Annons

Vad ska vi göra med USA?

Den amerikanska idealismen har kommit och gått så länge USA har varit en stormakt. Under vissa perioder kunde man nästan inbilla sig att mänskliga rättigheter bara var möjliga med amerikanskt luftunderstöd, i alla fall i Europa.

De av USA ockuperade länderna efter kriget, Västtyskland och Japan, utvecklades snabbt till starka demokratier. Under amerikanskt skydd kunde de fria europeiska staterna utveckla EU och efter 1989 demokratisera hela kontinenten. Amerikanska hangarfartyg i Adriatiska havet stabiliserade Balkan på 1990-talet och i dagens säkerhetspolitiska kris med Ryssland har amerikansk trupp stagat upp försvaret av Polen och Baltikum.

USA är och förblir den mest centrala komponenten i försvaret av Europa. All försvarsplanering utgår ifrån amerikansk hjälp, inte minst den svenska. USA är också den viktigaste handelspartnern, den största tekniska innovatören och ett intellektuellt centrum för väst. När tyska, svenska och franska akademiker gör sina post-doc åker de till amerikanska universitet. Nobelprisen går dit.

En alltmer akut fråga är därför hur relationen och beroendet ska se ut om Donald Trump vinner nästa års presidentval. När han vann 2016 kunde man skylla på att motkandidaten Hillary Clinton var så dålig och hoppas på att även Donald Trump borde kunna tjäna USA:s och därmed den fria världens intressen. En ny valvinst är ett annat slags besked. Trump har varit värre än vad många befarade. USA:s väljare har ett facit. Och de tycks vilja ha mer av samma sak.

För Europa är Donald Trumps presidentskap en tragedi. Han underminerar varje del av den transatlantiska relationen. Han tycker illa om EU, svävar på målet om Nato, saboterar WTO, inför skyddstullar mot europeiskt stål med hänvisning till amerikanska säkerhetsintressen och hotar att göra detsamma mot europeiska bilar. Han hackar återkommande på nära allierade som Tyskland och Kanada och ställde i förra veckan in statsbesöket i Danmark på grund av danskt nej att sälja Grönland.

Historien om det inställda statsbesöket är symboliskt. Danmarks statsminister har rätt när hon säger att ”Danmark är USA:s främsta allierade. Våra soldater står skuldra mot skuldra i världens kriszoner och i försvaret av Europa”. Vid sidan av Storbritannien har Danmark mer än något annat land ställt upp när USA vill ha hjälp. Danmark har lagt hela sin säkerhet i ödesgemenskapen med USA. 50 danska soldater dog i Irakkriget. 43 dog i Afghanistan, vilket gör Danmark till det per capita mest drabbade landet i den internationella Isaf-styrkan då danskarna konsekvent accepterade att tillsammans med USA slåss på de värsta ställena. Danskt stridsflyg deltar nu i incidentberedskapen över Baltikum.

I den nuvarande amerikanske presidentens värld betyder det plötsligt ingenting.

Transatlantisterna har hittills valt att titta bort och låtsas som om katastrofen inte har hänt. Man säger sig ha ett bra samarbete med administrationen, ett mantra som till exempel svenska försvarskretsar upprepar. Men det är inte sant. Trumps gärning sprider sig och får inverkan på lägre nivåer. USA säger numera upp för Europa viktiga avtal utan att blinka, samtal om gemensamma angelägenheter uteblir och på möten som helgens G7 i Biarritz i Frankrike kan vad som helst hända. Ingen kan längre förutse den amerikanska politiska ledningen.

Sverige är extra utsatt för presidentens nycker. Dels på grund av exportberoendet och därmed känsligheten för internationellt handelskrig, dels för att relationen till USA är så viktig för svensk kultur och politik, och dels för att vi inte är med i kollektiva arrangemang som Nato. Beslut om eventuell hjälp till Sverige kommer bara att fattas i Washington och ytterst av presidenten.

Denna nya verklighet bör i högre grad prägla den svenska regeringens utrikes- och säkerhetspolitik. Den viktigaste signalen vi kan sända är att gå upp i försvarsanslag. Alla andra nordiska länder lägger en högre andel av BNP på försvaret jämfört med Sverige. De tre baltiska staterna och Polen ligger dubbelt så högt och finansierar därmed en skyddsvall för Sverige.

En annan nog så viktig signal är att betona den västliga gemenskap som USA:s president försvagar, bisarrt nog i gott sällskap med den ryska. De europeiska länderna kommer framöver att ledas av mer nationalistiska regeringar vars värderingar ligger långt från de som dominerade under 1990- och 00-talen. Likväl är den europeiska gemenskapen central för Sverige. Att kritisera inslag i de polska och ungerska regeringarnas politik är konstruktivt men inte att slentrianmässigt döma ut ”Polen och Ungern”. Särskilt Polen är en mycket viktig partner till Sverige. Att som den svenska energiministern jämföra det norska regeringspartiet Fremskrittspartiet med svenska nynazister är milt uttryckt inte bra. Och det är inte bra att statsministern i regeringsförklaringen beskriver ”många andra” europeiska länder som styrda av ”antidemokratiska krafter”. Han och Sverige är nämligen helt beroende av att samarbetet med dem ska fortsätta.

Och han är helt beroende av USA. Sverige behöver en politik för 2020-talet. 


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?