1515
Annons

Tronskifte pågår i den ekonomiska debatten

Socialdemokraternas förslag om skatteskärpningar för investeringssparkonton har sannerligen inte tagits emot väl. 

Magdalena Andersson, Oscar Sjöstedt och Aktuellts Jon Nilsson i torsdags kväll.
Magdalena Andersson, Oscar Sjöstedt och Aktuellts Jon Nilsson i torsdags kväll.Foto:SVT

Man kan fråga sig vad som har hänt med det partiet, som förut hade som sin bästa gren att förändra sin politik efter vartåt svenska folket hade förflyttat sig. Även om de inte alltid lyckades hade S-strategerna i alla fall koll på var deras vanliga väljarbas befann sig, inte minst när det gäller arbete och ekonomi.

Magdalena Andersson ledde den arbetsgrupp som föreslog höjd skatt på ISK och ny förmögenhetsskatt. SvD-skribenten Torbjörn Nilsson beskriver på fredagen att Magdalena Andersson inte har haft en tillbakahållande roll utan snarare pådrivande.

I Aktuellt i torsdags debatterades ISK, och Magdalena Andersson ställdes mot Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt. En supermeriterad toppolitiker mot en person utan regeringserfarenhet i riksdagens nyaste parti. Det borde bara kunna sluta på ett sätt.

Magdalena Andersson sa om sin motståndare att han är mer förankrad på Stureplan än i Sölvesborg. Hon talade om ”skatterabatter” och satte det i samband med att vårdanställda försöker spara pengar till att barnen ska kunna åka på konfirmationsläger. Undersköterskor mot företagare. Detta medan Oscar Sjöstedt talade om människor som sparar till sin pension med redan beskattade pengar och om att den ”skatterabatt” som Magdalena Andersson talar om  i själva verket är en dubbelbeskattning för småföretagare.

Det var en debatt som Magdalena Andersson inte kan ha varit nöjd med.

Hon fick frågan om varför LO-medlemmar går till SD, och hon svarade återkommande och oprecist att man måste granska Sverigedemokraternas ekonomiska politik. Sanningen är förstås att en majoritet av svenska folket inte vill ha skattehöjningar och vänsterpolitik. Väljarna har inte missförstått politiken, som Magdalena Andersson hävdar, utan de vill att sparande ska löna sig och att redan beskattade pengar inte ska beskattas en gång till.

Var beredda på en S-kongress i höst med extrema skattebeslut. En gång i tiden brukade partiledningen kunna justera kongressbesluten – man skickade förslagen till det mäktiga redaktionsutskottet där tungviktare som Ingela Thalén kunde hitta nya formuleringar som gjorde alla nöjda fast ursprungsförslaget var borttvättat, och sedan kunde regerandet i Rosenbad tuffa på.

Eller också kunde finansministern gripa in. Men nu står hon själv på den radikala sidan. Därför vann Oscar Sjöstedt debatten.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

SD måste hoppa på arbetslinjen

Sverigedemokraterna släppte under torsdagen en rapport om invandringens kostnader. Beräkningarna har utgått från befintliga forskningsstudier och modeller. Partiet har därutöver fyllt på med egna siffror från de senaste årens asyl- och anhöriginvandring. SD menar att invandringens kostnader varit drygt 100 miljarder per år under de senaste åren.

KONKRETA REFORMER. Invandringens kostnader var väl belagda även innan SD:s rapport. Nu behövs konkreta förslag för att minska utanförskapet.
KONKRETA REFORMER. Invandringens kostnader var väl belagda även innan SD:s rapport. Nu behövs konkreta förslag för att minska utanförskapet.Foto:Fredrik Persson/TT

Invandringens kostnader var väl belagda även innan SD:s rapport. För drygt tio år sedan släppte det statliga expertorganet ESO ’’Invandringen och de offentliga finanserna’’. Redan då beräknades nettoskattekostnaden per år vara 63 – 84 miljarder kronor i dagens penningvärde. Även Pensionsmyndigheten har visat på högre kostnader för bland annat garantipension och bostadstillägg.

Debatten om asyl- och anhöriginvandring har därför svängt. Alla partier förutom V, MP och C är numera för en stram linje. Den stora frågan är i stället hur kostnaden framöver ska minska. SD:s idé verkar vara storskalig återvandring. Under tisdagen twittrade partiets rättspolitiska talesperson ’’Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!’’ med en bild på en tunnelbanevagn med SD-reklam. Budskapet är direkt motbjudande. 

I praktiken fungerar det heller inte. De flesta som kommit hit de senaste tjugo åren är numera svenska medborgare. Utvisningar hindras då av både Sveriges grundlag och internationell rätt. Storskaligt återvändande på frivillig basis har inte lyckats i något västland.

Lösningen är därför att få in invandrare i arbete. Enligt forskningsstiftelsen Entreprenörskapsforum tar det i genomsnitt mellan 12 och 13 år innan hälften av alla utrikesfödda uppnår självförsörjning. Det missförstås ibland som att alla därmed är självförsörjande efter dubbelt så lång tid, men i själva verket planar kurvan snabbt ut. Efter 20 år i landet är inte mer än 60 procent självförsörjande.

Det är välkommet med transparens kring invandringens kostnader. Men för att inte bara peka på problemet, utan även göra något åt det, behöver SD med full kraft omfamna arbetslinjetänket. Partiet har länge tvekat, men har med åren närmat sig de borgerliga. Det som saknas i den nya SD-rapporten är konkreta reformer. Bidragstak, lägre ingångslöner och krav på motprestation för att få bidrag vore en bra början.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera