Annons

Utdelningar hör inte hemma i lönerörelsen

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson riktar hård kritik mot börsbolagen som i år planerar att öka utdelningen till sina ägare.

MISSRIKTAD KRITIK. Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare, ser en risk för att höjda utdelningar till börsbolagens ägare kan få avtalsrörelsen att spåra ur. Men hans kritik skjuter bredvid mål.
MISSRIKTAD KRITIK. Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare, ser en risk för att höjda utdelningar till börsbolagens ägare kan få avtalsrörelsen att spåra ur. Men hans kritik skjuter bredvid mål.Foto:Jesper Frisk

”Om direktörerna och alla välmående kapitalister skor sig medan vanligt folk ska ta ansvar och hänvisas till havregrynsgröt – det är inte okej”, sa han i en intervju med nyhetsbyrån TT på tisdagen.

Johanssons rallarsvingar ska ses i ljuset av att lönerörelsen har inletts på allvar. I LO:s version av verkligheten står två grupper mot varandra: arbetarna som försörjer sig på hederligt arbete och kapitalisterna som lever på utdelning. Företagen måste hålla igen med utdelningarna, enligt Johansson. Annars kommer fackens medlemmar inte att begränsa sina löneanspråk.

”Då pekar de direkt på direktörerna och säger: ‘De där äter ju löjrom hela dagarna – både till frukost, lunch och kvällsmat – hela tiden’. Det kommer inte människor att köpa”, sa han.

Johansson skjuter bredvid målet när han blandar in aktieutdelningarna i lönerörelsen. Utdelning är inte lön utan den avkastning som risktagande ägare eventuellt kan få om ett bolag är framgångsrikt och går med vinst. Utan möjligheter till avkastning på insatt kapital skulle ingen äga aktier Utdelning är ett fundament för aktiebolaget – och i förlängningen för hela näringslivets funktion.

Att aktieägare ska få utdelning är ingen naturlag. Ett bolag som går med förlust har inga pengar att dela ut. Lönsamma bolag återinvesterar ofta stora delar av vinsten i befintliga eller nya verksamheter, som förhoppningsvis genererar framtida vinster. Bara om ett bolag bedömer att det inte kan förränta pengarna bättre än ägarna delas de ut.

LO borde glädjas åt börsbolagens aktieutdelningar, som väntas öka med 6 procent i år jämfört med i fjol till drygt 300 miljarder kronor, enligt TT. Att bolagen skiftar ut kapital är ett tecken på att de mår bra. Bara ett välmående företag har råd att betala löner, växa och anställa – vilket inte minst gagnar de tusentals LO-medlemmar som arbetar i börsnoterade bolag. 

LO verkar också bortse från att utdelningarna gynnar samhället i stort genom att ägarna betalar skatt på avkastningen. Bland börsbolagens ägare finns också Sveriges största pensionsförvaltare, som bland annat förvaltar LO-medlemmarnas kapital. Att de får utdelning borde inte Johansson ha något emot. 

LO:s avtalssekreterare verkar också utgå från att all den utdelning som kommer ägarna till del går till konsumtion. Så är inte fallet. En stor del av den återinvesteras, antingen i det utdelande företaget eller i nya bolag som är i behov av riskkapital för att kunna växa och anställa.

Det Torbjörn Johansson däremot har rätt i är att utgångsläget för avtalsrörelsen är besvärligt. Inflationen i december ökade till 10,2 procent. Klokt nog hyser LO inga förhoppningar om att höja lönerna i motsvarande grad.

Parterna inom industrin utväxlade lönebud strax före jul. Industrifacken kräver ett lönelyft på 4,4 procent för 2023, medan Teknikföretagen har svarat med 2 procent plus ett engångsbelopp på 3 000 kronor.

