De principiella, för att tydliggöra varför vissa skatteförändringar görs. De moraliska, för att bättre kunna diskutera vad som är rimligt att ta ut av medborgarna.

Politiker både till höger och vänster är dåliga på detta. Moderaterna var under alliansåren bra på skattediskussion bara delvis. Försvaret av jobbskatteavdraget hade en moralisk klangbotten – det ska löna sig mer att arbeta än att inte göra det. Men oviljan att sänka marginalskatterna bortsåg både från principiella och moraliska argument. Där hänvisades till statsfinanserna, trots att det knappt skulle märkas där om värnskatten slopades.

S har blivit än sämre på att föra en vettig skattediskussion. Visst kan man säga att partiföreträdarnas retorik har en moralisk infallsvinkel – att de som tjänar mer ska betala ännu mer i skatt. Men den saknar varje principiell riktning. Är det landets tillväxt som står i fokus? Eller är det rättvisa, och i så fall vad slags rättvisa? Eller effektivitet?

Det var något bättre förr. Göran Persson öppnade för kraftigt sänkt förmögenhetsskatt med principiella argument. Han slopade arvs- och gåvoskatten.

Värnskatten kommer nu att försvinna, utan att S behöver ändra sitt sätt att tala om skatter. Magdalena Andersson kan säga att hon administrerar denna skattesänkning motvilligt.

Tyvärr har S förlorat sin förmåga att tala pedagogiskt om skadliga skatter. Eva-Lena Ahlqvist beskriver i boken ”Jakten på den rättvisa skatten” hur finansminister Kjell-Olof Feldt på 1980-talet bäddade för den kommande skattereformen genom att förklara varför höga marginalskatter är skadliga. Första talet i den genren höll han på Beklädnads fackkongress, alltså den låglönegrupp som mer än någon annan såg sina jobb försvinna utomlands.

Det borde gå även i dag, om S slutar hetsa mot varje skattesänkning som föreslås från ”fel” håll, om S slutar tala om marginella sänkningar som om de hotade hela välfärden.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer