Det är dramatiska siffror. Övergången till en elektrifierad bilflotta går snabbare än prognosmakare förutspått, och lär fortsätta även utan den nu borttagna elbilsbonusen.
En viktig förklaring är att fordonstillverkare varit så tydliga i sin ambition att ställa om, som Volvo Cars.
De har i sin tur fått skarpa signaler från EU om framtiden: från och med 2035 ska samtliga nya personbilar och lätta lastbilar som säljs inom EU vara utsläppsfria – det har varit en av grundbultarna i EU:s Green Deal.
Det är med andra ord inte konstigt att konsumenterna rättar sig därefter.
Att den tyska regeringen nu plötsligt motsätter sig EU-förbudet är olyckligt, särskilt som det sker i elfte timmen. Efter år av förhandlingar återstod endast ett godkännande från medlemsländerna innan förbudet skulle vara i hamn. En formalitet, trodde man.
Orsaken är att den tyska regeringen vill få in ett undantag för så kallade elektrobränslen, e-bränslen. Det är ett flytande syntetiskt bränsle som skapas av vätgas och infångad koldioxid, och ses som klimatneutralt i och med att koldioxiden återförs till atmosfären vid förbränning.
Men att framställa e-bränsle är dyrt och slukar stora mängder el. Det släpper dessutom ut lika mycket kväveoxider som fossila bränslen.
I dagsläget är produktionskapaciteten högst begränsad, även om tillverkare som Porsche och Audi satsar på tekniken.
Och det är här den tyska skon klämmer. Om Olaf Scholz & Co får till en uppluckring av EU-förbudet så att bilar med förbränningsmotorer kan säljas inom unionen även efter 2035 tror man sig göra övergången mildare för landets fordonsindustri. De tror sig rädda arbetstillfällen.
Bolagen räknar sannolikt med att fortsätta exportera fordon med förbränningsmotorer till marknader utanför EU även efter 2035 och skulle på så sätt fördröja utfasningen också på hemmaplan.
Bakåtsträvande, kan tyckas. Men samtidigt vore det knappast en katastrof om tyskarna lyckas få med sig övriga EU på detta – i alla fall inte så länge man gör klart att dessa fordon enbart får gå på e-bränslen. Få bilister lär ändå vilja köra eller ha råd med dessa.
Prisutvecklingen för elbilar går i motsatt riktning, efterfrågan likaså.
Den lär fortsätta att göra det, oavsett.