1515

Tyskarna väljer Europas kejsare

Man kan utvärdera en politisk ledare på olika sätt. Vinner hon val? Tar hon makten? Vad har hon uträttat? Är landet i sämre eller bättre skick jämfört med när hon tog över? Vad har hon medverkat till som internationell aktör?

VÄXLING. Socialdemokraternas Olaf Scholz, nu finansminister i Merkels koalitionsregering, ser ut att få rollen som ny kansler.
VÄXLING. Socialdemokraternas Olaf Scholz, nu finansminister i Merkels koalitionsregering, ser ut att få rollen som ny kansler.Foto:Markus Schreiber

Det tyska valet 26 september är mer ett avslut än början på något tydligt nytt. Eran Merkel är över efter 16 år som kansler.

Hon vann otvivelaktigt val och slog ut den ena socialdemokratiska kanslerkandidaten efter den andra, Gerhard Schröder 2005, Frank-Walter Steinmeier 2009, Peer Steinbrück 2013 och Martin Schulz 2017. Hon regerade i fyra koalitionsregeringar, tre av dem med just socialdemokraterna som bärande partner. Den senaste regeringen tog ett halvår att förhandla fram, vilket fick många att ifrågasätta modellen med stora koalitioner.

Ett andra frågetecken kring storkoalitioner är den 16 år långa mycket långsamma reformtakten. Det finns knappt en enda större reform som kan förknippas med Merkel. Jämfört med företrädaren Gerhard Schröder, vars kanslertid var ett fyrverkeri av viktiga strukturreformer och stora steg internationellt, har Angela Merkels tid varit märkligt passiv.

Till en del beror det på hennes närmast permanenta krishantering. Veckomagasinet Der Spiegel listar i senaste numret Merkels sju större kriser och är skoningslös i sitt omdöme. Under finanskrisen tog hon den ena dagen efter den andra, undvek svåra frågor och följde ingen långsiktig plan. I den efterföljande eurokrisen var hennes ledarskap likadant. EU är i långt sämre skick i dag än då hon steg på som kansler. Storbritannien har lämnat. Polen och Ungern är halvvägs ute. Frankrikes initiativ att ta tillfället i akt och reformera unionen har fått nobben. Gentemot Rysslands aggression har hon varit en typisk eftergiftspolitiker och bland annat motarbetat USA:s vapenleverans till Ukraina. I flyktingkrisen svängde hon hit och dit, öppnade plötsligt landet och stängde det lika snabbt med en fet muta till Erdogan. När Trump kom visade hon större förståelse för sin kollega i Peking än den i Washington, vilket kraftigt ökade spänningarna inom den transatlantiska gemenskapen. Och i klimatkrisen har hon varit långsam, tagit stor hänsyn till den tyska bilindustrins förkärlek till tunga dieselmotorer och abrupt stängt av kärnkraften just i den ödestimme då den verkligen behövs.

Till listan kan läggas krisen i hennes parti, CDU, Tysklands och Europas viktigaste politiska institution. Merkel har misslyckats två gånger med successionen, först med Annegret Kramp-Karrenbauer och nu med Armin Laschet som tycks leda partiet mot ett historiskt nederlag. CDU ligger runt 20 procent i mätningarna. Partiet brukar ligga på det dubbla.

Hur koalitionspusslet läggs efter valet har man faktiskt ingen aning om. Just nu ser det ut som om det blir en traditionell maktväxling från CDU till socialdemokraterna SPD med Olaf Scholz som kansler. Han är nu finansminister i Merkels regering. De gröna har visserligen backat markant från toppnivåerna i våras, då partiet var störst, men kommer att göra ett mycket bra val, fördubbla sina siffror och spela en nyckelroll om Scholz bildar regering.

Klimatet har toppat som sakfråga under hela valåret och ökat i betydelse efter sommarens regnkatastrofer då närmare 200 personer miste livet. De grönas framgång och den breda gröna opinionen är det fundament som den nya regeringen troligen kommer att stå på. En rödgrön regering kommer också att ha en mer kritisk inställning till Kina och Ryssland och därmed mer i fas med Biden-administrationen i Washington.

Tyskland är i dag den enda kvarvarande stormakten i EU. Storbritanniens sorti och Frankrikes ekonomiska kräftgång gör Tysklands ställning historiskt unik. Landet ligger inbäddat i trygga stater som för en gång skull inte ägnar sig åt att bekämpa tysk makt. Tyskt kapital och tysk politik bestämmer via EU huvudinriktningen för oss alla. Vem som är tysk kansler betyder mycket för hur 20-talets kriser kommer att hanteras. Det merkelska lite trevande ledarskapet har bidragit till att försvaga EU:s roll i världen. En ny kansler i Berlin kommer att ändra på det.


Innehåll från KnowitAnnons

Tänket från e-handeln bör appliceras inom vården

Pernilla Vinneby, vd på Knowit Experience Stockholm
Pernilla Vinneby, vd på Knowit Experience Stockholm

Trots att pandemin har accelererat den digitala utvecklingen inom vården, släpar branschen fortfarande efter. Då kostnaderna för äldreomsorg och sjukvård förväntas öka så mycket som 270 procent fram till 2040 kommer digitala funktioner – med fokus på kundens upplevelse och behov – emellertid att vara helt avgörande för att vårdsektorn ska klara morgondagen.

Läs mer om e-hälsa med fokus på användare och patientsäkerhet

Ökad digitalisering innebär snabb förbättring, smartare hjälpmedel och mer informerade beslut, men insatserna inom vårdsektorn är höga. Då liv och död står på spel kan tröskeln för att tänka utanför ramarna vara hög, men istället för att prövande uppfinna hjulet på nytt kan vården dra enorm nytta av smarta samarbeten med andra branscher. Pernilla Vinneby, vd på Knowit Experience Stockholm, framhåller e-handeln som särskilt intressant att dra lärdom av i dessa frågor.

– Bor man på landsorten kan det vara svårt att få sin medicin levererad 24/7, eller att ringa en ambulans från mobilen då det är dålig täckning. Samtidigt kan du få en tröja du beställt från nätet hemlevererad i tid, oavsett var du bor. Vårdsektorn bör alltså ta tänket från e-handeln, applicera det på sin egen verksamhet och forma om sin kontext, såväl för att skapa en bättre kundresa från A till Ö, som för att öppna möjligheter till merförsäljning, konstaterar Pernilla.

Hon lyfter fram flera illustrerande exempel på lösningar, såsom digitala väntrum med sms-avisering så att man kan vänta på sin läkartid ute i bilen, eller nya sätt att möta exempelvis kroniskt sjuka och deras behov, vilka skiljer sig från andra patientgruppers.

– Patientmakten kan stärkas på väldigt enkla sätt, oavsett om det rör sig om digitala tjänster som tillhandahåller information till vårdtagaren eller om det handlar om funktioner för att dela med sig av eller delegera aspekter av sin vård – såsom att hämta ut medicin eller boka läkarbesök.

Spännande exempel på digitaliserade vårdlösningar

Många föredrar en smidig process

I sitt nuvarande format kan vårdprocessen vara både lång och krånglig, trots att allt från bokningar och möten till medicinupphämtning och provsvar skulle kunna tillhandahållas digitalt på bara någon timme. Personligt bemötande är förvisso viktigt, men bör vägas mot att patienten får uppleva en sömlös kundprocess.

– De flesta föredrar en enda personlig kontakt och en smidig process, framför en mängd personliga bemötanden och en komplicerad process. Detta är dock inget nytt, utan är utmaningar som ständigt är på agendan inom e-handeln.

AI – för att avlasta hälso- och sjukvård

En viktig faktor för att uppnå ökad tillgänglighet är möjligheten till avancerad automation genom AI. Knowits specialister utvecklar och tar fram algoritmer för att avlasta monotona, tidskrävande och komplexa arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården. Företaget säkerställer samtidigt att algoritmerna har hög datakvalitet och fungerar med lösningar som kan användas exempelvis för röntgen, ultraljud, mammografi och patientövervakning i hemmet.

– Bland annat kunde vi baserat på AI utveckla ett digitalt hjälpmedel för Galderma, ett företag som tar fram hudbehandlingsprodukter mot akne. Då 80 procent av dagens ungdomar kämpar med akne var detta mycket värdefullt, inte minst för att medicinska behandlingar kan kännas tuffa för de som är svårast drabbade. Givetvis säkerställer vi kontroll av egen data, distribution och säkerhet – för att bidra till bättre interaktion och en heltäckande patientvård.

Digitalterapi – om e-hälsa och e-handel

Viktigt med rätt samarbeten

Att etablera rätt samarbeten blir med andra ord en central fråga för att e-hälsan ska matcha samhällets utveckling. Hur löser man exempelvis leveransen av mediciner om det inte finns bemannade apotek? Kan Instabox eller leveranser med Foodora vara svaret? En sådan utveckling förutsätter dock att fler delar med sig av patient- och kunddata, så att aktörerna kan lära känna sina kunder och deras behov – och möta dem.

– Det medför givetvis sina egna utmaningar, exempelvis vad gäller GDPR, men genom innovationssamverkan kan vi finna lösningar på dessa utmaningar. Det här och mycket mer pratar vi om i podden Digitalterapi där vi djupdyker i olika samtalsämnen inom till exempel e-hälsa och e-handel. Vi välkomnar alla som är intresserade av att lyssna, avslutar Pernilla Vinneby, VD på Knowit Experience.

E-hälsa och e-handel – två sidor av samma mynt

Mer från Knowit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Knowit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?