Annons

Trumps dimridå döljer USA:s ekonomiska fall

LEDARE. President Donald Trump dundrade in på Twitter med ett budskap med felaktiga påståenden, ord i versaler och idén om att skjuta upp valdagen i USA. Trump fortsätter envist att hävda att poströstning leder till valfusk, vilket entydig forskning visar att det inte gör. Trump luftade också tanken om att skjuta upp valdagen, väl medveten om att presidentämbetet inte besitter den makten. Allt är helt enkelt i vanlig ordning med presidentens beteende. Särskilt med tanke på att detta bara var en dimridå.

PRESSRUMMET. USA:s president Donald Trump håller presskonferens, samma dag som ekonomiska siffror visar att det andra kvartalet var det sämsta i USA:s historia.
PRESSRUMMET. USA:s president Donald Trump håller presskonferens, samma dag som ekonomiska siffror visar att det andra kvartalet var det sämsta i USA:s historia.Foto:Evan Vucci

Trump ville fånga folkets, men framför allt Demokraternas och mediernas, uppmärksamhet och rikta bort den från den verkligt stora nyheten under torsdagen (30/7). USA:s ekonomi redovisade det sämsta kvartalet någonsin. Några timmar innan Trumps tweet om valdagen och valprocessen kom siffrorna från USA:s handelsdepartement som visar att BNP-tappet är över 8 procent under det andra kvartalet. Utvecklingen följer på att ekonomin minskade något även under det första kvartalet. Dessa faktorer är förödande för en presidentkampanj som går till val på att säga att presidenten byggt den starkaste ekonomin i världshistorien.

Infallet att vilja skjuta fram valet hade Trump frångått vid slutet av arbetsdagen, möjligtvis påverkad av det faktum att ledande företrädare för hans parti i kongressens två kamrar ovillkorligt avfärdade det under dagens gång. Republikanska ledarskapet i parlamentet, de normalt sett lojala Mitch McConnell, majoritetsledare i Senaten, och Kevin McCarthy, minoritetsledare i Representanthuset, slog ned spekulationerna. Aldrig i USA:s historia har ett federalt val ställts in. Val har hållits trots pågående världskrig, kallt krig och inbördeskrig, samt tidigare epidemier och hälsokriser. Presidentens dåliga opinionssiffror och coronapandemin kommer inte att räcka som argument.

Valdagen är tydligt reglerad i federal lag, det innebär att bara beslut i kongressens bägge kamrar kan ändra på det, varav en har republikansk majoritet och den andra har en demokratisk majoritet. Skulle förslaget dessutom vara att flytta valet långt, till andra sidan årsskiftet exempelvis, skulle det krävas en konstitutionell ändring i och med att grundlagen reglerar presidentens mandatperiod till fyra år och installationen av presidenten till den 20 januari.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?