1515

Tyskland skiftar till grönt

Det tyska valet i september är inte bara slutet för Merkels era utan kanske också för en historiskt lång och unik politisk stabilitet. 

GRÜNE. Om De Gröna med Annalena Baerbock leder eller är en jämbördig part i nästa tyska regering öppnas ett nytt kapitel i europeisk politisk historia. Det är en ny samhällsbärande kraft som nu tar makt och plats.
GRÜNE. Om De Gröna med Annalena Baerbock leder eller är en jämbördig part i nästa tyska regering öppnas ett nytt kapitel i europeisk politisk historia. Det är en ny samhällsbärande kraft som nu tar makt och plats.Foto:Kay Nietfeld

Sedan Västtysklands första val 1949 har tysk politik dominerats av två partier, Socialdemokraterna SPD och Kristdemokraterna, CDU. Om trenden i opinionen nu står sig kan De Gröna bli största parti och någon av dess två ledare bli ny tysk kansler.

I de senaste mätningarna ligger De Gröna kring 20 procent, CDU kring 25 och SPD kring 15 procent. Högernationella Alternativ för Tyskland och liberala FDP är jämnstora och ligger kring 10. Arvtagaren till Östtysklands kommunistparti Die Linke ligger kring fem. 

Men förskjutningarna har varit dramatiska efter årsskiftet. Merkels parti gynnades först starkt av Coronakrisen och klättrade med över tio procentenheter i opinionen. Men sedan kom vaccinkrisen och nu rasar CDU lika mycket som De Gröna stiger. Att Tyskland av alla länder inte klarar av att vaccinera sin befolkning är oförlåtligt. Att Storbritannien och Serbien lyckas långt bättre är sårande. Att Merkel ständigt föreslår nya lockdowns börjar bli ett hot mot tysk frihet. Och att Boris Johnson lyckas bättre sedan han slapp ur EU är ett hot mot hela den tyska självuppfattningen.

Om CDU väljer Markus Söder till sin kanslerkandidat, ordförande för systerpartiet i Bayern CSU, har partiet en chans att rycka åt sig initiativet igen. Han gjorde sig ett namn när han motsatte sig Merkels migrationspolitik under flyktingkrisen, har varit en hårding under coronapandemin, visat ett tilltagande miljöpolitiskt intresse och blivit en mycket populär ministerpresident i Bayern. Konkurrenten Armin Laschet, ministerpresident i Nordrhein-Westfalen, ser inte ut att bli en vinnare i valet.

Men hur det än går för CDU kommer De Gröna att få en ny roll efter valet och troligen i en regeringskoalition med CDU/CSU, vilket skulle bekräfta partiets nya roll.

Utvecklingen för den tyska gröna rörelsen kan beskrivas som tre vågor. Den första var själva tillblivelsen och kampen mot atomvapen, atomkraft och utplaceringen av amerikanska medeldistansrobotar i början av 1980-talet. Den andra kom på 1990-talet då ”realisterna” vann slaget om partiets själ och Joschka Fischer blev utrikesminister i koalition med socialdemokraternas Gerhard Schröder. Det var ett genombrott och blev en av de mest formativa och reformstarka perioderna Tyskland har haft. Arbetsmarknaden liberaliserades, skatterna sänktes, huvudstaden flyttade till Berlin och Tyskland tog för första gången plats bland andra västländer och skickade trupp för att stabilisera Balkan. Än i dag lever Tyskland på Schröders reformer. Merkels period har varit fattig på reformpolitik.

Den tredje vågen har än så länge synts tydligast lokalt. Under 00-talet och framåt har De Gröna erövrat viktiga universitetsstäder som Freiburg, Tübingen, Darmstadt och Greifswald. Nästa steg var makten i traditionella industristäder som Stuttgart, Hannover och Aachen. Långsamt men säkert har partiet ingjutit förtroende i tyskt näringsliv och visat att man inte är ett hot mot marknad och tillväxt, tvärtom. Det positionerar De Gröna perfekt i den gröna investeringsvåg som sveper över västvärlden i allmänhet och över Tyskland i synnerhet. Den sociologiska grupp av ingenjörer, naturvetare, jurister och ekonomer som tidigare röstade kristdemokratiskt kan i dag med samma självklarhet rösta grönt. Tyskland vill göra sig till ett europeiskt greentech-centrum som går på sol&vind och som binder ihop sig och grannländerna med svindlande snabba höghastighetståg. Och man har fattat att man kan tjäna mycket pengar. Omvandlingen av VW från ett fuskande dieselföretag till en grön börssuccé säger det mesta. 

De Gröna presenterar sin kanslerkandidat nu på måndag. Valet står mellan de två språkrören Annalena Baerbock och Robert Habeck. Han är populär i en bred allmänhet. Hon har sysslat med ekonomi, energi, EU och klimat och är en tilltagande favorit, betecknande nog också hos näringslivets insiders som Klaus Schwab, Davos-mötets nestor.

Den valplattform som partiet presenterade i mars är bred och allmän som det anstår ett stort parti. De Gröna står inte för en revolution men klar inriktning på miljö, klimat och rälsbyggen. Man är lojal med USA/Nato och EU. Några saker står ut och kan innebära en förändring av tysk politik. Partiet är tydligt mer skeptisk till Kina jämfört med CDU och SPD, vilket kan äventyra EU:s nya investeringsavtal. De Gröna är också mer skeptiska till Ryssland och vill stoppa projekt som Nordstream 2, inte bara av klimatskäl utan också av geopolitiska. Det förordar också en mer expansiv finanspolitik än den traditionellt återhållsamma tyska.

Att sitta i regering är som bekant en annan sak och ståndpunkter kan bli helt annorlunda. September ligger också långt bort och i den tid vi är inne i nu kan mycket hända. Men om De Gröna leder eller är en jämbördig part i nästa tyska regering öppnas ett nytt kapitel i europeisk politisk historia. Det är en ny samhällsbärande kraft som nu tar makt och plats. Tanken att Annalena Baerbock skulle efterträda Angela Merkel som kansler var omöjlig för bara några månader sedan. Att Europas industriella hjärta överväger en grön regeringschef som tror på teknik och tillväxt är nästan för bra för att vara sant.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?