1515

Uppgörelse om försvaret föll på regeringsfrågan

För ett år sedan lämnade plötsligt allianspartierna Försvarsberedningen. Orsaken var att regeringen i sista stund inte ville garantera finansieringen av beredningens förslag om ett starkare försvar.

Peter Hultqvist, försvarsminister (S).
Peter Hultqvist, försvarsminister (S).Foto:Peter Wallberg/TT

Sedan dess har partierna förhandlat, i två olika och motstridiga koalitioner.

Den ena är januaripartierna. I augusti förra året kom de överens om att försvaret ska få fem miljarder plus varje år fram till 2025, finansierade av en särskild bankskatt vars utformning ska utredas.

Den andra är de fyra allianspartierna och SD som i förhandling med regeringen försökt gå i mål med ytterligare fem miljarder plus om året efter 2025 samt en prisökningskompensation. Den förhandlingen har nu misslyckats.

Koalitionernas utformning skvallrar om vad som egentligen står på spel. Det handlar inte så mycket om pengar, särskilt inte nu när alla ramar är spräckta. Det hade varit lätt att beskriva ökade försvarssatsningar som en coronakrisåtgärd. Och vad som händer efter 2025 vet ingen och ingen vet vilken regering som sitter då. Både S och M hade kunnat kompromissa. Bland annat för att de delvis har en likartad syn på behovet av tunga tekniksatsningar.

Men både S och M drar i var sitt regeringsalternativ. Att alliansen återuppstått i försvarsfrågan kan vara ett skäl för L att hoppa av januariöverenskommelsen. Partiledaren uttrycker sig mycket kategoriskt i en debattartikel i Aftonbladet på tisdagen. Alla alternativ till beredningens förslag är ”otänkbara” och L vill i riksdagen samla de borgerliga partierna för ett försvarsbeslut som lever upp till hela Försvarsberedningens förslag. 

Det är raka vägen till en regeringskris.

S å sin sida använder försvarsfrågan för att spräcka alliansen och i alla fall rädda över C till regeringssidan. Det var ju försvaret som var grunden för samarbetet mellan S och C på 1990-talet. Och det var C:s högersväng i försvarsfrågan som ledde fram till bildandet av alliansen. Från C var det talande tyst under tisdagen.

Hela debaclet visar hur vanskligt det är att bilda regering på en majoritet som tycker väsentligt olika i viktiga frågor. Sakfrågemajoriteterna dyker ju upp så småningom och spärrar centrala beslutsprocesser. Med en M-ledd regering hade C och L fått hundraprocentigt genomslag för sin försvarsvilja.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?