Annons

Uppgörelse om försvaret föll på regeringsfrågan

För ett år sedan lämnade plötsligt allianspartierna Försvarsberedningen. Orsaken var att regeringen i sista stund inte ville garantera finansieringen av beredningens förslag om ett starkare försvar.

Peter Hultqvist, försvarsminister (S).
Peter Hultqvist, försvarsminister (S).Foto:Peter Wallberg/TT

Sedan dess har partierna förhandlat, i två olika och motstridiga koalitioner.

Den ena är januaripartierna. I augusti förra året kom de överens om att försvaret ska få fem miljarder plus varje år fram till 2025, finansierade av en särskild bankskatt vars utformning ska utredas.

Den andra är de fyra allianspartierna och SD som i förhandling med regeringen försökt gå i mål med ytterligare fem miljarder plus om året efter 2025 samt en prisökningskompensation. Den förhandlingen har nu misslyckats.

Koalitionernas utformning skvallrar om vad som egentligen står på spel. Det handlar inte så mycket om pengar, särskilt inte nu när alla ramar är spräckta. Det hade varit lätt att beskriva ökade försvarssatsningar som en coronakrisåtgärd. Och vad som händer efter 2025 vet ingen och ingen vet vilken regering som sitter då. Både S och M hade kunnat kompromissa. Bland annat för att de delvis har en likartad syn på behovet av tunga tekniksatsningar.

Men både S och M drar i var sitt regeringsalternativ. Att alliansen återuppstått i försvarsfrågan kan vara ett skäl för L att hoppa av januariöverenskommelsen. Partiledaren uttrycker sig mycket kategoriskt i en debattartikel i Aftonbladet på tisdagen. Alla alternativ till beredningens förslag är ”otänkbara” och L vill i riksdagen samla de borgerliga partierna för ett försvarsbeslut som lever upp till hela Försvarsberedningens förslag. 

Det är raka vägen till en regeringskris.

S å sin sida använder försvarsfrågan för att spräcka alliansen och i alla fall rädda över C till regeringssidan. Det var ju försvaret som var grunden för samarbetet mellan S och C på 1990-talet. Och det var C:s högersväng i försvarsfrågan som ledde fram till bildandet av alliansen. Från C var det talande tyst under tisdagen.

Hela debaclet visar hur vanskligt det är att bilda regering på en majoritet som tycker väsentligt olika i viktiga frågor. Sakfrågemajoriteterna dyker ju upp så småningom och spärrar centrala beslutsprocesser. Med en M-ledd regering hade C och L fått hundraprocentigt genomslag för sin försvarsvilja.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NanexaAnnons

Nanexa växer – nytt projekt och egen produktportfölj

Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.
Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.

Att styra och förlänga frisättningen av läkemedel i kroppen är av stor vikt för att skapa effektiva läkemedel. Det kan underlätta mycket för patienten och frigör stora resurser inom vården. Det finns ett stort intresse från läkemedelsindustrin att utveckla långtidsverkande läkemedel för behandling av många sjukdomar.

Med sin patenterade teknologi PharmaShell® styr Nanexa frisättningen av läkemedel i kroppen genom att belägga extremt små läkemedelspartiklar med ett nanotunt skal som långsamt löser upp sig och frisätter läkemedel under en längre tid, från en vecka till sex månader. Nanexa utvecklar nu en egen produkt, NEX-18, baserad på PharmaShell® som förväntas förenkla behandlingen för patienter med MDS Leukemi. 

– Vi har startat ett eget produktprojekt inom cancerområdet, NEX-18, för att förbättra en befintlig produkt som används vid behandling av MDS Leukemi. NEX-18 gör att patienten kommer kunna ersätta månadsvis återkommande sju dagars injektioner med en injektion per månad. Det frigör mycket tid för både patient och vård samt möjliggör att negativa biverkningar minskar, säger David Westberg, vd på Nanexa.

Läs mer om bolaget.

Mångsidig teknologi – många fördelar

En stor fördel med PharmaShell-teknologin är att den inte är begränsad till att fungera med ett visst läkemedel utan den kan användas brett. Både små syntetiska molekyler samt biologiska såsom peptider och proteiner. Något som flera bolag inom läkemedelsindustrin har uppmärksammat under det senaste året.

– Det har varit ett väldigt spännande år för Nanexa. Vi har nu nio projekt med totalt sex olika läkemedelsbolag och veterinärmedicinska bolag som alla håller på att utvärderas. Vi har fått upp ett riktigt bra moment i bolaget, en rörelse framåt, det ska vi förvalta samtidigt som vi ser möjligheter att utöka vår portfölj med ytterligare intressanta egna produktprojekt, avslutar David Westberg. 

Fakta

Nanexa AB är ett nanoteknologiskt drug delivery-företag som fokuserar på utvecklingen av PharmaShell® som är ett nytt och banbrytande drug delivery-system som bedöms ha en stor potential inom ett flertal substanstyper och indikationsområden. Inom ramen för PharmaShell® utvecklar Nanexa egna projekt och har samarbetsavtal med flera läkemedelsbolag, däribland AstraZeneca.

Mer från Nanexa

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nanexa och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?