1515

USA frångår principer i fallet Tiktok

LEDARE. USA:s bärande kritik mot Kina är att de inte följer gemensamma spelregler eller respekterar marknadsekonomins fundament. Detta är en av anledningarna till att Trumpadministrationen inlett ett handelskrig mot Kina. Med en sådan retorik från amerikansk håll är det dock viktigt att leva som man lär. I ökande grad har President Trumps USA slutat att göra det.

GLASHUS. President Donald Trump svarar på frågor om sina beslut kring den kinesiska appen Tiktok. Trump kritiserar frekvent Kinas frånsteg från marknadsekonomins principer och regler, i fallet med Tiktok kastar han sten i glashus.
GLASHUS. President Donald Trump svarar på frågor om sina beslut kring den kinesiska appen Tiktok. Trump kritiserar frekvent Kinas frånsteg från marknadsekonomins principer och regler, i fallet med Tiktok kastar han sten i glashus.Foto:Alex Brandon

Den amerikanska administrationens frontalangrepp på den kinesiskt ägda sociala medieappen Tiktok är ett flagrant brott mot marknadsekonomiska principer. Tiktok är en videoapp som ägs av det kinesiska bolaget Bytedance, och den anses i USA utgöra ett hot mot rikets säkerhet och har anklagats för kopplingar till den kinesiska regimen. Detta fick president Trump att i en presidentorder den 14 augusti slå fast att Tiktok måste säljas till ett amerikanskt företag inom tre månader, annars kommer tjänsten att förbjudas i USA. Det är precis denna sorts beteende som föranlett unison kritik från västvärlden mot Kina, då kan naturligtvis inte USA bete sig på det viset.

Ovanpå allt anser Trump att den amerikanska staten ska få en belöning, en del av köpeskillingen, om exempelvis Microsoft eller Apple köper Tiktok – en parantes i sammanhanget måhända, men ändå avslöjande för det absurda tankesättet som råder i Vita huset. Nu har det kinesiska företaget tröttnat på Trumpadministrationen och lämnat in en stämningsansökan mot regeringen, för att skydda sina rättigheter.

Det är en uppenbart svår balansgång för världen att balansera respekt för marknadsekonomin, att få Kina att göra detsamma och att samtidigt motverka kinesiskt industrispionage och att regimen samlar på sig privatpersoners användardata. Men en sak som är säker är att allt tal om respekt för en regelbaserad marknadsekonomi och kapitalism faller platt om USA inte agerar världens skyddsmakt för desamma. Äganderätten är grundbulten i en marknadsekonomi, utan den faller konstruktionen ihop.

En av vår tids stora utmaningar är att hantera den kinesiska regimens sammanblandning av politik och näringsliv, och hur de i sin tur därpå agerar på världsmarknaderna. Gemensamma regler och marknadsekonomi måste gälla. Skurkbeteende och stöld får inte tillåtas. Men västvärlden får inte heller själv frångå dessa principer.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?