1515

Trump går till val utan ett politiskt program

LEDARE. Under den senaste veckans partikonvent har Republikanerna visat att de tänker plocka upp Demokraternas kastade handske och beskriva årets val som ett vägval för USA. Vi känner igen Joe Bidens budskap om att USA inte kommer att vara samma, fantastiska land om president Donald Trump blir omvald för fyra nya år. Biden brukar säga att nationens själ behöver repareras. Efter Republikanernas konvent pågår nu en kamp om nationens själ – budskapet var att med Biden som president, och hans gäng av radikala socialister, kommer USA att förstöras.

NOMINERAD. President Donald Trump är Republikanernas presidentkandidat. Under torsdagen (27/8) accepterade Trump partiets nominering. Han bröt därefter mot historisk praxis genom att hålla ett kampanjtal från en regeringsbyggnad – Vita huset.
NOMINERAD. President Donald Trump är Republikanernas presidentkandidat. Under torsdagen (27/8) accepterade Trump partiets nominering. Han bröt därefter mot historisk praxis genom att hålla ett kampanjtal från en regeringsbyggnad – Vita huset.Foto:Alex Brandon

Trump behöver ta till något radikalt för att ändra valrörelsens narrativ. Mest problematiskt för honom är att mer än två tredjedelar av befolkningen anser att landet går i fel riktning och att mer än hälften anser att presidenten gör ett dåligt jobb.

Taktiken har blivit att skrämma upp väljarbasen, och på så sätt mobilisera den. Trump tycks ha letat med ljus och lykta i partihögkvarteret efter en gammal valstrategi som skänka honom seger i presidentvalet. I början av året var det president Ronald Reagans framtidsoptimism och budskap om ekonomiska framsteg från valet 1984 som skulle efterliknas. Sedan följde det sämsta ekonomiska kvartalet i landets historia och en skenande arbetslöshet, till följd av coronapandemin. Under sommaren var det i stället president Richard Nixons budskap om lag och ordning från valet 1968 som skulle ge valframgång. Sedan visade det sig att över en majoritet står bakom budskap om att samhället måste kraftsamla mot rasism och rasdiskriminering, även om de inte stöttar delar av proteströrelsernas vandalisering och våldsanvändning. Nu tycks Trumpkampanjen till slut ha funnit McCarthyismens röda skräck från 1940- och 50-talet. Tanken är simpel, genom att felaktigt utmåla Biden och Kamala Harris som radikala socialister förväntas den amerikanska medelklassen gå man ur huse till vallokalerna för att stoppa dem.

Det är något talande att Donald Trumps republikaner blivit de postmaterialistiska kritiker de ofta kritiserar vänstern för att vara. De tar till retoriska halmdockor och för första gången sedan presidentvalet 1856 har det Republikanska partiet inget valprogram. Partiet går inte till val på politik, utan på Donald Trump och på att vara en antites till Demokraterna. Valrörelsen kommer för gräsrötterna att handla om att gå i opposition mot vänstern i samhället, och att de lojala Trumpfansen ska hylla ledaren för sin coronakrishantering, trots att den bara kan beskrivas som misslyckad. Det är vänsteridéerna inom akademin, inom media, bland de rika, bland statstjänstemännen och inom eliten som ska motas i grind. Det är ett tankesätt som kan kännas igen i andra delar av världen.

Reformförslagen lyser med sin frånvaro. Hur USA ska lösa någon av de många pågående inhemska kriser adresseras inte, hur vägen framåt ska se ut saknas det förslag på och vilket land USA ska vara om fyra, eller fler, år saknas det visioner kring. Att ”Make America Great Again, again” – som vice president Mike Pence krystat uttryckte det i sitt tal på konventet i onsdags (26/8) – räcker inte som målbild.

Det ska naturligtvis inte uteslutas att Trump trots allt lyckas bli omvald. Vid samma tidpunkt för fyra år sedan var de flesta övertygade om att Hillary Clinton skulle bli USA:s 45:e president. Clinton låg dock aldrig lika bra till i opinionsundersökningarna, särskilt inte på delstatsnivå, som Biden gör och Trump kandiderade då som en utmanare mot etablissemanget, i dag är han president och dessutom misslyckas han med jobbet i en tid då landet genomgår svåra kriser. Det som ändå ger Trump en betydande chans är just att han är president, de brukar bli omvalda, och att hans väljare uppskattar honom och vill ha kvar honom i Vita huset – hans förtroendesiffror har varit i princip oförändrade kring 40 procent under hela mandatperioden.

I stark kontrast till Trump är Bidens största problem att han inte entusiasmerar väljarna. Den största delen av Bidens väljare är mer intresserade av att få bort Trump än att få Biden. Och Biden har knappt börjat kampanja ännu, något som kommer att innebära en risk i och med kandidatens ovana att göra grodor och att trassla till det för sig. Valrörelsen, fram till den 3 november 2020, blir lång.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?