Annons

Utan snabbtåg kan Sverige bli frånåkt

Det är dyrt att bygga snabbtåg men kan bli ännu dyrare att låta bli. 

När Danmark och Tyskland får ny väg- och järnvägstunnel 2028 kan Sverige hamna på efterkälken
När Danmark och Tyskland får ny väg- och järnvägstunnel 2028 kan Sverige hamna på efterkälkenFoto:Fredrik Sandberg/TT

Att göra framtidskalkyler är svårt. Att göra långsiktiga samhällsekonomiska sådana är i princip omöjligt. Koldioxidutsläppen är ett aktuellt exempel. Ingen kan säkert säga vad de kan ställa till med. Det gäller att göra så goda bedömningar som möjligt och sedan bestämma sig. Ju större risk för allvarliga konsekvenser desto viktigare att försäkra sig, även om det kostar.

Liknande svårigheter gäller kalkylen för de svenska höghastighetstågen. I ena vågskålen ligger stora, näraliggande kostnader för att bygga de nya banorna, i den andra två okända riskfaktorer som inte går att räkna på. 

Den ena faktorn är den tekniska utvecklingen, en möjlighet. Vem vet hur vi kommer att färdas några decennier fram i tiden, kanske med ”hyperloops” à la Elon Musk, elektriska flygplan eller i bil på eldrivna lastflak på motorvägar? Snabbtåg kan bli en obsolet teknik. 

Den andra är faror förknippade med att avstå från snabbtågen, som SJ-chefen Crister Fritzson skrev om på måndagens Di Debatt. När Danmark och Tyskland 2028 kopplas ihop med ny väg- och järnvägstunnel förbättras möjligheterna till kontakt mellan södra Sverige, Danmark och Tyskland och övriga kontinenten kraftigt. Tåget från Köpenhamn till Hamburg kommer att ta 2,5 timmar. Om inga nya svenska snabbtåg byggs kommer det att ta lika lång tid att åka från Malmö till Berlin som från Malmö till Stockholm, enligt Fritzson. Risken är uppenbar att Stockholm hamnar i bakvatten med okända konsekvenser.

Kunskap, idéer och service har blivit allt centralare för att bygga välfärd. För att få fart på idéarbetet och affärerna gäller det att kunna träffa kolleger och affärspartners, inte bara virtuellt utan även fysiskt, på nära håll och långt bort. För att kunna allt detta krävs någonstans att bo, och att partnern också kan hitta jobb. Undra på att välutbildade människor flockas i städer med goda kommunikationer. 

Hittills har Sverige klarat den omställningen väl, till fördel för jobben och tillväxten, även om glesbygden blivit lidande.  Men nätverksekonomin är känslig, om den kritiska massan blir för liten hotar stagnation eller relativ tillbakagång.

Därför är snabbtågsbeslutet precis som klimatförändringen till sist en försäkringsfråga. Frågan är inte bara om vi har råd att bygga ut, utan också om vi har råd att ta de risker som följer med att låta bli.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?