Annons

Trots kritiken finns ingen annan strategi

LEDARE. Det pågår en envis debatt om Sveriges linje i smittskyddsarbetet. Det är uppenbart att en del experter och debattörer inte känner sig tillfreds med uttalanden och antaganden från myndigheternas sida eller med politikernas sätt att styra landet under krisen.

Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Anders Tegnell, statsepidemiolog.Foto:Pontus Lundahl

Sveriges mål för storskalig virustestning är inte i närheten av att uppnås. Företrädare för Folkhälsomyndigheten har spekulerat i hur utbredd smittan kommer att vara vid en viss framtida tidpunkt och har gissat fel. De officiella budskapen är inte sällan motsägelsefulla. Beredskapen har visat sig otillräcklig när det gäller viss materiel och läkemedel.  

Och viktigaste av allt, antalet dödsfall på äldreboenden är kusligt stort.

Resultat från breda antikroppstestningar i Spanien och Belgien har nyligen väckt uppmärksamhet. De visar att det är betydligt mindre andel av befolkningen som har varit i kontakt med viruset än vad man hade trott. Det skulle innebära att flockimmuniteten dröjer, och framför allt skulle det betyda att dödligheten är högre än väntat.

Om dessa omständigheter skulle gälla även Sverige (vilket i och för sig kan diskuteras) har därmed immuniteten inte ökat så mycket som har antagits, trots höga dödstal.

Det har gjorts jämförelser med andra länder, med kritik mot den epidemiolog som sagt att andra nordiska länder kommer att komma i kapp Sverige när det gäller dödstal. 

Men mitt bland alla frågetecken bör man förstå att det inte finns något rimligt alternativ till Sveriges handlingsväg. Till att börja med ska skillnaderna mot andra länders vägval inte överdrivas, även om det är en betydande praktisk och principiell skillnad mellan att förbjuda en verksamhet och att begränsa den genom rekommendationer. Skillnaderna blir ännu mindre nu när flera av de mest restriktiva länderna sakta återgår i riktning mot ett mer normalt läge.

Smittspridningen i äldreomsorgen är ett misslyckande, inte en strategi. Det är inte ens en konsekvens av att Sverige har valt en viss smittskyddsstrategi; restriktiva länder har också drabbats hårt på äldreboenden.

Det är orimligt att stänga ned ett helt samhälle i väntan på ett vaccin. Och oavsett om en flockimmunitet är i sikte eller ej blir nog rekommendationerna ungefär desamma, distans och hygien, och dessa måste kunna gälla även när gränserna öppnas.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?