ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Upp till bevis för Moderaterna i försvarsfrågan

  • Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Moderaterna tänker i huvudsak rätt i tisdagens fördjupade förslag om försvarspolitisk inriktning 2018-2030. Försvarsanslaget ska upp till 2 procent av BNP, marinen ska få fler ubåtar, flyget fler Gripen, armén fler artilleripjäser och Sverige ska gå med i Nato, vare sig S vill eller inte. 

Därtill bör Sverige ställa upp med fredsbevarande trupp till Ukraina om Kiev så efterfrågar, samt öka det militära samarbetet med Baltikum och Polen.

Som reaktion på den ryska offensiven är särskilt engagemanget i öst välkommet, liksom att tydligt stå fast vid att Sverige väljer sina allianser utan att ta hänsyn till hot eller påtryckningar från Moskva.

Det är också välkommet att partiet vill fortsätta arbeta med bättre incitament för att locka rätt personer till försvaret och inte bara förlita sig på att den nygamla plikten löser problemen med personalförsörjningen.

Här bör man överväga att införa CSN-soldater, det vill säga att betala studenters studiemedel i utbyte mot att de genomför militär utbildning parallellt med den civila. Man läser sin jur kand eller civ ing inne i Lund, tillbringar helger och lov ute på Revinge och signerar ett reservofficersliknande kontrakt efter utbildning. Då når försvaret en högutbildad grupp som går att utveckla långt in i framtiden.

En mer akut fråga infinner sig omedelbart efter valet. Om Moderaterna bildar regering får de ansvar för Försvarsmaktens budgethål på 9 miljarder kronor. Väljarna tror att försvaret rustar upp men alla förband ute i landet planerar nu för neddragningar, inställda övningar och uppskjutna materielinköp.

Underskottet har uppkommit då regeringen beställt förmågor och materiel som man inte budgeterat för. ÖB har gjort vad försvarsministern har sagt, men under ett slags protest om att det fattas pengar. Peter Hultqvist har ändå överprövat ÖB:s önskan om mer pengar och tillsatt en extern utredning som är klar efter midsommar. Även Moderaterna hänvisar till den.

När den är klar är det viktigt att partier med regeringsbildningsambitioner ger besked om att försvaret kommer att backas upp nästa år. Inte minst M har skäl att vara extra noggranna efter en lång förtroendesvacka i försvarsfrågan.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies