1515

USA och Europa måste bli mer jämlika

USA är tillbaka. 

Det var Joe Bidens budskap när han höll sitt utrikespolitiska linjetal i februari. 

TILLBAKA. USA:s president inledde sin första officiella utlandsresa med ett tal på en flygbas i Storbritannien på onsdagen med budskapet att "USA är tillbaka". Joe Biden ska bland annat avverka bilaterala möten med Boris Johnson och Vladimir Putin, G7-möte samt toppmöten med EU och Nato.
TILLBAKA. USA:s president inledde sin första officiella utlandsresa med ett tal på en flygbas i Storbritannien på onsdagen med budskapet att "USA är tillbaka". Joe Biden ska bland annat avverka bilaterala möten med Boris Johnson och Vladimir Putin, G7-möte samt toppmöten med EU och Nato.Foto:Patrick Semansky

Han använde samma formulering när han premiärtalade inför lyriska militärer på flygbasen Mildenhall i England under onsdagen, vilket var starten på hans åtta dagar långa Europaturné.

Att USA:s president väljer just Europa som mål för sin första utlandsresa ses som ett bevis för att han menar allvar – att han verkligen prioriterar samarbete med de allierade som hans föregångare ömsom ignorerade, ömsom straffade med tullar. 

Man kunde nästan höra den kollektiva sucken av lättnad från Europas huvudstäder när resplanerna kommunicerades. 

För att inte tala om sorlet från triumffesten på Downing Street i London.

Det är på alla sätt välkommet, inte minst att presidenten både vill träffa EU:s ledning och så tydligt markerar att USA:s åtagande gentemot Nato och transatlantisk säkerhet ligger fast.

Men oavsett hur gärna man vill förtränga Donald Trump och de senaste fyra åren så går det inte att bara låtsas som om inget hänt. 

Som om allt är som vanligt. Att det inte kan hända igen.

För har de europeiska politikerna lärt sig något under de sömnlösa Trump-åren borde det vara faran med att lägga alla ägg i en korg, att outsourca försvaret av vår kontinent och den liberala världsordningen till USA.

Redan 2024 kan Donald Trump eller någon likasinnad vara tillbaka i Vita huset – en sannolikhet som ökat med den kraftfulla trumpifieringen av Republikanerna. 

Alternativet framstår heller inte som lika attraktivt längre, mot bakgrund av den identitetspolitiska kapningen av Demokraterna.

Polariseringen talar för en större amerikansk oberäknelighet och ryckighet framöver. Det partiöverskridande konsensus som tidigare präglat utrikespolitiken tycks dessvärre vara ett minne blott.

Därför är det viktigt att Europas ledare har lite is i magen under sina stundande möten med Biden-administrationen – att de inte låter sig hänföras av Scranton-sonens retorik om en ”demokratiallians” eller om den rättvisa värld som väntar bara alla sluter upp bakom Janet Yellens globala minimibolagsskatt.

Vill Joe Biden ha med sig européerna skulle han kunna börja med att ta bort de skadliga tullarna på stål och aluminium. 

Menar han allvar borde han också erbjuda en återstart av förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP snarare än att fortsätta på Donald Trumps protektionistiska linje.

Självklart ska EU sträva efter att samarbeta med USA där vi har gemensamma intressen. Åtgärder för att motverka klimatförändringarna är ett givet exempel. 

Sanktionssamarbeten ett annat, likt de färska åtgärderna mot Kinas övergrepp i Xinjiang-provinsen och mot Belarus.

EU och USA bör också samarbeta kring standarder och regleringen av ny teknik, exempelvis AI. Bryssel har lagt fram förslag på att bilda ett transatlantiskt ”Handels- och teknikråd”, TTC, där man hoppas kunna få med sig Washington.

Att uppvisa en enad front gentemot Vladimir Putin, som Joe Biden träffar på onsdag, borde vara en annan ständig prioritet.

Men Joe Biden är nog mest intresserad av att prata med européerna och G7 om Kina och hur man tillsammans ska tvinga in Xi Jinping & Co i sitt led. 

Att stå upp mot den kinesiska konkurrensen har högsta prioritet i Washington just nu, vilket veckans partiöverskridande industristrategibeslut i den annars så splittrade senaten vittnar om.

Även EU-kommissionen har nyligen lagt fram en industristrategi med udden riktad österut, med referenser till begreppet ”strategisk autonomi”.

Men Bryssel måste akta sig för att dras in i USA:s handelskrig mot Kina. Tack vare vinterns investeringsavtal har EU redan en uppkrattad väg för att föra konstruktiv dialog med Peking, vilket vi i första hand bör utnyttja.

Att sträva efter strategisk autonomi är över huvud taget en dålig idé för en handelspolitisk stormakt som EU.

På försvarsområdet, däremot, vore det mer än önskvärt. En rad amerikanska presidenter, senast Donald Trump, har krävt att Europa måste ta större ansvar för sin säkerhet. 

Det har de helt rätt i. 

Ett starkt och självständigt europeiskt försvar är den bästa försäkringen för en långsiktigt konstruktiv relation med USA.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?