Annons

Uselt betyg för Sveriges industripolitik

Odda, vid Hardagerfjorden i västra Norge, får en betydande industriinvestering. Zinksmältverket där får en fördubblad produktion och investeringen är värd 7 miljarder kronor. Grattis Norge, särskilt som det är ett svenskt företag som gör investeringen, börsnoterade Boliden.

Mikael Staffas, vd för Boliden.
Mikael Staffas, vd för Boliden.Foto:Jesper Frisk

För några år sedan var det i Kevitsä i finska Lappland som Boliden investerade och tog över nickelgruvan där för 6 miljarder kronor.

Men i Sverige hände inte detta. I vintras sa regeringen nej till Bolidens planer på en koppargruva i Laver i Norrbotten. Bolaget har tagit detta till Högsta förvaltningsdomstolen för att få en rättsprövning. Bolidenchefen Mikael Staffas uttryckte i Di och i Di tv hur norsk och svensk industripolitik skiljer sig åt.

För några veckor sedan sa Mark- och miljööverdomstolen nej till fortsatt cementtillverkning i Slite på Gotland, i en anläggning som står för 75 procent av cementleveranserna i Sverige. Produktionen kan därmed komma att stoppas i höst utan att det finns någon ersättningskapacitet att tala om.

Preemraff i Lysekil fick 2019 erfara att regeringen skulle ta över tillståndsprocessen för utbyggnaden av raffinaderiet i Brofjorden, med andra ord att regeringen skulle säga nej oavsett vad domstolen kommer fram till. Företaget anpassade sig till läget och återkallade sin ansökan.

En del nyetableringar av näringsverksamheter blir inte av på grund av bristande elkapacitet. Omtalat för några år sedan var Pågens bageri och ventilationsbolaget Lindab som inte kunde expandera. Och Ica Maxi i Arninge norr om Stockholm kunde inte få tillräckligt med el och blev inte byggt. Mångåriga underinvesteringar i överföringskapacitet och nedläggningen av kärnkraften bildar en giftig mix.

Det officiella Sverige inviger med stolthet elkrävande serverhallar och batterifabriker, men det är oklart hur energin ska framställas här i landet. Byggandet ska öka i Sverige, men var cementen ska komma ifrån verkar ingen veta. Sverige ska vara ett teknikledande innovationsland men metallerna i mobiltelefonerna ska helst utvinnas någon annanstans.

Detta är ingen ironi i Sverige, utan officiell politik.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera