Annons

Vad är bäst för Sverige?

I lördags kväll besköts en festlokal med kopplingar till Hells Angels i Mölnlycke utanför Göteborg. Åtta personer fördes till sjukhus, tolv anhölls. Tidigare under helgen sköts en man till döds och en skottskadades på öppen gata i Gränby utanför Uppsala som under året blivit en alltmer våldsdrabbad stad vid sidan om de tre stora.

Tidigare i höstas intervjuades regionpolischefen Carin Götblad, bland annat ansvarig för Uppsala län. Hon sa att antalet skjutningar inte har mattats av. Narkotikaekonomin är stark, vapnen många och billiga. På skrivbordet hade hon en ny forskningsrapport som visade att dödligt vapenvåld är tio gånger vanligare i Sverige jämfört med Tyskland och att Sverige ligger i topp av de 13 europeiska länder forskarna har jämfört.

Götblad sa att hon skulle vilja nyanställa 300 poliser direkt för att vända utvecklingen. Hon har 600.

Den regering som tar över i höst kommer att arbeta med att stärka polisen. Alla partier har förstått behovet. Men Moderaterna har utan tvivel gjort det mest heltäckande programmet för att knäcka gängbrottsligheten, bland annat med inspiration av hur dansk polis jobbar. Moderaterna, de andra tre allianspartierna och SD har också drivit S-MP-regeringen framför sig under hela mandatperioden genom att ge tillkännagivanden på det kriminalpolitiska området. Justitieministern har varit en underleverantör till oppositionen.

För en traditionell liberal som tror på rättsstaten och likhet inför lagen bör det inte finnas någon tvekan var initiativkraften kommer ifrån. Den majoritet som avsatte Stefan Löfven efter valet vet vad den vill. Den vill något annat än S.

Carin Götblad betonade också behovet av att knäcka livsstilskriminaliteten med rätt incitament och rätt värderingar. Det behövs en skötsamhetschock så att fler barn växer upp med föräldrar som arbetar. Bidragsfusk måste beivras, men det måste även löna sig att arbeta för personer som har försörjningsstöd.

Att få fram enkla jobb på en sofistikerad arbetsmarknad som den svenska är lättare sagt än gjort. Det är därför alla statliga specialformer av nystartsjobb och instegsjobb misslyckas. Men rut- och rot-reformerna har lyckats. De förslag om breddning och fördjupning av rot&rut som nu finns hos allianspartierna och SD bygger vidare på en marknad som fungerar och som har stor tillväxtpotential. Tillsammans med Moderaternas förslag om bidragstak kan en sådan politik göra det mer attraktivt och möjligt att försörja sig på hederligt arbete. De största hjältarna i de utsatta områdena är de som går till jobbet varje morgon. De måste få lön för mödan om plikt och rätt ska ligga i balans.

För en traditionell liberal som tror på individens ansvar bör det inte finnas någon tvekan. Den majoritet som avsatte Stefan Löfven efter valet vet vad den vill. Den vill något annat än S.

En annan fråga på samma område är sänkt skatt på arbete. Jobbskatteavdragen har inneburit att arbetslinjen har förstärkts hos låg- och medelinkomsttagare. Hos den ickesocialistiska majoriteten i riksdagen finns nu en unik samstämmighet om att införa ytterligare jobbskatteavdrag samt att börja trycka ned världens högsta marginalskatt. Om man räknar in arbetsgivaravgiften går 70 procent av en civilingenjörs löneökning i skatt. Det ska löna sig att arbeta, men det ska också löna sig för läkare att arbeta som läkare, ingenjörer som ingenjörer och specialistsjuksköterskor som specialistsjuksköterskor.

För en traditionell liberal som tror på individens frihet att disponera sin egen ekonomi bör det inte finnas någon tvekan. Den majoritet som avsatte Stefan Löfven efter valet vet vad den vill. Den vill något annat än S.

Företagens frihet att organisera arbetsstyrkan är en så kallad svår fråga. Ingen vill ha ett samhälle där chefen utan objektiv anledning kan ge folk sparken. Men lagen om anställningsskydd har också en negativ sida. Den gör omställningar svårare, anställningar mer riskfyllda och arbetsmarknaden mindre flexibel. Stora företag kan lösa problemet inom sig, men små är mer utsatta. I den riksdag som valdes i höstas finns nu en bred majoritet för att mindre företag ska få lättnader i arbetsrätten. Och den ickesocialistiska riksdagsmajoriteten betraktar inte företagare som i första hand maktmissbrukande envåldshärskare som sätter sin egen vinst före allt annat.

Bland annat därför anser majoriteten också att företagen har rätt till vinst även när stat, landsting och kommun är kunder och även när verksamheten är skola, vård och omsorg. Vinst är en grundförutsättning i en kapitalistisk marknadsekonomi. För partier med ett socialistiskt arv är vinst utsugning, eller "stöld", som Löfvens ministrar säger.

Men för en traditionell liberal som tror på fritt företagande bör det inte finnas någon tvekan. Den majoritet som avsatte Stefan Löfven efter valet vet vad den vill. Den vill något helt annat än S.

Så varför denna tvekan? Centerpartiets och Liberalernas motstridiga löften? Rädslan för att misslyckas i en komplicerad parlamentarisk situation? Vekhet inför socialdemokraternas kanonad av anklagelser om man väljer sin egen politik i stället för deras? Man kan förstå delar av vankelmodigheten. Men att aktivt hindra en politik som man vet är bra för Sverige är obegripligt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

Svenska tillväxtbolaget slår hål på myter om e-signering

Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.
Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.

Trenden är tydlig – att signera avtal med ett klick lockar både stora och små företag.

Samtidigt finns det fortfarande många myter och missuppfattningar kring e-signering.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

När Scrive drog igång sin verksamhet 2010 hade digitaliseringen inte fått sitt ordentliga genombrott i Sverige. För det svenskägda bolaget krävdes det enträget arbete för att övertyga kunderna om att e-signaturen faktiskt hade kommit för att stanna.

– Marknaden började mogna på allvar 2016 och i dag är det inte längre en frågeställning om en elektronisk underskrift är juridiskt bindande eller inte, säger Scrives vd Viktor Wrede.

Samtidigt tvekar vissa kunder fortfarande kring säkerhetsaspekten. Farhågan är att e-signeringsverktyget som gör det möjligt att signera avtal och många andra typer av dokument med hjälp av några tangentklick helt enkelt inte är tillförlitligt.

– Men det är bättre och säkrare att använda Scrive och e-signering än att underteckna avtal och kontrakt på ett fysiskt utskrivet papper. Det har alltid varit juridiskt möjligt att signera dokument elektroniskt men det är först nu marknaden vågar, säger Viktor Wrede.

Lämpar sig väl även för småföretag

En vanlig missuppfattning är att e-signeringstjänster enbart passar bolag med stora volymer av avtal och dokument. På sin kundlista har visserligen Scrive flertalet globala bolag med verksamheter i många länder.

– Men vi finns till för alla, stora som små. Tjänsten gör att även småföretagarnas arbetstillvaro underlättas, att de sparar tid och att de därmed kan göra fler affärer. Behoven finns i alla sorters bolag. Varje år ska exempelvis något styrelseprotokoll, en årsredovisning och ett stämmoprotokoll undertecknas, säger Viktor Wrede.

En annan myt, konstaterar han, är att elektroniskt underskrivna dokument i högre grad riskerar att hamna i fel händer. I verkligheten är det snarare tvärtom.

– Genom vår lösning kan företagen digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt. På så sätt kan både chefer och anställda komma åt alla sina kontrakt från butikerna och kontoren med en enkel knapptryckning men åtkomst för utomstående är förstås skyddad, säger Viktor Wrede.

Minskad risk att slarva bort dokument

Följdeffekten blir snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av kontrakt.

– Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll. Du slipper att gå runt i arkivrum och leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Den här typen av minskad administrationstid gör att företagen kan effektivisera sina verksamheter – och därmed göra fler affärer.

Dessutom, påpekar Viktor Wrede, kan ett ökat fokus på elektroniska underskriften ge bättre lönsamhet.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter.

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när det egentligen finns pengar att spara i förlorade affärer för att administrationstiden slukar tid.

– Nettoeffekten av att gå över till e-signering är i princip alltid positiv för våra kunder, säger Viktor Wrede.

Här kan du testa Scrive gratis 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?