1515

Tronskifte pågår i den ekonomiska debatten

Socialdemokraternas förslag om skatteskärpningar för investeringssparkonton har sannerligen inte tagits emot väl. 

Magdalena Andersson, Oscar Sjöstedt och Aktuellts Jon Nilsson i torsdags kväll.
Magdalena Andersson, Oscar Sjöstedt och Aktuellts Jon Nilsson i torsdags kväll.Foto:SVT

Man kan fråga sig vad som har hänt med det partiet, som förut hade som sin bästa gren att förändra sin politik efter vartåt svenska folket hade förflyttat sig. Även om de inte alltid lyckades hade S-strategerna i alla fall koll på var deras vanliga väljarbas befann sig, inte minst när det gäller arbete och ekonomi.

Magdalena Andersson ledde den arbetsgrupp som föreslog höjd skatt på ISK och ny förmögenhetsskatt. SvD-skribenten Torbjörn Nilsson beskriver på fredagen att Magdalena Andersson inte har haft en tillbakahållande roll utan snarare pådrivande.

I Aktuellt i torsdags debatterades ISK, och Magdalena Andersson ställdes mot Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt. En supermeriterad toppolitiker mot en person utan regeringserfarenhet i riksdagens nyaste parti. Det borde bara kunna sluta på ett sätt.

Magdalena Andersson sa om sin motståndare att han är mer förankrad på Stureplan än i Sölvesborg. Hon talade om ”skatterabatter” och satte det i samband med att vårdanställda försöker spara pengar till att barnen ska kunna åka på konfirmationsläger. Undersköterskor mot företagare. Detta medan Oscar Sjöstedt talade om människor som sparar till sin pension med redan beskattade pengar och om att den ”skatterabatt” som Magdalena Andersson talar om  i själva verket är en dubbelbeskattning för småföretagare.

Det var en debatt som Magdalena Andersson inte kan ha varit nöjd med.

Hon fick frågan om varför LO-medlemmar går till SD, och hon svarade återkommande och oprecist att man måste granska Sverigedemokraternas ekonomiska politik. Sanningen är förstås att en majoritet av svenska folket inte vill ha skattehöjningar och vänsterpolitik. Väljarna har inte missförstått politiken, som Magdalena Andersson hävdar, utan de vill att sparande ska löna sig och att redan beskattade pengar inte ska beskattas en gång till.

Var beredda på en S-kongress i höst med extrema skattebeslut. En gång i tiden brukade partiledningen kunna justera kongressbesluten – man skickade förslagen till det mäktiga redaktionsutskottet där tungviktare som Ingela Thalén kunde hitta nya formuleringar som gjorde alla nöjda fast ursprungsförslaget var borttvättat, och sedan kunde regerandet i Rosenbad tuffa på.

Eller också kunde finansministern gripa in. Men nu står hon själv på den radikala sidan. Därför vann Oscar Sjöstedt debatten.

 


Innehåll från TakedaAnnons

Covid tydliggör vårdens reformbehov

Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.
Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

Under pandemin har det svenska vårdsystemet på många sätt svarat upp väl mot de utmaningar det ställts inför. Samtidigt blev strukturella brister tydligare. Nu behövs ett ”nytt vårdtänk” där vårdens parter samarbetar för ett hållbart system med patienten i centrum.

Läkemedelsbolaget Takeda arbetar i Sverige framförallt med sällsynta sjukdomar, gastroenterologi, neurovetenskap och onkologi. För ett par år sedan presenterade Takeda sin vision ”Hållbar vård i partnerskap”. Målet är att förbättra patienternas livskvalitet och patientmedverkan genom sektoröverskridande samarbeten mellan privat och offentlig sektor, implementeringen av modern teknik som distansmonitorering och datadriven diagnostik och vård. Under pandemin har man på Takeda sett hur de omdaningsbehov inom vården som belystes i deras vision blivit ännu tydligare.

– Tyvärr har pandemin inneburit att vårdsystemet hamnat efter med diagnostisering av framförallt cancer samt kroniska och sällsynta sjukdomar. För många kommer sjukdomen att upptäckas försent och bli svårbehandlad. I vår vision pekar vi tydligt på behovet av en omfokusering mot innovativa digitala lösningar som möjliggör tidiga diagnoser och därmed en tidigt insatt vård för patientens bästa, säger Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

– Särskilt akut är situationen för de 400 000 personer i Sverige som idag lever med sällsynta sjukdomar och redan nu väntar åratal på diagnos. För dessa personer finns dessutom ett stort behov av en snabbare och mer jämlik tillgång till nya innovativa och mer precisa läkemedel. Den nyligen presenterade WAIT-rapporten från EFPIA visar att Sverige ligger långt ifrån toppen när det gäller tillgänglighet av nya innovativa läkemedel för denna grupp. För att lösa detta krävs en öppen dialog rörande dagens ersättningsmodeller, vilka i större utsträckning bör baseras på värdet läkemedlet tillför enskilda patienter och dess anhöriga, fortsätter han.

Takeda vill med sin vision driva på en förändring av vårdsystemet.

Läs mer om det nya vårdtänket i Sverige här.

– Läkemedelsbolag har ett mycket speciellt och stort ansvar. Vi måste tänka bortom de läkemedel vi tillverkar och samarbeta brett med alla aktörer inom hälso- och sjukvårdssystemet för att utveckla nya lösningar som bidrar till en framtida hållbar vård. Vi välkomnar alla att diskutera och delta i vårt visionsarbete framåt, avslutar Vatroslav Mateljic.

Om :

Takeda är ett globalt läkemedels- och biofarmaceutiskt bolag från Japan som har funnits i 240 år. I Sverige fokuserar Takeda framförallt på sällsynta sjukdomar, neurovetenskap, gastroenterologi och onkologi.

 Läs mer om Takeda här.

 

Mer från Takeda

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Takeda och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?