Annons

Utan Balkan blir EU inte helt

LEDARE. Det som hade prognostiserats att bli en svår kväll för Kroatiens premiärminister Andrej Plenković blev i stället en succé. Under söndagens parlamentsval gick regeringspartiet HDZ, konservativt systerparti till Moderaterna och Kristdemokraterna, kraftigt fram. När över 99 procent av rösterna var räknade tycks Plenković ha tagit sitt parti från 55 till 66 mandat av 151 i parlamentet.

EUROPAVÄN. Kroatiens premiärminister Andrej Plenković har fört sitt parti mot mitten och till stor valframgång.
EUROPAVÄN. Kroatiens premiärminister Andrej Plenković har fört sitt parti mot mitten och till stor valframgång.

Opinionsundersökningarna visade snarare att det skulle bli en valframgång för den socialdemokratiskt ledde valkoalitionen Omstart och för högerpopulistiska, nationalkonservativa partier. Plenković lär kunna formera en ny minoritetsregering, med stöd av flera små mittenorienterade partier, och fortsätta att styra landet.

Valresultatet är en god nyhet för Europa. Plenković, som varit premiärminister sedan 2016, är en tidigare diplomat som talar fem europeiska språk och som har kallats för en ”europeisk teknokrat” och ”Brysselnörd” av oppositionen. I sammanhanget får det dock närmast ses som ett gott betyg. Plenković har bland annat varit europaparlamentariker och är en stabil EU-vän. Att Kroatien visar vägen på Balkanhalvön med en mittenorienterad, EU-vänlig högerregering är viktigt.

Det är mindre än 20 år sedan krigsröken lade sig över det forna Jugoslavien och än i dag åtalas toppolitiker från Balkan i den internationella krigsförbrytartribunalen för sin inblandning i krigen. För att de berörda länderna ska kunna gå vidare från historiska oförätter och sedermera få till stånd en positiv utveckling vad gäller ekonomi, utbildning, arbetsmarknad och levnadsstandard behöver de EU-medlemskap. De demokratiskt välfungerande och ekonomiskt stabila länderna Kroatien och Slovenien fungerar som exempel.

För resten av Europa vore det också gynnsamt med en djupare integrering. EU blir inte helt utan hela Balkan. Under det senaste decenniet har EU inlett medlemskapsförhandlingar med delar av Västra Balkan. Förhandlingar som nu bör gå in för landning och där framför allt diskussionerna med Nordmakedonien och Albanien, eventuellt även Montenegro, bör landa i medlemskap för kandidatländerna.

Om det inte sker finns en betydande risk att länder som Ryssland och Kina utökar sitt inflytande på Västra Balkan. Dessutom vore en expansion särskilt betydelsefull efter Brexit, då det europeiska unionssamarbetet behöver uppvisa vitalitet och framåtanda.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?