1515

Trots kritiken finns ingen annan strategi

LEDARE. Det pågår en envis debatt om Sveriges linje i smittskyddsarbetet. Det är uppenbart att en del experter och debattörer inte känner sig tillfreds med uttalanden och antaganden från myndigheternas sida eller med politikernas sätt att styra landet under krisen.

Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Anders Tegnell, statsepidemiolog.Foto:Pontus Lundahl

Sveriges mål för storskalig virustestning är inte i närheten av att uppnås. Företrädare för Folkhälsomyndigheten har spekulerat i hur utbredd smittan kommer att vara vid en viss framtida tidpunkt och har gissat fel. De officiella budskapen är inte sällan motsägelsefulla. Beredskapen har visat sig otillräcklig när det gäller viss materiel och läkemedel.  

Och viktigaste av allt, antalet dödsfall på äldreboenden är kusligt stort.

Resultat från breda antikroppstestningar i Spanien och Belgien har nyligen väckt uppmärksamhet. De visar att det är betydligt mindre andel av befolkningen som har varit i kontakt med viruset än vad man hade trott. Det skulle innebära att flockimmuniteten dröjer, och framför allt skulle det betyda att dödligheten är högre än väntat.

Om dessa omständigheter skulle gälla även Sverige (vilket i och för sig kan diskuteras) har därmed immuniteten inte ökat så mycket som har antagits, trots höga dödstal.

Det har gjorts jämförelser med andra länder, med kritik mot den epidemiolog som sagt att andra nordiska länder kommer att komma i kapp Sverige när det gäller dödstal. 

Men mitt bland alla frågetecken bör man förstå att det inte finns något rimligt alternativ till Sveriges handlingsväg. Till att börja med ska skillnaderna mot andra länders vägval inte överdrivas, även om det är en betydande praktisk och principiell skillnad mellan att förbjuda en verksamhet och att begränsa den genom rekommendationer. Skillnaderna blir ännu mindre nu när flera av de mest restriktiva länderna sakta återgår i riktning mot ett mer normalt läge.

Smittspridningen i äldreomsorgen är ett misslyckande, inte en strategi. Det är inte ens en konsekvens av att Sverige har valt en viss smittskyddsstrategi; restriktiva länder har också drabbats hårt på äldreboenden.

Det är orimligt att stänga ned ett helt samhälle i väntan på ett vaccin. Och oavsett om en flockimmunitet är i sikte eller ej blir nog rekommendationerna ungefär desamma, distans och hygien, och dessa måste kunna gälla även när gränserna öppnas.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?