ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA och Iran leker med elden

  • UPPTRAPPAD KONFLIKT MELLAN USA OCH IRAN. Trumps sanktioner mot Iran har följts av nedskjutna drönare och beslagtagna oljetankrar, och konflikten riskerar att trappas upp ytterligare. Foto: Alex Brandon

LEDARE. 1979 intog radikala iranska studenter den amerikanska ambassaden i Teheran och tog 66 personer som gisslan. Händelsen skedde i kölvattnet av den Iranska revolutionen som hade inletts ett år tidigare.

Kampen stod mellan shah Mohammad Reza Pahlavi, monarken som kritiserats för sina nära relationer till USA, och fundamentalister med siktet inställt på en islamsk republik.

Efter den infekterade händelsen på ambassaden 1979, och störtandet av shahen som ledde till att makten överfördes till den religiösa ledaren ayatolla Khomeini, avslutades alla former av diplomatiska relationer mellan länderna.

Men relationen ändrades 2015 när USA, tillsammans med de fyra andra permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd – Frankrike, Storbritannien, Ryssland och Kina- samt Tyskland, undertecknade ett kärnenergiavtal med Iran. Avtalet tillät insyn i det iranska atomenergiprogrammet och begränsade Irans anrikning av uran, i utbyte mot sanktionslättnader.

Avtalet, som Obama betraktade som sin största utrikespolitiska bedrift, var dock inte lika hyllat av alla. Den 8 maj 2018 meddelade Donald Trump att man skulle frångå de bestämmelser som fanns, och införde nya sanktioner mot Iran. Framför allt slår sanktionerna mot vanliga människor i landet, som är under svår ekonomisk press på grund av rusande inflation.

Man ska inte underskatta styrkan i förödmjukelse. De senaste månaderna har konflikten trappats upp med nedskjutna drönare och oljefartyg som konfiskerats, senast i raden det svenskägda Stena Impero.

Nyligen meddelade USA att det för första gången sedan 2003 kommer finnas amerikanska styrkor stationerade i Saudiarabien med anledning av de spända relationerna i regionen. Syftet uppges vara att förhindra fler provokationer från Irans sida.

Det är ett farligt maktspel som Iran och USA nu ägnar sig åt. Spelteoretiskt kan det liknas vid ett ”chicken race”. De ekonomiska sanktionerna sätter stor inhemsk press på den iranska regeringen att agera. Trump å sin sida, som gjorde Iranavtalet till en valfråga, kan inte backa nu.

Det är två länder som har mycket att förlora på att vika sig och låta den andra vinna, men samtidigt än mer att förlora om ingen gör det.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer