Annons

Utmärkt att C och L släpper fram avtalet

LEDARE. Ibland blir ett politiskt förlopp inte som man tänkt. Det är det vi ser nu, i frågan om nya regler på arbetsmarknaden. Nu är det ett antal aktörer som måste tänka nytt om den nya verklighet som råder efter de senaste förhandlingarna mellan parterna.

INTE KÖRT. För en vecka sedan avslutades lasförhandlingarna i oenighet, och Susanna Gideonsson berättade om LO:s nej. Men det tunga IF Metall ville ha ett avtal, och senare öppnade Gideonsson för att släppa fram fortsatta förhandlingar.
INTE KÖRT. För en vecka sedan avslutades lasförhandlingarna i oenighet, och Susanna Gideonsson berättade om LO:s nej. Men det tunga IF Metall ville ha ett avtal, och senare öppnade Gideonsson för att släppa fram fortsatta förhandlingar.Foto:Fredrik Sandberg

Vi känner till förhistorien. Arbetsmarknadens parter har vid flera tillfällen misslyckats med att komma överens om nya regler för omställning på arbetsmarknaden. Brist på politiskt tryck är en vanlig, men omtvistad, förklaring. Sedan tre år har huvudorganisationerna på arbetsmarknaden (Svenskt Näringsliv, PTK och LO) förhandlat om saken.

I januari 2019 blev de här frågorna en viktig komponent i regeringsförhandlingarna, och det var uppenbart att Centerpartiet och Liberalerna såg förändrad arbetsrätt som en viktig reform, inte minst för att underlätta integrationen. C och L lyckades få igenom tydliga skrivningar om arbetsrätten i januariavtalet och det fanns ett tydligt villkor. En statlig utredning skulle tillsättas med ett specifikt uppdrag om att ändra i arbetsrätten. Om arbetsmarknadens parter inte lyckades komma överens om ett eget förslag skulle utredningens förslag genomföras.

Det här såg ut som ett stenhårt ultimatum, med exakt tidtabell. Regeringen skulle – om parterna misslyckades – tvingas att lägga fram utredningsförslaget.

Men verkligheten utvecklades annorlunda. Parternas förhandling lyckades till hälften, i den meningen att LO inte ville skriva under slutresultatet, men PTK och Svenskt Näringsliv ville det. Har då förhandlingen kraschat eller ej?

För den bokstavstroende är det uppenbart – parterna har misslyckats och Stefan Löfven har inget annat val än att lägga fram utredningens lagförslag, annars finns det inget fyrpartisamarbete längre. Men om man tillåter sig en friare exegetik så måste väl innebörden av denna punkt i januariavtalet vara själva målet – en flexiblare arbetsrätt?

Den 16 oktober var läget svårbedömt. LO kallade till presskonferens och förklarade sitt nej till avtalslösningen. Samtidigt markerade Svenskt Näringsliv och PTK genom en gemensam pressträff att de står bakom avtalet. Bilden blev att halva fackföreningsrörelsen var emot och halva för.

Den gångna veckan har bilden klarnat. Hela LO var inte emot en uppgörelse. Många har nu hunnit läsa förhandlingsdokumentet och jämfört det med den statliga utredningen. Och slutsatsen är att innehållet i avtalet är bättre än utredningsförslaget, inte bara för att det är smidigare med en uppgörelse än med lagstiftning. Fokus i avtalet är hela arbetsmarknaden till skillnad från utredningsförslaget som är inriktat mest på de mindre företagen. Och i avtalet finns positiva incitament för kompetensutveckling medan utredningsförslaget vill tvinga fram denna utveckling med skadeståndsklausuler.

Under veckan har också Medlingsinstitutet, hunnit döma ut den statliga utredningen i ett tidigt remissvar. Saco har uttryckt stöd för avtalet. Men viktigast av allt är nog uttalanden av IF Metall som var positiva till fortsatta förhandlingar och kommentaren från LO-basen Susanna Gideonsson, som öppnade för att enskilda LO-förbund kan ansluta sig till förhandlingarna på egen hand: ”Om det blir en sådan utveckling att flera förbund väljer att pö om pö gå med och förhandla sig till de bitar man som förbund tyckte saknades – då får vi en ny standard på svensk arbetsmarknad som alla andra måste förhålla sig till”, sa hon till DN i torsdags.

Här har vi i själva verket färdriktningen, att de stora delar av arbetsmarknaden som vill gå vidare får göra det, och innehållet blir sedan normerande för övriga arbetsmarknaden. Lagstiftningen måste anpassas och som alltid på svensk arbetsmarknad sker detta i ett samspel mellan lagstiftare och parter. Scenariot påminner om Saltsjöbadsavtalet 1938 – alla skrev inte på den gången, men innehållet blev norm och andra anslöt sig senare, i praktiken.

Den statliga utredningen har lojalt verkställt kraven i direktiven som bygger på januariavtalet – men nu är det uppenbart att resultatet är för snävt. Är det verkligen meningsfullt att lägga ned arbete inom regeringskansliet på att förbereda en proposition?

Nu har C och L svängt och vill släppa fram avtalet fast alla parter ännu inte står bakom det. Detta är välkommet. Det finns gott hopp om liberalare arbetsrätt, och C och L kan i praktiken inkassera en vinst. Det är det viktiga, inte att löpa linan ut beträffande ett ultimatum.

Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan fler få 1 miljon mer i pension

Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper avgifterna ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Det kan löna sig att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Rejält. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga skalavgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor i stället för dina egna, menar Nicklas Andersson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är mycket pengar. Därför är det väldigt viktigt att man ser över sina pensioner och flyttar dem bort från avgifter, säger han.

Kan du få 1 miljon mer? Testa och se! Här letar Avanza rätt på dina gamla pensioner åt dig.

Hur kan det bli 1 miljon mer?

Eftersom de årliga avgifterna är procentuella blir kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar år efter år – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter vilket effektivt urholkar din framtida pension.

– Ingen skulle väl någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Det borde undvikas till varje pris. Nu är det dessutom enklare än någonsin att flytta sina pensioner och ge sig själv en rejäl framtida löneförhöjning på köpet, säger Nicklas Andersson.

Vilka pensioner går att flytta?

Förra året började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det innebär att det max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Mitt absolut bästa pensionstips är att flytta gamla tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar till en aktör helt utan skalavgifter. Det kan alltså ge dig upp till 1 miljon mer i pension. Därefter är det naturligtvis viktigt att säkerställa rätt sparform och prislapp, men skalavgiften är trots allt en garanterad avgift. Bara genom att undvika den förbättrar du framtidsutsikterna i ditt sparande, säger Nicklas Andersson.

Låt Avanza leta rätt på dina gamla pensioner – och se direkt om de går att flytta eller inte (och vad du kan spara på att undvika avgifter). 

De 5 mest ägda aktierna hos Avanza just nu:

1. Investor B 

2. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B 

3. Volvo B 

4. Kinnevik B 

5. Volvo Car B 

Listan visar de mest ägda aktierna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

De 5 mest ägda fonderna hos Avanza just nu:

1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 

2. Avanza Zero 

3. Avanza Global 

4. Länsförsäkringar Global Indexnära 

5. Swedbank Robur Ny Teknik A 

Listan visar de mest ägda fonderna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

Risktext:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

*De nya reglerna för sänkta avgifter gäller alla fond- eller depåförsäkringar, ej traditionella försäkringar, tecknade efter 1 juli 2007. Observera att du inte kan flytta kollektivavtalad tjänstepension till oss så som SAF-LO, KAP-KL, PA03 (PA16) eller ITP (ITPK). Avanza bjuder på flyttavgiften upp till 1 000 kronor. Läs mer och se hur vi har räknat här.

 

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera