Annons

Utan Nibe sker ingen omställning

Utsläppen av växthusgaser i EU ska minska med minst 55 procent fram till 2030 jämfört med 1990 års nivåer. Denna ambition är en del av paketet ”Fit for 55”, som alltså inte handlar om att få medelålders människor att motionera mer.

FLAGGAN I TOPP. Nibe spelar en viktig roll för den gröna omställningen.
FLAGGAN I TOPP. Nibe spelar en viktig roll för den gröna omställningen.Foto:Ronny Karlsson

Stora politiska ambitioner är en sak. Än viktigare är att det finns anpassningsbara företag som kan omsätta orden i handling och utveckla den teknik som möjliggör en omställning till fossilfri energi. 

 Ta Nibe NIBE B +0,34% Dagens utveckling . I fyra decennier har företaget tillverkat värmepumpar i småländska Markaryd. Nästan hela denna tid har bolaget drivits av Gerteric Lindquist, 71.

Affärsidén är mer aktuell än någonsin.

Den ryska oljan och gasen håller klokt nog på att fasas ut i Europa. Men vad ska ersätta den? Att EU köper mer olja och gas från vänligt sinnade länder är förnuftigt, men det är ingen långsiktigt hållbar lösning om utsläppsmålen ska nås. Här kommer Nibe, och konkurrenter som IVT, in.

Värmepumpar har potential att spara 16 procent av EU:s totala energianvändning. Att EU vill öka antalet installerade värmepumpar är högst förståeligt. Norden är förebilden. Cirka sju av tio svenska villor har en värmepump av något slag. 

Om svenska villaägare klarade av att ersätta oljepannan med värmepump bör tyska hushåll klara av att fasa ut naturgasen. Fram till 2030 finns ett behov av att installera 50 miljoner värmepumpar i EU.

”Marknaden kommer att växa väldigt kraftigt när vi byter från olja och gas till, ofta, värmepumpar. Det är därför vi är rätt så positivt tuffa när vi tittar på framtiden”, sa Gerteric Lindquist i samband med onsdagens kvartalsrapport.

Att använda orden ”rätt så positivt tuffa” är en småländsk underdrift. Nibe har strålande tider. Rörelseresultatet under årets tredje kvartal ökade med 22 procent till 1 465 miljoner kronor. För att tillgodose kundernas behov investeras 5 miljarder kronor i ökad produktion.

Det är ett slags vinn-vinn-situation. Samtidigt som Nibe tjänar pengar ökar EU:s möjligheter att nå ”55-målet”.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från Serafim FinansAnnons

Nå ditt företags fulla tillväxtpotential med skräddarsydd finansiering

Att växa kräver kapital – och en färdig finansieringsmall som är likvärdig för alla finns inte. Alla företag har olika behov och ambitioner. Med kompetenta och erfarna medarbetare hittar Serafim Finans den finansieringslösning som bäst går hand i hand med ditt företags tillväxtplan. 

Serafim Finans är den långsiktiga partnern som stöttar ditt företag under hela tillväxtresan. Med en förståelse för företagande i sin helhet, med de behov och faser som tillkommer, hittar Serafim Finans ett skräddarsytt finansieringsupplägg som möjliggör tillväxt för alla företag i Sverige. 

Specialister som förstår företagande

Att ha en nära och personlig kontakt är en självklarhet för Serafim Finans. 

Med erfarna rådgivare som täcker hela Sverige och har koll på de lokala marknaderna, får Serafim Finans en ökad förståelse för den verksamhet som företaget bedriver.  

– Vi är en entreprenörsdriven organisation som jobbar med finansiering i olika former. Vi har stor förståelse för företagande och stöttar bolag i sin organiska tillväxt, men även med finansiering av förvärv, säger Joakim Wiksten, VD på Serafim Finans.  

Spara tid med skräddarsydd lösning

Det som skiljer Serafim Finans från de traditionella storbankerna är den effektiva kreditgivningsprocessen med kortare beslutsvägar. 

– Vår process är inte lika stelbent och modellstyrd. Vi tackar inte nej till finansiering bara för att ett visst nyckeltal inte uppnår en viss nivå, förklarar Joakim Wiksten. 

Och alla företag har olika finansieringsbehov. 

– Vi tar oss tid att lyssna och analysera de aktuella behoven för att därefter ta fram den bästa möjliga finansieringslösningen tillsammans med dig som är beslutsfattare. Vi vet att tid är en avgörande faktor och det gör att vi strävar efter att alltid vara transparenta och tydliga. 

Lång erfarenhet av företagsfinansiering

Serafim Finans lägger stor vikt vid att anställa kompetenta och kunniga medarbetare med lång erfarenhet av företagsfinansiering. På så vis kan de garantera professionell rådgivning som mynnar ut i den finansieringslösning som bäst svarar upp mot företagets behov och tillväxtplan. Och det är viktigt. Inget företag sitter på exakt samma ambitioner eller har samma färdiga stig utstakad i sin tillväxtresa.  

– Hur ett bolag ska finansieras beror helt på bransch, vilken fas de befinner sig i och den önskade kombinationen av eget kapital och skuld. Det kan vara intressant för grundare och ägare att lånefinansiera delar av tillväxtkapitalet för att minimera utspädningen av befintliga ägarandelar, förklarar Joakim.

– Serafim Finans har olika finansieringslösningar som bidrar till att skapa tillväxt och långsiktighet. 

– Inom området fastighetsfinansiering har vi ett brett angreppssätt där vi levererar flexibla finansieringslösningar till de flesta behov inom sektorn, så som olika typer av förvärvs-, topp och projektfinansieringar, berättar Anders Wennberg, Head of Real Estate på Serafim Finans.

Anna Rytterling, som är Head of Corporate, understryker att Serafim Finans har ett helt team av medarbetare med lång erfarenhet av att skräddarsy företagsfinansiering efter behov till företag i alla storlekssegment. 

– Vi kan stötta ett bolag med sin tillväxt oavsett om det är genom en förvärvsfinansiering, en kortsiktig bryggfinansiering för att företaget ska kunna fullfölja ett projekt, investeringslån eller en rörelsefinansiering. Vi erbjuder även fakturakopplade finansieringslösningar. Genom att sälja fakturor till oss kan man förbättra sin likviditet eftersom fakturalikviden erhålls omgående istället för vid fakturans förfallodatum. Vi finansierar svenska och utländska fakturor åt bolag inom både SME och Mid Cap-segmentet, säger hon.

Genom att vara lyhörda och hitta den finansieringslösning som är bäst anpassad gör Serafim Finans det smidigt för kunder att nå sin fulla potential.

Serafim Finans – skräddarsydd finansiering som möjliggör tillväxt

 

Mer från Serafim Finans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Serafim Finans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera