1515
Annons

Underskatta inte säkerhetsbranschen

LEDARE. Moderaterna berättade på måndagen att de vill låta polisen anlita 2000 ordningsvakter för att öka tryggheten på gator och torg och i kommersiella lokaler. Det är helt rätt tänkt.

Foto:Andreas Hillergren/TT, Andreas Hillergren

Kloka partier är numera ense om att polisen behöver förstärkas med tusentals personer för att möta den nya mer omfattande kriminaliteten i Sverige. Men det kommer att ta många år att utbilda och bemanna upp dem. Därför måste man hitta nya vägar här och nu. Ett bra sätt är att låta säkerhetsbolag avlasta mer kvalificerade poliser. 

Diversifiering, outsourcing och avlastning bör dessutom vara en del i den långsiktiga planen för hur framtidens polisstyrka ska byggas upp. Erfarna poliser bör ta hand om de svåra brotten, medan nya grupper kan ha en kortare utbildning, runt ett år, för att sköta enklare polisiära uppgifter. Gatupatrullering är en given sådan. Trafikövervakning en annan. 

Redan i dag sköter säkerhetsbolagen i stor utsträckning bevakningen av allmänna platser. Och för många privata företag, inte minst handeln, har privata bevakningstjänster blivit en nödvändig kostnad för att kunna hålla verksamheten i gång. 

Man kan diskutera om polisen ska direktanställa eller hyra in personal för att sköta sådant som patrullering, och vissa transporter för polisen, till exempel av personer som ska förhöras. Poängen är att samverkan mellan säkerhetsbolag och myndigheter ökar, och att polisen avlastas. Samtidigt är det bra om samhället tvingas ta en del av kostnaderna för att det ignorerat en ökad brottslighet under lång tid. 

En undersökning gjord av Enterprise Surveys (Världsbanken 2015) fann att 40 procent av de 600 undersökta företagen i Sverige haft kostnader för stöld och vandalisering. Det ska jämföras med snittet på knappt 23 procent för rika ekonomier i undersökningen. 85 procent av företagen i Sverige betalar för säkerhetslösningar, jämfört med 61 procent i snitt i övriga länder. 

Bland företagen med över hundra anställda är det bara en procent som inte betalar för privata säkerhetslösningar. Men de mindre har inte råd. Den otrygghet och kundflykt som kriminella skapar hindrar småföretagen från att expandera i utsatta områden, där de behövs så väl. De enda jobb som tillkommer är svarta jobb, och jobb i gängens tjänst. Det är väl belagt att områden där maffia och gängkriminalitet dominerar har lägre BNP-utveckling än andra. Det har bland annat Daron Acemoglu och James Robinson visat i ”Why Nations Fail” (2012).

Låt inte de forskare som marginaliserar utvecklingen och talar om sociala faktorer kidnappa debatten. De har rätt i att ursprunget, en bra uppväxtmiljö, är viktigast av allt. De har också rätt i att en del av polisens förebyggande arbete går ut på att bygga relationer till lokalsamhället. Men förebyggande arbete löser inte en akut situation. Säkerhet måste etableras för att ett område ska kunna fungera. En stor del av brotten utförs också av utländska ligor. Man måste ta tag i problemen när de uppstår.

Då gäller det att använda de resurser som står till buds. Låt säkerhetsbolagen ta ytterligare ansvar för övervakning på offentlig plats och utöka deras utbildning och befogenheter. Företagen kan mobilisera resurser och agera mycket snabbare än om myndigheterna själva ska anställda. Utöka användningen av övervakningskameror. Studier (Mikael Priks 2015) visar att rånen i tunnelbanan sjönk med 60 procent efter införandet av trygghetskameror och ordningsvakter. Om droghandel och våld flyttar till nya platser, låt kamerorna flytta med.

Företagen anser numera att kriminalitet och konkurrens från svarta sektorn utgör större problem än finansiering och skatter. Och endast en tredjedel av allmänheten har förtroende för att Sverige ska klara utmaningen med lag och ordning under de kommande åren. Regeringen måste visa att de har fel. De partier som ställer sig i vägen för lösningarna tar på sig ett tungt ansvar för utvecklingen på svenska gator och torg, och på skolgårdarna, de närmaste åren.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från ShibuyaAnnons

Är din känsliga data skyddad från insyn av främmande makt?

