1515

Tyska framsteg och svensk isolationism

LEDARE. Det är en dramatisk tid i europeisk politik. I Italien sjuder missnöjet efter EU:s senfärdighet och ovilja att hjälpa i coronavirusets spår. Oron över vad det här betyder för unionens framtid är befogad.

FRAMSTEG. Flera EU-länder verkar mjukna upp i sina positioner kring hanteringen av coronakrisen. Inte minst Tysklands Angela Merkel.
FRAMSTEG. Flera EU-länder verkar mjukna upp i sina positioner kring hanteringen av coronakrisen. Inte minst Tysklands Angela Merkel.Foto:Michael Kappeler

I torsdags hölls det fjärde videomötet mellan EU:s stats- och regeringschefer. På agendan stod den återhämtningsfond som ska hjälpa drabbade länder i sviterna av krisen. Det var ett medskick från mötet mellan EU:s finansministrar där de enades om krispaketet på 540 miljarder euro. Men återhämtningsfonden - som har koppling till den infekterade frågan om coronaobligationer - lämnades vidare.

Den 26 mars, under det förra mötet mellan stats- och regeringscheferna, var ilskan och bitterheten illa dolda. Klyftan mellan länderna, framför allt geografiskt uppdelade i Syd mot Nord, var avgrundsdjup.

Saker och ting verkar ha förändrats. Stämningen länderna emellan är inte lika dyster. Kanske har det att göra med att ledarna på torsdagen inte diskuterade detaljer - Europeiska rådets ordförande hade inte ens för avsikt att få ledarna att enas om ett gemensamt uttalande - men ändå.

Framför allt börjar positioner förflyttas. Inte minst Tysklands. Från att tidigare ha gått i bräschen för finansiell återhållsamhet, föll Tyskland plötsligt bort från de få ”likasinnade” som Stefan Löfven räknade upp i EU-nämnden när det kommer till vilka som delar Sveriges strama linje.

Angela Merkel har tidigare uttryckt en otvetydig skepsis mot bland annat Italiens förslag om coronaobligationer. Inte så konstigt, med tanke på den tidigare förbundskanslern Helmut Kohls löfte 1998 om att en gemensam valuta aldrig skulle leda till att tyskar behöver bära ansvar för andra länders skulder.

Men Merkels retorik har mjuknat. Tyskland måste vara redo att ge betydligt större bidrag till EU:s budget, ”i solidarisk anda och under en begränsad tid”. Det är ett betydande steg från den tidigare retoriken kring lån med strikta villkor och att varje land måste ta sitt eget ansvar.

Förslag som tyder på kompromissvilja har lyfts från såväl Italien som Tyskland. Från båda hållen handlar det om att fonden ska finansieras genom att EU emitterar obligationer, med garantier från medlemsstaterna, med stöd av artikel 122 i EU-fördraget.

Kanske bidrar de illavarslande ekonomiska prognoserna till utvecklingen. ECB:s Christine Lagarde pekade under torsdagen på att eurozonens BNP kan falla 15 procent i ett värsta scenario. I bästa fall begränsas fallet till 5 procent, i medelscenariot 9 procent. 

Lagarde passade även på att varna EU-ledarna från att vidta för få och för sena åtgärder. Det ökade i slutänden Tysklands kostnader under Greklandskrisen, en ekonomi som inte går att jämföra med exempelvis Italiens.

Tyskland kommer bara blomstra om Europa blomstrar, ska Merkel ha sagt, och ”Tyskland vill inte bara visa solidaritet, utan kommer visa solidaritet”. Den tyska retoriken kan göra det svårare för de kvarvarande återhållsamma länderna att inte mjuka upp sin egen position.

Kommissionen har nu i uppdrag att presentera ett förslag för återhämtningsfonden och hur denna ska förhålla sig till långtidsbudgeten. Ett utkast väntas 6 maj. Redan nu finns det information om att kommissionen vill låna på marknaden, genom garantier från EU:s budget. Frågan nu är snarare hur balansen mellan lån och bidrag kommer se ut.

Än är inte utfallet säkert, men att positionerna rör sig måste betraktas som en delseger. Fler verkar erkänna att det är i alla länders egenintresse att unionen är stabil och intakt.

”Vi står starkare tillsammans och ett EU som är fungerande är avgörande för svensk ekonomi, för våra jobb och för välfärden men också för säkerheten och klimatet”, sa Stefan Löfven på en presskonferens på torsdagskvällen.

Det vore klädsamt om Sverige i större utsträckning agerade därefter. Det finns goda skäl att vara skeptisk mot transfereringar inom unionen. Med den extraordinära situation EU står inför, och dess eventuella konsekvenser, borde betraktas som ett undantagstillstånd.


Innehåll från VismaAnnons

Experten: Hög tid att framtidssäkra företaget med digital omställning

Bokföring, fakturering och lönehantering har typiska rutiner som går att effektivisera avsevärt med digitala arbetsflöden, säger Helene Struthers, digitaliseringsexpert på Visma Spcs.
Bokföring, fakturering och lönehantering har typiska rutiner som går att effektivisera avsevärt med digitala arbetsflöden, säger Helene Struthers, digitaliseringsexpert på Visma Spcs.

Det finns en tydlig ekonomisk vinst kring att effektivisera företaget och fokusera på affären, men för att nå dit kommer det i framtiden att krävas ett tydligt hållbart digitalt företagande. Och det går att komma igång snabbt. Det menar Helene Struthers, expert inom digitala ekonomiprocesser på Visma Spcs.

Så jobbar du digitalt, smart och hållbart 

1800-talets industrialisering, då insikten kring maskinernas kapacitet gav en ökad produktion till en annan kostnad, går till stor del att likställa med dagens snabba digitala utveckling. Då, liksom nu, var det inte hållbart att spendera värdefull arbetstid på att manuellt utföra arbetsuppgifter som kunde skötas mer effektivt. Idag handlar det om digitala format, främst inom bokföring och lönehantering. Det säger Helene Struthers som har många års erfarenhet av att stötta företagare i deras digitala förändringsarbete.

Smarta digitala lösningar finns

Enligt Struthers finns det idag, oavsett bransch, garanterat smarta lösningar som kan hjälpa företagare att digitalisera återkommande och tidskrävande administrativa uppgifter.

– Det handlar om att omvandla affärshändelser till data som du sedan låter jobba för dig. Data i en digital värld kan flyttas från ett system till ett annat och kan nyttjas på olika sätt med dagens teknik, vilket gör att du kan minimera risken för fel och onödig ansträngning, förklarar Helene Struthers.

Framtidens bokföring blir självgående

Den digitala utvecklingen sker med rasande fart. Bland annat kommer, inom en snar framtid, dina banktjänster att se annorlunda ut och därmed dina rutiner för hur du sköter och stämmer av affärstransaktioner. Myndigheterna har dessutom som mål att all fakturering i framtiden sker elektroniskt. För många företagare är alltså bokföringen något att ha extra koll på. 

– Idag kan bokföringen till stor del skötas automatiskt men i framtiden kan den till och med vara självgående. Det är något alla företagare bör ta vara på. Ett effektivt sätt att börja digitalisera är att se över just administrativa rutiner. Men ha ett hållbarhetstänk i allt du gör med insikt i din sociala och ekonomiska påverkan på omgivning och miljö. Tänk digital strategi och investering men också ökad säkerhet, mängd frigjord arbetstid och hur positivt insatsen påverkar din ekonomi och vår planet, säger Helene Struthers.

Så pratar framtidens B2B

Även framtidens affärsrelationer kommer bli mer effektiva och digitala – i alla led. Utbytet av information blir mindre ansträngande och mer hållbart, allt ifrån hur du sköter överenskommelser till hur du söker och ger information. Därför kommer vi ha stor tillit till de leverantörer som har bra värderingar, arbetsmoral och liten klimatpåverkan – och som kan säkerställa att data förvaras tryggt. Du som företagare behöver planera för det redan nu.

– Datasäkerhet är A och O. Dagens mjukvaruleverantörer har enorma krav på sig att hålla din data och dina uppgifter säker från intrång och att de behandlas enligt lagar och regler. En bra leverantör ska självklart arbeta aktivt med säkerhet och ha muskler att prioritera den – dygnet runt. Välj en sådan leverantör så kan du njuta av att låta smarta verktyg förenkla din vardag, avslutar Helene Struthers.

Tips: Kom igång med digitaliseringen

1. Börja med moment som är ofta förekommande, exempelvis fakturering, lönehantering och avstämning mot kontoutdrag.

2. Rådfråga din systemleverantör. Oftast finns lösningar som du kan nyttja ihop med dina befintliga system.

3. Satsa på ett system som ger dig översikt av din ekonomi och på vad som behöver din uppmärksamhet. 

4. Automatisera ett flöde åt gången. Då når du längre.

Smart och smidig bokföring. Prova Visma eEkonomi – bäst i test 2021

Om Visma Spcs

Med hjälp av innovation och digitala lösningar vill Visma Spcs ge dig möjlighet att göra det du gör bäst – driva ditt företag framåt. I Sverige väljer flest småföretagare Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?