1515

Trump hade kanske rätt om Kina-viruset

På en presskonferens i slutet av april förra året fick USA:s president en mycket specifik fråga. 

En journalist undrade om Donald Trump hade några belägg för att corona-viruset verkligen härstammade från Wuhans virologiska institut.

PÅ RÄTT SPÅR? Donald Trump ställde sig tidigt bakom teorin om att coronaviruset härstammade från ett kinesiskt labb, vilket är en förklaring till att den avfärdats så brett. Men efter nya uppgifter ökar nu kraven på att utreda "lab leak"-teorin.
PÅ RÄTT SPÅR? Donald Trump ställde sig tidigt bakom teorin om att coronaviruset härstammade från ett kinesiskt labb, vilket är en förklaring till att den avfärdats så brett. Men efter nya uppgifter ökar nu kraven på att utreda "lab leak"-teorin.Foto:John Raoux

Presidenten svarade ja – två gånger – gav WHO en känga och tillade

”Antingen gjorde de [Kina] ett misstag, eller så startade det som ett misstag och så gjorde de sedan ett nytt misstag, eller gjorde någon något med flit?”

Donald Trump är inte känd som någon graciös talare. Han har däremot en historia av att anamma konspirationsteorier, vilket ”lab leak”-teorin länge setts som.

Trump-kretsens inställning till den alternativa teorin om virusets uppkomst är sannolikt en viktig förklaring till att den avfärdats så brett. 

Retoriken har setts som ytterligare ett försök att misskreditera Kina vid sidan av handelskonflikten, men även för att flytta fokus från presidentens pandemihantering.

Teorin, att viruset inte alls startade på en djurmarknad i Wuhan, utan av misstag läckte ut från det närliggande labbet där man forskade om coronavirus på fladdermöss, förkastades dessutom som ”extremt osannolik” av Världshälsoorganisationen efter dess utredning tidigare i år.

Inom Facebook var man så övertygade att bolaget började ta bort inlägg med påståenden om att viruset skapats av människor eller i ett labb. Inläggen innehöll ”desinformation”.

Men faktum är att det långt ifrån är fastslaget vad som hände där i Wuhan under den ödesdigra hösten 2019. 

Som Di:s Asienkorrespondent Johan Nylander berättar i en krönika i veckan har nya uppgifter framkommit. 

Flera anställda på det aktuella labbet rapporteras ha drabbats av corona-liknande symptom i november 2019 och tvingats läggas in på sjukhus.

Uppgifterna har satt WHO:s så kallade utredning i nytt ljus – en utredning som i stora drag bekräftat den officiella kinesiska versionen av vad som hänt. 

Och vad annat skulle man vänta när WHO:s experter inte tycks ha haft några möjligheter att göra egna efterforskningar på plats i Kina, utan serverats dragningar av sina värdar?

Donald Trump brukar kalla WHO för ett ”PR-organ” för Kina. Han tycks ha en viss poäng, även där.

Likt sin föregångare verkar Joe Biden inte ha några problem att sätta sig upp mot Peking. I förra veckan gav han landets underrättelsemyndigheter i uppdrag att göra en snabbutredning om de nya uppgifterna. 

Pressen växer nu även på WHO att sjösätta en ny, oberoende undersökning.

Sverige och EU bör med kraft stödja det kravet. 

Coronakommissionen och konstitutionsutskottets pandemi-utvärdering i all ära, men att få klarhet i hur och när viruset uppstod samt hur det kunde spridas över världen är den enskilt viktigaste frågan för mänskligheten just nu. 

Utan den kunskapen blir det svårt att öka vår motståndskraft och beredskap inför kommande pandemier.

Mot bakgrund av de nya uppgifterna är det också på sin plats med viss självrannsakan inom medievärlden, där många journalister okritiskt har sprungit åt samma håll.

Det gäller i hög grad även sociala mediebolag. Facebook meddelade visserligen nyligen att man slutar censurera inlägg kopplade till lab leak-teorin. 

Men dess agerande sätter ändå fingret på techjättarnas oproportionerligt stora makt. Det är absurt att ett enskilt bolag kan bestämma vad som är sant och falskt på det här sättet. Att de kan stämpla personer som vågar gå utanför denna sanning som desinformationsspridare.

Ett annat besläktat exempel gäller Google och Apple, som i praktiken nästintill fick monopol över möjligheterna att spåra smittade under krisen tack vare sin kontroll över mobiltelefoners operativsystem. Enskilda länder som försökte utveckla egna smittspårningsappar tvingades rätta in sig i techbolagens led.

Slutligen vore det en enorm skandal om det visar sig att pandemin faktiskt uppstod som en följd av ett misslyckat kinesiskt experiment – inte minst med tanke på hur destruktivt Kina har agerat under krisen. Hur de har ljugit och vägrat att samarbeta med världssamfundet på ett konstruktivt sätt. 

Det måste i så fall få konsekvenser. Och den här gången kommer det inte att räcka för Kina att ösa skyddsutrustning och vaccin över Afrika.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?