Shibuyas VD, Christina Backlund
Shibuyas VD, Christina Backlund

Banker, försäkringsbolag, företag – alla har data extremt känsliga för insyn från obehöriga. Alla bär själva ansvaret för att dessa data skyddas enligt Sveriges och EU:s lagar. Men vad gäller när vissa uppgifter lagras i molntjänster, ofta i USA, där amerikanska myndigheter har rätt att ta del av uppgifterna? Hur vet du att du inte bryter mot lagen i en ständigt skiftande digital, global värld? 

Idag finns inget överordnat avtal mellan EU och USA som reglerar lagring och hantering av kund- och brukardata. Olika domar har visat att tidigare dataöverföringsavtal inte hållit juridiskt, och bedömare menar att detsamma kommer gälla nuvarande förslag.

Omvärldens säkerhetspolitiska läge och en frånvarande lagstiftning vad gäller insyn från främmande makt gör dataskyddsfrågan extra het i dessa tider. Vågar man fortsätta digitalisera sin verksamhet trots den osäkra situationen?

Ovisshet och oro går att rå på

– Visst finns det en oro kring dessa frågor hos många verksamheter idag just för att digitaliseringen går så snabbt och adresserar så många olika delar av en verksamhet. Men det finns sätt att fortsätta digitaliseringen trots osäkerheten, säger Christina Backlund, VD på Shibuya, en av Sveriges mest erfarna aktörer vad gäller verksamhetskritisk IT. Du ska inte behöva bryta mot lagen eller riskera att data hamnar i orätta händer. Vi på Shibuya kan det här med säkra kommunikations- och driftslösningar och har kunder inom både privat och offentlig sektor. Hos oss får du hjälp att välja rätt lösningar för dina affärsmål. Det är avgörande att företagsledare och ledare för offentlig sektor i sina vägval tar hänsyn till såväl tekniska och kommersiella aspekter såväl som juridiska. 

- Shibuya har en unik position på marknaden, fortsätter hon. Tack vare vårt helsvenska ägande, våra egna datahallar och vår långa erfarenhet av IT-drift, kan vi garantera säkra lösningar och att kund- och brukardata stannar i Sverige, utan någon insyn från främmande makt. 

Framtidssäkra hybridlösningar är vägen framåt

Så vad kan företag som är osäkra göra? 

– Kontakta oss. Vi kan erbjuda framtidssäkrade hybridlösningar som våra kunder kan bygga vidare på, tryggt förvissade om att de följer lagen och att deras data garanterat blir kvar i Sverige. Vi hjälper dem också att välja rätt när det gäller molntjänster på en strategisk och praktisk nivå, och vi kan erbjuda helsvensk support dygnet runt, året om.  Vår kultur präglas av samarbete och ständigt utbyte av erfarenheter, både internt och med våra kunder men även i vårt breda ekosystem av partners som inkluderar alltifrån tech startups till stora återförsäljare och leverantörer av värdefulla branschlösningar.

Säker IT från Sverige - Shibuya 

Om Shibuya: 

Shibuya ingår i Pulsen Group och är därmed äldst i Sverige på IT. De levererar tjänster inom IT-drift, cloud- och containerteknologi, säkerhet och support, applikationsdrift samt tredjepartsservice.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Shibuya och ej en artikel av Dagens industri

Valet 2022

Så vill ärkefienderna skydda företagen: ”Man stirrar sig blind”

Butiker ska få större rätt att porta kriminella. Tjuvars mobiler måste kunna hackas av polisen. Och statens jakt på cyberbrottslingar kommer att intensifieras.

Det lovar både justitieminister Morgan Johansson (S) och utmanaren Johan Forssell (M) i en duell i Di TV. 

Men på en punkt är konkurrenterna oense: Har brotten mot detaljhandeln verkligen ökat?

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell och justitieminister Morgan Johansson (S).
Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell och justitieminister Morgan Johansson (S).Foto:TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera