Annons

USA frångår principer i fallet Tiktok

LEDARE. USA:s bärande kritik mot Kina är att de inte följer gemensamma spelregler eller respekterar marknadsekonomins fundament. Detta är en av anledningarna till att Trumpadministrationen inlett ett handelskrig mot Kina. Med en sådan retorik från amerikansk håll är det dock viktigt att leva som man lär. I ökande grad har President Trumps USA slutat att göra det.

GLASHUS. President Donald Trump svarar på frågor om sina beslut kring den kinesiska appen Tiktok. Trump kritiserar frekvent Kinas frånsteg från marknadsekonomins principer och regler, i fallet med Tiktok kastar han sten i glashus.
GLASHUS. President Donald Trump svarar på frågor om sina beslut kring den kinesiska appen Tiktok. Trump kritiserar frekvent Kinas frånsteg från marknadsekonomins principer och regler, i fallet med Tiktok kastar han sten i glashus.Foto:Alex Brandon

Den amerikanska administrationens frontalangrepp på den kinesiskt ägda sociala medieappen Tiktok är ett flagrant brott mot marknadsekonomiska principer. Tiktok är en videoapp som ägs av det kinesiska bolaget Bytedance, och den anses i USA utgöra ett hot mot rikets säkerhet och har anklagats för kopplingar till den kinesiska regimen. Detta fick president Trump att i en presidentorder den 14 augusti slå fast att Tiktok måste säljas till ett amerikanskt företag inom tre månader, annars kommer tjänsten att förbjudas i USA. Det är precis denna sorts beteende som föranlett unison kritik från västvärlden mot Kina, då kan naturligtvis inte USA bete sig på det viset.

Ovanpå allt anser Trump att den amerikanska staten ska få en belöning, en del av köpeskillingen, om exempelvis Microsoft eller Apple köper Tiktok – en parantes i sammanhanget måhända, men ändå avslöjande för det absurda tankesättet som råder i Vita huset. Nu har det kinesiska företaget tröttnat på Trumpadministrationen och lämnat in en stämningsansökan mot regeringen, för att skydda sina rättigheter.

Det är en uppenbart svår balansgång för världen att balansera respekt för marknadsekonomin, att få Kina att göra detsamma och att samtidigt motverka kinesiskt industrispionage och att regimen samlar på sig privatpersoners användardata. Men en sak som är säker är att allt tal om respekt för en regelbaserad marknadsekonomi och kapitalism faller platt om USA inte agerar världens skyddsmakt för desamma. Äganderätten är grundbulten i en marknadsekonomi, utan den faller konstruktionen ihop.

En av vår tids stora utmaningar är att hantera den kinesiska regimens sammanblandning av politik och näringsliv, och hur de i sin tur därpå agerar på världsmarknaderna. Gemensamma regler och marknadsekonomi måste gälla. Skurkbeteende och stöld får inte tillåtas. Men västvärlden får inte heller själv frångå dessa principer.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från LonginesAnnons

Tidlös klassiker hyllar luftens hjältar

Paul-Émile Victor och Amelia Earhart använde båda två Longines-klockor på sina expeditioner. De har fungerat som inspiration till Longines nya klockserie Spirit.
Paul-Émile Victor och Amelia Earhart använde båda två Longines-klockor på sina expeditioner. De har fungerat som inspiration till Longines nya klockserie Spirit.

Amelia Earhart, Howard Hughes, Elinor Smith och Paul-Émile Victor. 

Alla var de äventyrare som förverkligade sin upptäckarlust.

Nu presenterar ett av Schweiz mest anrika klockföretag en kollektion, helt dedikerad dessa djärva hjältar.

Sport och luftfart är bara några områden där närvaron av tid är helt nödvändig. Utan stoppur ingen tidtagning – utan klockor inga flygplan i luften. 

Världens äldsta logotyp på en klocka visar just ett bevingat timglas. Symbolen skapades av den schweiziska klocktillverkaren Longines. Företaget, som grundades redan år 1832 i lilla Saint-Imier strax utanför Bern, har alltid förknippats med lika delar elegans och sportig framtoning. 

Longines har varit officiell tidmätare vid mängder av olympiska spel, världsberömda tennismästerskap och världscuper i utförsåkning. Samtidigt har man också tydligt profilerat sig som livsviktig leverantör av precisa instrument till Féderation Aéronautique Internationale (FAI), den internationella organisationen för att främja aerodynamisk verksamhet. 

År 1938 flög Howard Hughes jorden runt på rekordtid, mätt av Longines.
År 1938 flög Howard Hughes jorden runt på rekordtid, mätt av Longines.

”Gör det omöjliga”

En av de pionjärer som levde för luften var den excentriske mångmiljonären och filmproducenten Howard Hughes. Han vilade knappast på sin förmögenhet. 1938 flög han jorden runt på rekordtid, mätt av Longines. Ombord hade Hughes alltid sin Longines Sidérograph, en patenterad klocka skräddarsydd för cockpit. 

”Gör det omöjliga, eftersom nästan alla har sagt till mig att mina idéer mest är fantasier”, löd ett av hans många kända citat. 

Legenden av långflygningar

Tio år tidigare flög Amelia Earhart som första kvinna över Atlanten. Och 1932 satt hon ensam vid spakarna för att göra om bedriften. Exakt 14 timmar och 56 minuter tog det för henne att förbinda kontinenterna och landa på Irland – efter att ha färdats genom isande vindar och drabbats av olika mekaniska fadäser. Som trygg följeslagare på resan hade denna amerikanska legend av långflygningar sin Longines-kronograf på armen. 

Amelia Earhart var knappast ensam om sin starka längtan efter äventyr och unika upplevelser. 1936 gjorde den franske etnologen Paul-Émile Victor en sju veckor lång expedition över hela Grönland. Med hjälp av klockan kunde han räkna ut sin exakta geografiska position: ”Däri låg skillnaden mellan misslyckande och succé”, sade den franske upptäckaren senare. 

Mer om hjältarna som inspirerat Longines Spirit 

Longines Spirit hyllar hjältarna

Som en hyllning till dessa djärva hjältar lanserar Longines kollektionen Spirit. Den både tidlösa och exakta designen är tydligt inspirerad av de berömda klockor och tidsinstrument som användes av dåtidens pionjärer. Alldeles oavsett om de erövrade luft, land eller hav. 

På så sätt tickar tiden för nya generationer av hjältar, utan att förlora det historiska fokus som alltid har omgärdat Longines – ända sedan urmakaren Auguste Agassiz grundade företaget på exakt samma plats som man huserar än i dag. 

Longines Spirit.
Longines Spirit.

OM LONGINES:

Det schweiziska klockföretaget grundades 1832 som ett av världens äldsta. I dag har Longines vuxit till att bli världens tredje största klocktillverkare. I Norden har Longines särskilt fokuserat på sina sport- och klassikermodeller. 

Den nya kollektionen Longines Spirit är en kombination av dessa två – sportiga klockor med en tydlig länk till historien. Spirit-modellerna är samtliga kronometer-certifierade av COSC och de mekaniska urverken innehåller spiralfjädrar av kisel för att garantera precision och ökad livslängd.  

Mer om Longines kollektion Spirit 

Mer från Longines

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Longines och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?