1515

Utvecklingstiden är i grunden en bra idé

LEDARE. Förslaget om ”utvecklingstid” är ännu inte färdigformulerat. För att det ska nå sin potential måste politikerna vara klara över vad de vill uppnå.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Miljöpartiet har i höstbudgeten fått igenom förslaget om ”Utvecklingstid”. Reformen bygger på utredningen ”Tid för trygghet” som tillsattes 2017 och redovisades i januari.

Förslaget går ut på att man ska kunna ta ledigt från jobbet under ett år för att vidareutbilda sig eller starta eget företag och samtidigt få en ersättning som motsvarar A-kassa. För att komma i fråga ska man ha arbetat i minst tio år och varit tolv månader hos samma arbetsgivare.

Det är i grunden ett bra förslag, men det är ännu inte färdigformulerat. För att det ska nå sin potential måste politikerna vara klara över vad de vill uppnå. 

Nu är det är tydligt att partierna som har sytt ihop detta försöker lösa flera problem samtidigt. MP tror att det finns ett statiskt antal arbeten och vill därför i rättvisans namn att fler ska dela på dessa. De har också historiskt lobbat hårt för att fler ska kunna jobba mindre av livsstilsskäl, exempelvis genom ett betalt, ledigt år, och sextimmarsarbetsdag. Många kommentatorer kallar därför utvecklingstiden för ”ett nytt friår”, likt det som fanns 2005-2007. 

Regeringen, inte minst S, vill också att reformen ska minska arbetslösheten. Det är fel tänkt, utvecklingstiden är inte rätt verktyg för det.

Det faktum att det vikariat som uppstår när en person tar ledigt för utbildning ska erbjudas någon som är inskriven på Arbetsförmedlingen visar att man inte accepterar hur förutsättningarna på arbetsmarknaden ser ut. ”Reformen ska gynna både dem som står utanför arbetsmarknaden och de som har ett jobb” säger exempelvis Isabella Lövin. 

Även Arbetsförmedlingen ser problemet, och påpekar att dess klientel står alltför långt ifrån arbetsmarknaden för att kunna kliva in som vikarier. Många kan inte ens svenska, och har inte genomgått gymnasieutbildning eller motsvarande.

Reformen måste ha ett klarare syfte. Det bör vara att göra det möjligt för fler att omskola sig, eller åtminstone pröva en utbildning, framför allt till bristyrken. Genom att man får betalt, om än mindre än den tidigare lönen, ska även en person med bolån och barn kunna omskola sig mitt i livet. Det har man annars inte råd med.

Förslaget får kritik från både höger och vänster. Att i nuvarande konjunkturläge satsa på personer som redan är i arbete i stället för på de arbetslösa är fel väg att gå, anser både LO och Svenskt Näringsliv. Svenskt Näringsliv är också kritiska till att staten ska subventionera ledighet och att kompetenskrisen snarare förvärras.

Det är en väldigt grund och kortsiktig slutsats av vad reformen skulle kunna åstadkomma. Arbetsgivarorganisationen verkar fortfarande se den som ett sätt att vara ledig på skattebetalarnas och arbetsgivarens bekostnad. Det finns i beskrivningarna inga tecken på att så är fallet. 

En mer välvillig tolkning är att regeringen försöker ta tag i en situation innan den har vuxit till ett mer omfattande samhällsproblem. Det handlar både om att människor ska trivas och att de ska vara anställningsbara, eller driva företag, och försörja sig under en större del av livet. 

Men om omställningen ska fungera måste kraven höjas rejält på många utbildningar. Yrkesutbildningarna fungerar huvudsakligen väl. Men högskolor och universitet måste sluta godkänna studenter som inte möter kraven. Fler utbildningsplatser är inte det enda svaret. Annars utbildar vi generationer till arbetslöshet och underminerar näringslivets konkurrenskraft i framtiden.

Vi måste också omfamna snarare än reglera och beskatta bort enkla servicejobb, som är de enda som stora grupper arbetslösa kan ta. 

Omställningspolitiken behöver formuleras tydligt framöver, och det krävs ekonomiska incitament för att den ska fungera. Lite kreativt stöd från parterna på arbetsmarknaden vore inte fel. Omställningen är en samhällsfråga.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?