Men ansvaret för att parterna ska komma överens vilar inte bara på arbetstagarna. Om man som representant för arbetsgivarsidan med trovärdighet ska kunna hävda att löntagarna ska hålla tillbaka sina anspråk måste man vara beredd att göra samma sak själv. Både vd:ar och styrelsemedlemmar bör föregå med gott exempel och begränsa höjningar av arvoden och löner.

Det råder närmast ett slags undantagstillstånd i ekonomin. I en sådan miljö måste alla parter visa att man tar ansvar. Det skulle ligga i linje med den samförståndsanda som framgångsrikt har präglat den svenska lönebildningen.  

Det är här LO:s fokus bör ligga – inte på börsbolagens utdelningar. Att svenska företag, trots ekonomins alla utmaningar, kan gå med vinst och belöna sina ägare är bra för hela samhället, inklusive LO:s medlemmar. 

Innehåll från Academic WorkAnnons

Expert: Lågkonjunktur rätt tid att investera i medarbetarna

Sverige är i en tuff ekonomisk situation och många företag står inför svåra utmaningar. I stället för att dra ner och spara sig genom krisen är det nu rätt läge investera i sin personal, enligt en expert.

 – Företag som investerar i kompetensutveckling kommer att vara de som lyckas bäst när världen och därmed företagets förutsättningar förändras, säger Peter Knutsson Frejd, VD på Academic Work.

På kort tid har förutsättningarna att driva företag i Sverige förändrats. Räntor och inflation har skjutit i höjden, liksom elpriset. 

Academic Work är ett rekryterings- och bemanningsföretag med lång erfarenhet av att hantera svängningarna på arbetsmarknaden. 

– Historien visar att de som har möjlighet att ta sig igenom kriser utan att göra onödiga nedskärningar i personal är de som kommer komma ut som segrande när tiderna blir bättre. Därför skulle jag säga att det är viktigt att vårda och investera i medarbetarna, säger Peter Knutsson Frejd.

Academic Work: Behåll personalen

Att spara sig igenom en kris kan vara riskabelt. Drastiska kostnadsbesparingar genom att skära ner personal kan skapa oro och leda till att viktiga medarbetare söker tryggare företag som inte påverkas av ekonomiska svängningar. 

– Behöver man se över sina personalkostnader är det bättre att göra det långsiktigt. Då kan man skapa en känsla av trygghet och på så sätt bygga lojalitet hos sina medarbetare, förklarar han. 

Det pågår också en snabb digitalisering i hela samhället vilket skapat en brist på IT-kompetens och andra tekniska yrkesgrupper. Det har blivit svårt att rekrytera nya medarbetare för att möta digitaliseringen men också klimatomställningen.

Academic Work kan lösa kompetensbrist

Academic Work erbjuder genom sin Academy-verksamhet en möjlighet för personer som vill byta karriär att reskilla sig för en roll eller bransch där det råder kompetensbrist, och en chans att lära sig nya system och arbetssätt genom en accelerated learning.

Redan har över 3500 personer valt att reskilla sig genom Academic Work Academy och över 1000 företag fått den kompetens som det råders brist på i dag.

– Med Academic Work Academy kan vi utbilda den arbetskraft som behövs hos företag och organisationer för morgondagen inom efterfrågade områden, säger Peter Knutsson Frejd och avslutar:

– Vi kan förse företag med deras mest värdefulla tillgångar: medarbetare med rätt kompetens.

Om Academic Work 

Vi rekryterar och hyr ut Young Professionals – studenter och akademiker som befinner sig i början av karriären. 

När kompetensen inte finns kan vi skapa den genom Academic Work Academy, där vi hittar motiverade karriärskiftare och reskillar dem till en bransch där det råder kompetensbrist.

Academic Work finns i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tyskland och Schweiz och tillhör koncernen Akind Group. 

För mer information, vänligen kontakta: Caroline Rosencrantz, PR Specialist caroline.rosencrantz@akindgroup.com, 070 655 18 02.

Läs mer på: www.academicwork.se 

 

Mer från Academic Work

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Academic Work och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera