Annons

Trumps ego genomsyrar Tiktok-bråk

LEDARE. I takt med att 2020 fortskrider blir den redan påfrestade relationen mellan USA och Kina allt mer skör. Från skuldbeläggning över virusutbrottet, till repressalier efter maktdemonstrationen i Hongkong, står striden nu om den kinesiska appen Tiktok.

BRÅKET OM TIKTOK. Det finns legitima skäl för en diskussion om datasäkerhet, men Trump verkar inte ha det som sitt primära intresse i bråket om Tiktok.
BRÅKET OM TIKTOK. Det finns legitima skäl för en diskussion om datasäkerhet, men Trump verkar inte ha det som sitt primära intresse i bråket om Tiktok.Foto:Jens Kalaene

I förra veckan meddelade Donald Trump att videoappen, med runt en miljard användare världen över, skulle förbjudas i USA. Efter samtal mellan presidenten och Microsofts vd Satya Nadella, som visat intresse för att köpa delar av Tiktoks verksamhet från kinesiska Bytedance, har Trump ändrat sina direktiv. Appen ska vara såld till Microsoft, eller något annat ”väldigt amerikanskt” bolag, till den 15 september. Annars förbjuds den.

Det är inte det första slaget mot Tiktok. Representanthuset vill förbjuda federalt anställda från att ha appen på sina arbetstelefoner. Sedan tidigare är den förbjuden inom den amerikanska armén. I slutet av juni förbjöds Tiktok i Indien, tillsammans med 58 andra kinesiska appar.

I grunden finns en befogad oro, som handlar om värdet av data och vem som har tillgång till den. Rädslan är att Tiktok används som ett kinesiskt spionageverktyg, genom vilket användardata riskerar hamna i den kinesiska regimens händer. De nationella säkerhetsriskerna anses överhängande. Som Di:s korrespondent Johan Nylander tidigare påpekat (Di 4/8) kan ett kinesiskt bolag inte vägra att överlämna data om den kinesiska regeringen begär det.

Det finns därför legitima skäl för en diskussion om datasäkerhet. Men att det är just detta som är Trumps primära intresse ter sig allt mer osannolikt. I vanlig ordning skiner presidentens monumentala självbild igenom.

I och med att han gör Tiktokaffären möjlig - genom hot om att annars förbjuda den - menar Trump att USA:s finansdepartement bör få en ”stor andel” av slutpriset. Efter samtalet med presidenten skrev Microsoft i ett meddelande att ett uppköp skulle bidra ekonomiskt till USA - ”inklusive finansdepartementet”.

Trumps sätt att utnyttja en viktig säkerhetsfråga som en möjlighet att framställa sig själv som den ultimata förhandlaren är ovärdigt. En annan skulle vilja kalla presidentens maktutövande för utpressning. Trump må ha ”Amerika först” som devis, men allt som oftast bevisar han att den positionen egentligen innehas av honom själv.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?