ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Upp och hoppa!

  • Konditionen hos den vuxna svenska befolkningen sjunker som en sten. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm släppte på onsdagen en stor undersökning om svenskarnas kondition. Man kan ju ana att den har minskat, men att fallet är så stort är faktiskt överraskande.

Forskarna på GIH har analyserat syreupptagningsförmågan hos 350 000 personer mellan 18 och 74 år under åren 1995 till 2017. Konditionen minskade med tio procent i hela gruppen och mest hos män, i de yngre åldersgrupperna, hos lågutbildade och på landsbygd.

Kanske mest alarmerande är att andelen som har hälsofarligt låg kondition och som inte klarar tio minuters rask promenad utan att bli svårt trött har ökat från 27 procent 1995 till 46 procent 2017. Ett annat intressant resultat är att försämringen var mest dramatisk hos de yngre.

Forskarvärlden har larmat förut. Folkhälsoforskarna på Karolinska institutet sammanställde förra året en metastudie för att fler skulle förstå allvaret. Sedan millennieskiftet har den svenska befolkningens stillasittande under dagtid ökat från 25 timmar i veckan till 50 timmar. Det gäller även barn som numera är fysiskt inaktiva 69 procent av den vakna tiden. Stillasittandet ökar i hemmen, på arbetet, i skolan och på fritiden.

WHO rekommenderar minst en timmes måttlig fysisk rörelse om dagen för barn, som cykling eller utomhuslekar med spring, samt att barn minst tre gånger i veckan tränar hårdare med hög puls, likt ett löppass. I Sverige saknas studier men i Danmark, som har en liknande livsstil, når tio procent av pojkarna och två(!) procent av flickorna WHO:s mål.

Detta är en mycket allvarlig fråga. Och eftersom riktigt dålig kondition ökar risken för livsstilssjukdomar, sänker produktiviteten i arbetslivet och förväntad livslängd samt ökar risken för mental ohälsa och olika demenssjukdomar, är det en gåta att ämnet är så frånvarande i den politiska debatten.

Staten är tveklöst paternalistisk vad gäller demokratisk fostran, men lämnar helt åt individen att lära sig att ta hand om sin fysiska hälsa. Det håller inte längre. Den politiska nivån kan göra stor skillnad, särskilt vad gäller unga. Skolämnet idrott bör till exempel ha puls och träning som huvudsyfte. Fritidsverksamheten bör innehålla träning. Skolbyggnader bör planeras så att cykel och gång är norm för att ta sig dit. Liksom tandhälsa bör även kondition och styrka kontrolleras och uppmuntras. Minimera skärmtiden.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer