ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Uppgifterna om Brå är extremt illavarslande

  • SJUNG UT. Justitieminister Morgan Johansson (S) måste omgående ta bladet från munnen om den påstådda politiseringen av Brå. Stämmer de? Hur långt upp går det? Vad visste han? Foto: Henrik Montgomery/TT

LEDARE. De som talar vackert om de fria institutionerna men samtidigt använder dem för den egna och goda saken spelar ett högt spel. De är ett existentiellt hot – i förlängningen mest mot sig själva. 

Överallt är oberoende institutioner i gungning. I USA attackerar presidenten domare, polisen och underrättelsetjänsten. I Israel har premiärministern börjat göra samma sak. I Polen och Ungern kringskärs den fria pressen. Och i Sverige anmodade 17 kulturchefer i dagarna regeringen att stärka skyddet för den fria konsten. 

Det sistnämnda exemplet är intressant eftersom man med fog kan hävda att somliga undertecknare inte lever som de lär, utan snarare ganska aktivt styrt kulturen i rätt och god riktning. Filminstitutets vd Anna Serner håller inte med, utan menar att man ”jobbat med strukturer” (SVT 16/12).

Vad hon egentligen säger är att chefen avgör vad som är politik och inte – precis den ordning som oberoende institutioner syftar till att förhindra.

Tisdagens avslöjande att Brottsförebyggande rådet, enligt en studie vid Linköpings Universitet, ska ha ändrat i rapporter för att tillfredsställa politiker och chefer är egentligen en variant på samma problem, men allvarligare.  

Brå är en oberoende myndighet som tar fram officiell statistik, utvärderar reformer och målar vår gemensamma verklighetsbild av brottslighet och brottsbekämpning. Det gör den – eller ska den åtminstone göra – oavsett om regeringen leds av S, M, SD eller Piratpartiet. Det är hela poängen.

Men enligt forskarna påverkas slutsatser, både direkt från justitiedepartementet och indirekt genom chefer på myndigheten.

”Man kanske skriver på ett snällare sätt, mildrar kritik eller formulerar sig på ett sätt som gör att vissa saker inte framstår som problematiska. Det finns allt från konkret censurering av data till att man anpassar hela retoriken”, konstaterar en. 

Uppgifterna är extremt illavarslande och Justitieminister Morgan Johansson (S) måste sjunga ut, omgående. Stämmer de? Är politiseringen systematisk? Hur långt upp går den? Vad visste han? 

I värsta fall rör det sig om en praktskandal. Rent principiellt vore den då värre än Transportstyrelsen. I så fall är också ett misstroende i korten. 

Man ska akta sig för att dra förhastade slutsatser. En sak bör man dock vara klar över: De som talar vackert om de fria institutionerna men samtidigt använder dem för den egna och goda sakens skull spelar ett högt spel. De är ett existentiellt hot, i förlängningen mest mot sig själva. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer