1515

Tyskarna väljer Europas kejsare

Man kan utvärdera en politisk ledare på olika sätt. Vinner hon val? Tar hon makten? Vad har hon uträttat? Är landet i sämre eller bättre skick jämfört med när hon tog över? Vad har hon medverkat till som internationell aktör?

VÄXLING. Socialdemokraternas Olaf Scholz, nu finansminister i Merkels koalitionsregering, ser ut att få rollen som ny kansler.
VÄXLING. Socialdemokraternas Olaf Scholz, nu finansminister i Merkels koalitionsregering, ser ut att få rollen som ny kansler.Foto:Markus Schreiber

Det tyska valet 26 september är mer ett avslut än början på något tydligt nytt. Eran Merkel är över efter 16 år som kansler.

Hon vann otvivelaktigt val och slog ut den ena socialdemokratiska kanslerkandidaten efter den andra, Gerhard Schröder 2005, Frank-Walter Steinmeier 2009, Peer Steinbrück 2013 och Martin Schulz 2017. Hon regerade i fyra koalitionsregeringar, tre av dem med just socialdemokraterna som bärande partner. Den senaste regeringen tog ett halvår att förhandla fram, vilket fick många att ifrågasätta modellen med stora koalitioner.

Ett andra frågetecken kring storkoalitioner är den 16 år långa mycket långsamma reformtakten. Det finns knappt en enda större reform som kan förknippas med Merkel. Jämfört med företrädaren Gerhard Schröder, vars kanslertid var ett fyrverkeri av viktiga strukturreformer och stora steg internationellt, har Angela Merkels tid varit märkligt passiv.

Till en del beror det på hennes närmast permanenta krishantering. Veckomagasinet Der Spiegel listar i senaste numret Merkels sju större kriser och är skoningslös i sitt omdöme. Under finanskrisen tog hon den ena dagen efter den andra, undvek svåra frågor och följde ingen långsiktig plan. I den efterföljande eurokrisen var hennes ledarskap likadant. EU är i långt sämre skick i dag än då hon steg på som kansler. Storbritannien har lämnat. Polen och Ungern är halvvägs ute. Frankrikes initiativ att ta tillfället i akt och reformera unionen har fått nobben. Gentemot Rysslands aggression har hon varit en typisk eftergiftspolitiker och bland annat motarbetat USA:s vapenleverans till Ukraina. I flyktingkrisen svängde hon hit och dit, öppnade plötsligt landet och stängde det lika snabbt med en fet muta till Erdogan. När Trump kom visade hon större förståelse för sin kollega i Peking än den i Washington, vilket kraftigt ökade spänningarna inom den transatlantiska gemenskapen. Och i klimatkrisen har hon varit långsam, tagit stor hänsyn till den tyska bilindustrins förkärlek till tunga dieselmotorer och abrupt stängt av kärnkraften just i den ödestimme då den verkligen behövs.

Till listan kan läggas krisen i hennes parti, CDU, Tysklands och Europas viktigaste politiska institution. Merkel har misslyckats två gånger med successionen, först med Annegret Kramp-Karrenbauer och nu med Armin Laschet som tycks leda partiet mot ett historiskt nederlag. CDU ligger runt 20 procent i mätningarna. Partiet brukar ligga på det dubbla.

Hur koalitionspusslet läggs efter valet har man faktiskt ingen aning om. Just nu ser det ut som om det blir en traditionell maktväxling från CDU till socialdemokraterna SPD med Olaf Scholz som kansler. Han är nu finansminister i Merkels regering. De gröna har visserligen backat markant från toppnivåerna i våras, då partiet var störst, men kommer att göra ett mycket bra val, fördubbla sina siffror och spela en nyckelroll om Scholz bildar regering.

Klimatet har toppat som sakfråga under hela valåret och ökat i betydelse efter sommarens regnkatastrofer då närmare 200 personer miste livet. De grönas framgång och den breda gröna opinionen är det fundament som den nya regeringen troligen kommer att stå på. En rödgrön regering kommer också att ha en mer kritisk inställning till Kina och Ryssland och därmed mer i fas med Biden-administrationen i Washington.

Tyskland är i dag den enda kvarvarande stormakten i EU. Storbritanniens sorti och Frankrikes ekonomiska kräftgång gör Tysklands ställning historiskt unik. Landet ligger inbäddat i trygga stater som för en gång skull inte ägnar sig åt att bekämpa tysk makt. Tyskt kapital och tysk politik bestämmer via EU huvudinriktningen för oss alla. Vem som är tysk kansler betyder mycket för hur 20-talets kriser kommer att hanteras. Det merkelska lite trevande ledarskapet har bidragit till att försvaga EU:s roll i världen. En ny kansler i Berlin kommer att ändra på det.


Innehåll från HypergeneAnnons

Så digitaliserar du planering och uppföljning: ”Se det som en trappa”

Digitaliseringen berör alla företag och målet är ofta flexibilitet och effektivare processer. Inte minst när omvärlden blir allt mer oförutsägbar. Mitt i utvecklingen står Hypergene och deras molnbaserade produkt för beslutsstöd och verksamhetsstyrning. För att få ut full effekt av digitaliseringen finns steg som du bör ta i rätt ordning.

– Idag jobbar många med affärsplanering, budget och uppföljning på ett sätt som inte alltid hänger ihop. Vår produkt gör processerna enklare, höjer kvaliteten och ser till att företag kan styra mot sina mål, säger Peter Andersson, vd på Hypergene.

Digitaliseringen sker samtidigt som mycket annat i samhället förändras i snabb takt. Då blir det viktigare än någonsin att ha rätt beslutsunderlag och flexibilitet i sina planeringsprocesser. 

– Målet bör ju vara att affärsplaner, budget och prognos är enkla för organisationen att ta fram, men också enkla att revidera. Dessutom behövs rätt beslutsunderlag för chefer och ledare. Det kan låta lätt i teorin men är ofta svårt för lite större verksamheter. 

Fem steg för att lyckas

Att digitalisera sin planering, uppföljning och analys skapar nya möjligheter, fortsätter Peter Andersson, och menar att det finns fem steg för att optimera utvecklingsresan. Det första steget handlar om ekonomistyrningen.

– Ekonomi- och personalinformation är visserligen digital men finns ofta i separata system eller Excel-modeller som fyller olika funktioner. Det gör arbetet svårt. I Hypergene gör integrationer och automatiska arbetsflöden att du kvalitetssäkrar och effektiviserar budget- och prognosarbetet. 

Steg nummer två handlar om att införa stöd för affärs- och verksamhetsplanering. För med ekonomistyrningen på plats kan du enklare få strategi och styrmodell att fungera i vardagen. En viktig del är att definiera och prioritera i bolagens nyckeltal. Först då vet du vad som ska mätas och följas upp för att få bolaget att utvecklas rätt. Även här skapar Hypergene nya möjligheter, menar Peter Andersson.  Väl vid steg tre är det dags att bygga ut med mer verksamhetsdata: omvandla data och information till rapporter för analys och beslut. Det handlar om att tidigt kunna fånga signaler och styra om snabbt om det behövs.

– Vid det fjärde steget arbetar man effektivt med både kvalitetsarbete och förändringar. Nu handlar det om att optimera och förbättra processer, flöden och hur information tillgängliggörs. Med det gjort kan du i det femte steget ta hjälp av intelligenta system som föreslår lösningar med hjälp av exempelvis machine learning och AI. Det kommer vara en naturlig del i beslutsfattande i framtiden, säger Peter Andersson.

– Det är som en trappa. Det viktiga är att du har en produkt som verkligen har stöd för dina behov och låter dig ta stegen i din takt.

Ett system för nya tider

Peter Andersson berättar att Hypergene har kunder i de flesta branscher och att pandemin visat hur viktigt det blivit att ha rätt systemstöd på plats.

– Att snabbt kunna uppdatera sina planer, arbeta med rullande prognoser och få ut beslutsunderlag är exempel på det som blir allt viktigare framöver, avslutar han.

Ta del av fler insikter från Hypergene 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hypergene och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?